Daniel McAdams: Washington a Kyjev stále prázdným tlacháním obviňují Rusko

28. 1. 2015    zdroj
Slova Petra Porošenka o “devítitisícovém kontingentu ruských vojsk na Ukrajině, podporovaném tanky, dělostřelectvem a obrněnými transportéry”, která vrhnul z pódia v Davosu, okamžitě popadly oficiální postavy USA. Ale ani prezident Ukrajiny, ani představitelé Západu nebyli s to uvést jakékoli důkazy na podporu svých halasných prohlášení, píše výkonný ředitel Institutu Ron Paula Daniel McAdams na internetových stránkách organizace.


Politolog upozorňuje na skutečnost, že OBSE, která monitoruje situaci na hranici Ruska a Ukrajiny, ve své zprávě uvádí, že neoprávněný pohyb vojenské techniky, o kterém tak aktivně mluví Západ, nebyl zaznamenán.

“Ať je to jak chce, je zde zásadní nedopatření. Devět tisíc vojáků a jednotek těžkých zbraní v jejich doprovodu – a nic z toho nebylo zpozorováno. V případě, že počet ruských těžkých zbraní na Ukrajině se dramaticky zvýšil, proč nejsou žádní svědci, žádné důkazy nebo snímky z vesmíru,” diví se.

Politolog také upozorňuje na slova prezidenta Ukrajiny, pronesená na ekonomickém fóru v Davosu. Podle McAdamse návrhy Porošenka na opatření k deeskalaci konfliktu – “uzavřít hranice, zastavit dodávky zbraní a stáhnout vojáky”, zní komicky na pozadí oznámení Pentagonu o odeslání amerických vojáků na Ukrajinu pro výcvik ukrajinských vojáků. Poznamenal, že odeslání vojenského kontingentu je větším signálem k zostření rozporů, než rozmísťování dalších jednotek NATO v Polsku a pobaltských státech.

A navíc, dodává McAdams, Washington oznámil dodávku a finanční pomoc pro výrobu 35 obrněných vozidel, včetně obrněných vozů typu “Kazak”, chráněných proti minám, a vláda USA, pravděpodobně, i nadále přiděluje miliony dolarů na modernizaci Národní gardy Ukrajiny.

“Můžeme s naprostou jistotou říci, že vojáci a těžká vojenská technika USA jsou na Ukrajině, jelikož to Washington otevřeně uznává. Vypadá to tak, že Rusko nemá důvod k obavám o nestabilitě u jeho vlastních hranic, zatímco USA mají právo vojensky zasahovat do konfliktu, do kterého jim rozhodně nic není? Ohromující logika intervencionismu,” sarkasticky poznamenává Daniel McAdams.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová