Po Pegidě přichází alternativa Pegada,proti amerikanizaci Evropy


Mirko Raduševič
 28. 1. 2015 Literárky
Před několika dny se objevily zprávy o demonstraci hnutí Pegada v Erfurtu, na transparentech byla vidět zkratka  EnDgAmE .Je alternativním názvem pro „Angažované demokraty proti amerikanizaci Evropy“ (Engaged Democrats Against the Americanization of Europe).  Nabízíme pro bližší seznámení s Pegadou její prohlášení, které publikovala na jejích internetových stránkách.


VÝZVA
„Vyzýváme všechny obyvatele této země a Evropy, muslimy, Židy, ortodoxní křesťany, Turky, Řeky, Španěly, Rusy i Američany, všechny lidi bez ohledu na to, jaký je jejich původ nebo náboženství, aby se k nám připojili a podpořili nás.

Staňme se příkladem proti xenofobii, antisemitismu, rasismu a homofobii!!!

Něco takového nemá v hodnotách naší společnosti místo a takové názory co nejenergičtěji odsuzujeme!!!

Zapojme se do řešení základů problémů v Evropě a odsuďme agresivní politiku USA!!!

Bojujme společně proti lživým médiím, která štvou lidi proti sobě a zakládají levicové a pravicové tábory. Dejme jim lekci a dokažme, že Evropany se jim nepodaří rozdělit do různých politických a společenských táborů!!!

Ukažme svoji solidaritu s americkým lidem, který rovněž trpí agresivní politikou své vlády.

Bojujme společně proti společenským předsudkům a učme se od sebe navzájem. Jen tak lze dát vznik bohaté a zdravé společnosti.

Lidé a věřící tohoto světa, nezavírejte oči a buďte s námi proti zlověstným silám této doby, proti politickým a mediálním pokusům o válku. Proti fašismu, genocidě a válce!!

Postavme se za naši lidskost!!!

Pod touto výzvou, která shrnuje hodnoty hnutí, je citován švýcarský diplomat Carl J. Burckhardt o myšlení člověka, který je zapojen do historického procesu, jehož důsledkům se nelze vyhnout. Chyby a falešné naděje pak mohou být zde nadlouho. Proč si aktivisté zvolili právě Burckhardta, není zjevné. Tento diplomat se před druhou světovou válkou zastával vězněného pokrokového německého novináře a nositele Nobelovy ceny za mír z roku 1935 Carla von Ossietzkého. Rovněž vešel do historie jako pozorovatel Společnosti národů ve Svobodném městě Gdaňsku, když jednal koncem třicátých let s předními německými politickými představiteli, včetně Hitlera, a pak varoval svět před možnými důsledky, které se bohužel naplnily.