“Dobrovolníci” brání masovým dezercím Ukrajinců i střelbou

29. 1. 2015  První zprávy

Ukrajinské ozbrojené síly utrpěly další zdrcující porážku u Děbaljceva na jihovýchodní Ukrajině. Útoky ukrajinských vojáků v Doněcku zastavila donbaská milice. 


Za dva týdny bojů ztratila Ukrjainská armáda (UA) 1100 vojáků, více jak 100 zničených tanků, byli zajaty desítky ukrajinských vojáků a důstojníků. Tato čísla jsou dnes jedním z nejlépe střežených tajemství v Kyjevě.

Ministerstvo obrany a prezident Petro Porošenko vynaložil veškeré úsilí přesvědčit veřejné mínění na Ukrajině, že nejsou “žádné oběti”, “nepřítel je zlomený” a  “tisíce teroristů je zabito“.

Ale ve skutečnosti opak je pravdou, vojáci jsou demoralizováni a vzdávájí se, nejsou žádné rezervy. Porošenko sice vyhlásil novou vlnu mobilizace, ale Ukrajinci, jichž se mobilizace týká, prchají na Západ a do Ruska.

CyberBerkut: Máme další dokumenty

Hackerská skupina “CyberBerkut” má k dispozici na svých webových stránkách dokumenty z počítače náčelníka Vojenské prokuratury Ukrajiny a rozkaz velitele UA.

Velitel UA na bojišti v Doněcku a Lugansku generálporučík Sergej Popko informuje o zřízení dobrovolnických oddílů, které by bránily masovým dezercím ukrajinských vojáků z bojiště.

Dále se v dokumentu píše, že je nutné přepracovat plán ústupu ukrajinské armády.

„Vzhledem k útoku milicí je třeba zvážit otázku evakuace operačního velitelství bezpečnostní ukrajinské služby v Kramatorsku.“

Monitorovací skupiny v jednotkách by měly zabránit útěku vojáků z bojiště.

Aby se zabránilo masovému útěku z bojiště u Dolbaceva je nutné použít dobrovolnické oddíly a bránit útěku i střelbou.



(rp,prvnizpravy.cz,CyberBerkut,foto:arch.)