EU přiděluje Ukrajině pomoc z položky “výdaje v případě živelných pohrom”


24. 1. 2015     zdroj
Evropská unie nemá peníze na pomoc Ukrajině a financuje ji z rezervních položek. Agentuře RIA Novosti to sdělil stálý zástupce Ruské federace při EU Vladimír Čižov.

“Do Řecka investovali miliardy a na Ukrajinu už peníze nejsou. První tranš, který byl Ukrajině poskytnut, byl uskutečněn z položky “nepředpokládané výdaje v případě živelných pohrom.” Rezervní položka ano. Jenom není živelná. Domnívám se, že je to špatně naplánováno – ale plánováno,” řekl Čižov.

Ukrajina je v současné době v těžké politické krizi, která postihuje její hospodářství a rozpočtovou sféru. Pomoc poskytují Kyjevu Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Již dříve ministryně financí Ukrajiny Natalja Jaresko nazvala další finanční pomoc, kterou se chystá mezinárodní společenství Ukrajině poskytnout, “malinkou sumou” v porovnání s prostředky, které byli vyčleněny Řecku. Podle hodnocení Jaresko by měl balík pomoci pro Kyjev, který je v současné době projednáván představiteli zahraničních států, činit asi 15 miliard dolarů. “Není to částka, kterou by bylo obtížné dát dohromady,” domnívá se ministryně.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová