Ministerstvo obrany DLR: bombardování Mariupolu je provokace ukrajinské armády

Natalia Seliverstovová
24. 1. 2015  Ukrajina.ruRuskaja Vesna
V sídle domobrany Doněcké lidové republiky oznámili, že palba na město Mariupol šla z oblasti obce Starý Krym, kde jsou rozložena vojska řízená Kyjevem. 
Ministerstvo obrany DLR uvedlo, že domobrana Novoruska neostřelovala rezidenčních čtvrti Mariupolu.

“Síly domobrany v oblasti Mariupolu nemají dělostřelecké systémy, které by mohly ostřelovat danou oblast. Z našich pozic na určené místo je příliš daleko (pro výzbroj domobrany),” – řekl zástupce velitele domobrany DLR.

Představitel ministerstva obrany DLR řekl, že palba šla z oblasti Starého Krymu, kde leží ukrajinské oddíly.

 

“Jde o dezinformace a lži. Oddíly domobrany vůbec nestřílely ve směru na Mariupol, zejména ne na obytné oblasti,” – řekl.

Zástupce mluvčího parlamentu DLR Denis Pušilin označil obvinění milice z ostřelování Mariupolu ze strany Kyjeva za provokaci, jejímž cílem je rozšíření vojenského konfliktu na Donbase.

Vedoucí Ministerstva vnitra Ukrajiny v Doněcké oblasti Vjačeslav Abroskyn oznámil, že ostřelování Mariupolu si vyžádalo 20 zabitých.

Část Mariupolu zůstala bez elektřiny, v důsledku útoků byly zničeny tři rozvodny v Pavlopoli a v Sartaně. Vzhledem k poškození elektrického vedení jsou bez napětí východní části okresu.

Vedení DLR dále upozornilo, že ukrajinská média uvedla, že domobrana vstoupila do východních čtvrtí města, ale to neodpovídá pravdě a jde o dezinformace.

Na druhé straně domobrana hlásí úspěšný útok na severovýchod města a obsazení okrajových sídlišť města. To musel novinářům přiznat i velitel ukrajinského pluku ‘Děpr-1’ Jurij Bereza.