Írán propojí národní rozvodné sítě s Ruskem

5. 1. 2015  Finland Times

Na základě již dříve podepsané dohody propojí Islámská republika národní elektrické rozvodné sítě s Ruskou federací.
Írán, který se chce stát nejvýznamnějším energetickým centrem v oblasti, propojí sítě s Ruskem vybudováním plánovaného vedení v Ázerbájdžánu. Práce na 260 kilometrů dlouhém 400kV elektrickém uzlu by měly skončit do šesti měsíců.

Dokončení této rozvodné sítě je prvním krokem k propojení elektrických sítí všech tří zemí – Íránu, Ázerbájdžánu a Ruska. Elektrické sítě Ruska a Ázerbájdžánu jsou již propojené skrze elektrické vedení v Derbentu a Yalamě, stejně jako jsou již propojené sítě Íránu a Ázerbájdžánu.

Mimo Ázerbájdžán Írán elektrickou energií zásobuje i Afghánistán, Pákistán, Irák, Turecko, Arménii a Turkmenistán.

Na tomto společném projektu má mimo Ruska a Íránu obrovský zájem i samotný Ázerbájdžán, ten chce totiž skrze společné vedení dodávat energii Afghánistánu a Iráku. Za posledních pět let vzrostl objem elektrické energie vyrobené v Ázerbájdžánu o 30%.

Projekt propojení národních sítí tak ještě více utužuje ruskou spolupráci s Íránem, který dodávkami zboží pomohl Moskvě po zavedení sankcí západně orientovaných zemí. Obě země rovněž plánují založení společné banky, která by dovolovala obchodovat v národních měnách a vyhnout se dolarům.