Nová taktika čečenských bezpečnostních služeb při dopadení teroristů

5. 1. 2015  zdrojzdezde
Prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov informoval, jak budou bezpečnostní služby pátrat po zbývajících členech 1.ledna zlikvidované bandy Musy Zavgajeva. Bude k tomu použita nová taktika. Informovala o tom internetová stránka hlavy Čečenska.

“Každému veliteli bude osobně svěřeno hledání konkrétního bandity, po kterém je vedeno pátrání. Jeho úkolem je zadržení nebo likvidace bandity bez ohledu na to, kde se nachází. Tímto se však neruší běžná operativní a pátrací činnost,” píše se v oznámení.

“Naděje na to, že se donekonečna mohou skrývat a páchat trestnou činnost, je marná. Teroristé jsou jednotlivci. To nám umožňuje soustředit na pátrání po nich více sil a prostředků,” domnívá se Kadyrov.

Vůdce Čečenska také oznámil podrobnosti o speciální operaci v Naurském okrese v souvislosti s likvidací bandy Zavgajeva. Jak informoval, osobně operaci plánoval a vedl její realizaci. Přípravy začaly asi před dvěma týdny. Věděli o ní jen tři lidé. Ostatní účastníci byli s podrobnostmi seznámeni až po obklíčení domu v obci Mekenskaja, kde se teroristi nacházeli. Zavgajev a člen jeho skupiny Bašir Omarov se postavili na ozbrojený odpor a byli odvetnou palbou zlikvidováni. Čtyři účastníci operace byli lehce zraněni.

Jak zdůraznil Kadyrov, zlikvidovaný vůdce gangu byl jedním z nejnebezpečnějších teroristů v Čečensku. Zavgajev se nazýval emirem Nadterečného a Naurského okresu a byl zapojen do řady vražd příslušníků policie a dalších funkcionářů.

Národní protiteroristický výbor informoval, že Zavgajev byl přímo zapojen do organizování útoku na Dům tisku a školní budovu v Grozném 4. prosince.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová