Kadyrov připustil naplánování teroristických útoků ve Francii “vlivnými silami”

12. 1. 2015   zdroj a zde
Prezident Čečenské Republiky Ramzan Kadyrov připustil, že za teroristickými útoky ve Francii mohou být nějaké “vlivné síly.” O své myšlenky se podělil v blogu Instagram. “Jednoznačně odsuzuji vraždění neozbrojených lidí v Paříži. Nejsem si však jistý tím, že tyto události nemají co do činění s nějakými vlivnými silami,” poznamenal čečenský vůdce.


“Není to někým naplánovaná akce na rozvíření protiislámských nálad nebo pokus o odvrácení pozornosti od nějakého jiného nazrávajícího globálního problému?” dodal.

Kadyrov se také vyslovil proti dvojím standardům při odsuzování různých aktů teroru mezinárodním společenstvím . “Vítáme jednomyslné odsouzení teroru v Paříži světovými lídry. Ale který terorismus vlastně odsoudili? Terorismus v celém světě nebo pouze ve Francii”? napsal.

Prezident republiky si zadal otázku, “proč se prezidenti, králové, premiéři nikdy nepostavili do čela protestního pochodu v souvislosti se smrtí stovek tisíc Afghánců, Syřanů, Egypťanů, Libyjců, Jemenců, Iráčanů?”

“Proč mlčeli, když v Grozném vyhodili do povětří Úřad vlády, když vyhodili do povětří tribuny stadionu a zabili všenárodně zvoleného prezidenta Achmat-Chadži Kadyrova a jeho spolupracovníky, když zabrali školu v Beslanu a rukojmí na Dubrovce, když v prosinci zabrali Dům tisku a školu v Grozném, v důsledku čehož zahynulo a utrpělo více než padesát osob”? dodal.

Podle Kadyrova je nemožné zbavit Paříž, Londýn, Madrid a další hlavní města nebezpečí, pokud “celý svět neodsoudí ty, kdo pěstují a pod záminkou podpory opozice zásobují zbraněmi a penězi teroristy v řadě zemí.” Čečenský vůdce zdůraznil, že se mu”nelíbí, když je simulován boj proti terorismu.”

“Pro národy je důležitější mír a stabilita, ne právo skupiny lidí na neuctivý postoj k Prorokovi”, dodal.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová