Máte alespoň kapku soudnosti?

4. 1. 2015, Velká tisková konference prezidenta Putina (18. 12. 2014), zdroj: outsidermedia1 a outsidermedia2 a YouTube a Vesti24. Díky velké a záslužné práci kolegů z Outsidermedia je teď možno shlédnout celý záznam s kvalitními českými titulky (překlad Irena A.).

V pořadí již desátá tiskovka prezidenta RF Vladimíra Putina byla jako vždy velmi zajímavá a měl by ji vidět každý, kdo chce tvrdit, že alespoň trochu Putina nebo Rusko zná. Hodnocení našich hlavních médií již vůbec nelze brát vážně – je potřeba si začít tvořit na věci vlastní názor, nečíst o tiskovce, ale vidět tiskovku. 

Konference trvala 190 minut, prezident odpověděl 38 novinářům na 53 otázek. Akreditováno bylo 1260 novinářů z ruských i zahraničních médií. Putin se snažil na všechny otázky odpovědět slušně a bez emocí. Novináři BBC, postaršímu to pánovi, který už by mohl mít rozum i přehled, přesto však položivšímu dotaz “proč se Rusko chová tak rozpínavě a agresivně”, odpověděl Putin na samé hranici diplomatické slušnosti. V odpovědi několikrát zopakoval: “…copak nemáte ani kapku soudnosti?…”. Zástupce BBC po celou dobu jen těžce polykal…
V ruské televizi byla tiskovka rozebírána do posledního detailu, do posledního slova.

Nejčastěji použitá slova

Na dotaz, zda se Putin nebojí palácového převratu, odpověděl: U nás nemáme paláce. Proto “palácové převraty” být nemohou. To je oficiální rezidence – Kreml. A ten je dobře chráněn. Avšak základ bezpečnosti není v tom, ale v podpoře ruského lidu. V tom, že lidé srdcem cítí: že konáme v našich společných zájmech.
Nejčastěji použitá slova ve vztahu k problematice rublu
Rozborka Putinovy úvahy o Míšovi, kterého chtějí vyhnat z tajgy a jeho kůži si pak přišpendlí na zeď

Co bylo označeno jako potřebné a jako nutné

Co má stát dělat? Pracovat: vytvářet podmínky pro obchod, svoboda podnikání, garance vlastnictví, konkurenční boj

Statistika deseti tiskovek: celkem 32 hodin 14 minut, 540 otázek zodpovězeno. A co vy – ostatní prezidenti?

Doporučujeme si rozdělit sledování tiskové konference na několik pokračování, není to seriál, u kterého nevadí, když pár dílů vynecháte. A pokud máte hodně málo času, pak doporučujeme, podívejte se alespoň na dvě vytipovaná místa:
Díl 1. – 29:00-35:30 ukrajinský novinář pokládá “drsnou” otázku ohledně jihovýchodu Ukrajiny
Díl 2. – 25:00-33:00 novinář BBC se ptá, proč je Rusko tak agresivní a roztahovačné
Zde jsou oba díly: