Média /nejen/ o ukrajinském konfliktu 30.1.2015 podle Vlka

Vlk
31. 1. 2015 Kosa zostra
Jak už jste si mohli přečíst včera, rozhodl jsem se vydělit svou část svodky. Málo kdy totiž souvisela přímo s děním na frontě, byla typově jiná a svodka se stávala už příliš rozsáhlou. Takže ode dneška bude vycházet odděleně, pod tímto více či méně vystihujícím názvem. Pokud bude dostatečná čtenářská odezva.
Včera měla být nastartována jednání v Minsku. Nebyla. Povstalečtí vyjednavači odjeli s  tím, že se nedostavila ukrajinská delegace.

A proč že se nedostavila ukrajinská delegace?

Protože Ukrajinu dosud na jednáních s povstalci zastupoval exprezident Leonid Kučma v roli konzultanta, nikoli oficiálního zástupce Ukrajiny. Kyjevský parlament navíc nedávno schválil zákon, jímž fakticky vyhlásil vedoucí představitele doněcké a luhanské „lidové republiky“ za teroristy. Jakýkoli kontakt s nimi tudíž ukrajinský zákon zakazuje.

Ovšem na druhé straně Kyjev rigorozně požadoval, aby se na jednání do Minsku dostavili šéfové obou povstaleckých republik, Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Kteří, jak známo, jsou na kyjevském seznamu teroristů….

Kdybyste si náhodou mysleli, že si z vás dělám blázny, tak vezte, že jen čerpám z Aktualne.cz, což tedy ani náhodou není nějaký prokremelský zdroj!

Ovšem opolčenci nehodlají trpět tuhle podivnou hru Porošenka a Jaceňuka s tím, že jednání za Kyjev vede Kučma, jehož pozice je naprosto pofiderní a  naprosto neoficiální, ale chtějí prezidentským dekretem jmenovaného ukrajinského vyjednavače.

Nedivím se jim ani trochu. I když jakou váhu má slib někoho jako Jaceňuk nebo Porošenko? Jak zjistíte v dalším, nekladu si ji já, ale renovovaná vydavatelství v USA.

Tohle a mnohé další, třeba, že přes sankce loni ruská ekonomika rostla. Jakkoli velmi nepatrně. Alespoň to vyplývá z výstupu ruského statistického úřadu.
(zdroj)

Co také takovému Aktualne.cz zbývá, než přiznat barvu, jak to vlastně v Minsku je, když takové Frankfurter Rundschau, které si Rusové vyhodnotili jako součást TOP 10 nepřátelsky informujících médií, konstatují, že vina za krach včerejších jednání jde jasně za Kyjevem, že představitelé povstalců v Minsku byli a chtěli jednat o zastavení bojů a stažení těžké techniky, zatímco Kyjev dělal obstrukce, že chce od nich na jednání, najednou a bez zjevného důvodu, jiné lidi a Porošenko, místo aby se snažil o mír, tak demonstrativně přebíral první kus nového ukrajinského obrněnce typu Dozor.
(zdroj)

FR také v tomto článku referuje o palbě do zástupu obyvatel Doněcka, kteří čekali na humanitární pomoc. S  tím, že se povstalci a vládní síly vzájemně z té palby obviňují …

Zcela nepochybně logika praví, že povstalci budou střílet do svých žen, matek, otců a  dětí, co v té frontě byli. Jak tvrdí Kyjev. Zkuste si představit, kdyby se něco takového stalo v Mariupolu!

Když už jsme u pozice Kyjeva k jednání a vůbec jeho taktice vůči Rusku a zahraničí. Na zajímavý článek bratislavské Pravdy mne upozornil nick chacal:

Na to, že autorka – ukrajinistka má jasné sympatie pro Kyjev, je ten článek napsán mimořádně sdělně a  dobře! To se musí nechat. Vysvětluje proč Kyjev nevyhlásí válečný stav a spoustu dalších věcí, které na první pohled nemají logiku. Většinově bych s jejím textem souhlasit. V pár důležitých věcech ne. Troufnu si tvrdit, že tuhle velmi jemnou a složitou diplomatickou kombinaci, rozhodně nesestavují a neřídí Jaceňuk a Porošenko, kteří jsou schopni pouze hrubě siláckých gest a výlevů. Tohle připravil někdo úplně jiný a rozhodně nemá trvalé bydliště v Kyjevě a už vůbec mu nehrozí mobilizace do nějaké protiteroristické operace. Pak pochopíte snadno i toho nastrčeného Kučmu. Vřele doporučuji: ZDE

To tvrzení o tom, že tu velejemnou diplomatickou šarádu v předchozím článku nevytvořila žádná makovice majdanského Edinoukrajince, snadno doložím. Na Lidovkách jsem totiž narazil na rozhovor, s  prý čelným ukrajinským analytikem Mychajlo Samosem. A to je jiný nářez, než od bratislavské ukrajinistky! Chtěl bych vidět, jakou úroveň asi tak mají ti další, když tenhle prý je špička …
(zdroj)

Podle něj ofenziva povstalců, řízená Rusy je neúspěšná. Fronta se prý vlastně nikde nehnula. Jen tohle vyjevil, hned přichází otázka LN:

Lidovky.cz: „Naši vojáci odrážejí útoky po celé frontové linii,“ uvedl ve čtvrtek ukrajinský prezident Porošenko. Kde jsou boje nejintenzivnější?

A odpověd toho experta? Ta je opravdu bezvadná!

V oblasti města Děbalceva, kde se Rusové pokoušejí vytvořit kapsu a sevřít do ní ukrajinské jednotky. Děbalcevo je důležitá železniční křižovatka, z vojenského pohledu zásadní strategický a logistický bod. Ukrajinská armáda ho navíc brání už dlouho, takže snaha o jeho dobytí má i svou psychologickou rovinu, podobně jako v případě doněckého letiště. Ukrajinské vojáky se v oblasti pokouší obklíčit nějakých 2500 bojovníků, a pokud se jim to podaří, ukrajinské straně to způsobí velké problémy.

Připomenme si, že

–  fronta se podle toho pána nehla a ofenziva nepřinesla úspěchy,

–  ale vzniká kotel a je to problém, také podle toho pána,

–  a ten kotel se snaží vytvořit nějakých 2500 tisíce povstalců, kteří vypadají, že vezmou do obklíčení 8-9000 kyjevských!

Věřili byste tomu? Něco takového by nevymyslel ani poručík Dub… Kupodivu nikoho z redakce Lidovek hned ta první informace neudivila a rozhovor, plný podobných logických perel pokračuje dál a následně to klidně projde redakční poradou a nemá s tím problém ani editor… Vítejte v záhadném světě pokřivených zrcadel českého mainstreamu! Ten zoufalec je pro Lidovky expert! Uvažuji jestli, kdyby byl náhodu zubařem, stejně „dobrým“ jako je vojenským expertem, zda by někdo z redakce Lidovek si k němu šel nechat vyvrtat plombu. O náročnějších zákrocích nemluvě.

Nicméně, v českém mediálním prostoru začíná být viditelný posuv. Jednak se stále častěji objevují svodky, podobné těm, které Kosa vydává už nejméně půl roku (přítel Germanic mi včera napsal), že asi začali chodit pro rozumy na Kosu 🙂 –  a  také platí, že ne všichni už jsou ochotni neustále tupě papouškovat kyjevské bláboly. Určitě to platí o včerejších Parlamentních listech a jejich článku Ukrajina: Lámou se ledy, přichází zvrat?

Jsou tam věci, které už jste na Kose ve svodkách četli, ale také materiály, ke kterým Kosa prostě přístup nemá. Zejména kvůli nedostatečné jazykové vybavenosti.

Míním například link na článek Huffington Post, který zveřejnil text amerického analytického webu časopisu National Interest, který sleduje sílící autoritářské tendence kyjevské vlády a ptá, jak dlouho budou Spojené státy tyto „znepokojivé“ tendence přehlížet.

Ačkoli nejsem ani náhodou verzírovaný v amerických reáliích, odpovím – ještě hodně dlouho. Bohužel. Myslím, že dokonale výstižná je tato karikatura, kterou mi poslal kosíř MD

Dále tam lze nalézt informaci, že Kyjev dostal těžký úder od tajemníka organizace NATO Jense Stoltenberga oznámil, že podle něj NATO nemá (http://www.gazeta.ru/politics/news/2015/01/30/n_6875129.shtml) možnosti, jak by mohlo lidové republiky zařadit do spisku teroristických organizací a  mluvil o nich stále jako o separatistech… Tak tohle bylo pro Jaceňuka přímo na komoru!

A třetí věc, která mne v jejich výběru zaujala je, že analytici americké nadace Carnegie si všimli (http://carnegie.ru/eurasiaoutl(ook/?fa=58816) toho, že v rámci minských dohod mělo letiště v Doněcku připadnout zřejmě separatistům, což budí otazníky kolem skutečných cílů ukrajinských vládních sil i prezidenta Porošenka, na které by měl Kyjev odpovědět…..

Zajímalo by mně, co na to válčený štváč Štětina a Míra Karas, Libor Dvořák a podobní.

Zajímavou drobnost jsem našel na svých oblíbených Deutsche Wirtschafta Nachrichten (zde):
výrobní filiálka amerického koncernu GM v Petrohradě zastavila, kvůli slabému rublu, na dva měsíce produkci… A  Audi, která zveřejnila svoje čísla, tak si dala obzvláštní pozor, aby nezveřejnila čísla o loňských prodejích v Rusku ani odhad prodejů tamtéž pro letošní rok… Holt každá mince má dvě strany.

Zdrojovat nebudu včerejší prohlášení tajemníka NATO Jense Stoltenberga, že pro NATO jsou největší hrozbou ISL a  Rusko. Ale vyzdrojuji okamžitou ruskou odpověd  (Zde):

Rusko se cítí být ohroženo stále se stahující pozicí NATO kolem jeho hranic a rozhodlo se razantně posílit své jednotky v příhraničních vojenských okruzích. Opět se nám zvýšilo napětí…
Zajímavý článek jsem našel v  dalším německém deníku, který je ve výběru RIA Novosti deseti zdrojů, které informují o Rusku nejhůře – Tagesspiegelu.

Popisuje návštěvu kyjevského starosty Vitalije Klička v Německu. Kde dával rozhovory a vystupoval na různých setkáních. A co že jsou podle Klička tři největší problémy východu Ukrajiny?

„Potřebujeme Know-how, technologie, a  říkám rovnou – potřebujeme také finanční podporu: Dále musí být zavřena hranice s Ruskem. Když nebudou rubly, zbraně a propaganda od východního souseda, nebude žádná válka.“

http://www.tagesspiegel.de/politik/vitali-klitschko-in-berlin-dialog-mit-wladimir-putin-keine-chance/11307944.html

Problém je v tom, řekl bych, že východní soused si ještě velmi dobře pamatuje, jak před rokem Vitalij Kličko podepsal, spolu s Jaceňukem smlouvu, kterou s tehdejším ukrajinským prezidentem Janukovyčem vyjednali ministři zahraničí Německa, Francie a Polska. Měla ukončit protesty v Kyjevě. A která neplatila ani dalších 12 hodin. Takže proto bude dnes těžko souhlasit s uzavřením hranic na Donbase, zejména tehdy, když se v mezičase ukázalo podle ukrajinských zdrojů, že zastřelené na Majdanu má na svědomí někdo úplně jiný než Berkut a v tomhle přehledu máte, od amerického vydavatele informaci, že podle Minských dohod mělo letiště připadnout povstalcům a  Kyjev to naprosto nerespektoval. Za to umí neustále natahovat ruku a požadovat další peníze. Nemohu si odpustit a  dám ještě jednou koláž, kterou už jste na Kose viděli:

Jednoho experta už jsem dnes uvedl, toho z Ukrajiny. Dám ještě jednoho, opravdového. Spiegel zpovídal Hanse-Joachima Spangera, /60/, člena představenstva Hessenské nadace pro výzkum míru a konfliktů, který se v minulých letech několikrát účastnil jednání Valdajského klubu, v jehož rámci mají západní experti přístup k Vladimíru Putinovi.

Rozhovor je velmi obsáhlý, němčináři si na něm smlsnou zde:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/russland-und-die-nato-die-gruende-fuer-moskaus-provokationen-a-1009043.html

Vyberu z něj jen pár základních myšlenek:

Rusko v devadesátých letech, po připojení Polska, Maďarska a  Česka k NATO, prezidentem Jelcinem jasně vyhlásilo červenou linii, kde má angažmá NATO skončit. A  zcela jasně v ní byly baltské státy. Západ to ignoroval.

Klíčovým bodem pro další vztahy bylo 11. září a události po něm. Putin byl první, kdo vyslovil Bushovi svoji spoluúčast a souhlasil s vybudováním amerických základen ve středoasijských republikách. Američané ale následně vypověděli jednostranně strategickou smlouvu ABM a  došlo k dalšímu rozšířeni NATO.

Ohledně tzv. Obamova restartu vztahů s Ruskem platí, že ho vymyslel jeho poradce Michael McFaul. Nicméně Obama si při tehdejší návštěvě v Moskvě neodpustil nesmyslnou poznámku, že je potřeba se koncentrovat na tehdejšího prezidenta Medveděva, že Putin je muž minulosti a  tím byly okamžitě zruinovány vzájemné vztahy, které jsou často zatíženy osobními věcmi …

Zda lze vyloučit válku s Ruskem? Čeká nás nové dělení Evropy. Musíme to tak ošéfovat, aby riziko vojenské konfrontace bylo minimální. Worst – Case scénář může zahrnovat vojenskou konfrontaci, protože NATO a  Rusko budou mít mnoho třecích ploch.

Například se mohou rozšířit boje na Ukrajině tak, že vzroste tlak na větší angažmá NATO. Přijdou ostřejší sankce a Rusko může reagovat přehnaně. Kreml se zkusí zachránit tím, že se pokusí vyhnat škody působené Západu do astronomických výšin. A je iluzí si myslet, že Moskva v ohrožení toto riziko nepodstoupí.

Už rok tady píši v podstatě totéž. Odkaz samozřejmě přidám do Faktů o Ukrajině. Jenže přidat si ho do faktů o tomhle dnešním světovém problému číslo 1, by měli úplně jiné než postarší vlk ze statutárního městyse!

Tím bych dneska skončil.