Média se dozvěděla o souhlasu Německa z odchodem Řecka z eurozóny

4. 1. 2014     zdroj
Německá vláda změnila svůj postoj ohledně odchodu Řecka z eurozóny a nyní v případě nutnosti s takovým postupem souhlasí. Píše o tom 3. ledna časopis Spiegel s odvoláním se na zdroje v německé vládě.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble dospěli podle vydání k závěru, že odstoupení Řecka od eura by byl přijatelný krok. Dříve zastávali opačný názor, ale vystoupení eurozóny z krize jim umožnilo změnit svůj postoj.

V Berlíně, poznamenává Spiegel, se domnívají, že odchod Řecka z eurozóny je nevyhnutelný v případě vítězství v předčasných parlamentních volbách vůdce Koalice radikální levice (“Syriza”) Alexise Tsiprase, který slíbil, že se zřekne tvrdých úsporných opatření a dosáhne přehodnocení dohod s mezinárodními věřiteli.

Tisková služba kancléřky a ministerstva financí Německa zatím nijak nekomentovala informace ve Spieglu, poznamenala agentura DPA .

Řecký parlament nedokázal 29. prosince ve třetím kole zvolit prezidenta. Jediný kandidát, bývalý evropský komisař Stavros Dimas, nebyl schopen získat 180 hlasů potřebných k tomu, aby se stal prezidentem. Hlasovalo pro něj 168 poslanců.

V důsledku toho se v Řecku budou konat předčasné parlamentní volby. Řecký premiér Antonis Samaras řekl, že volby vyhlásí na 25. ledna. Podle průzkumů veřejného mínění může ve volbách vyhrát “Syriza”.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová