Moskva pod sankcemi je plná nových myšlenek

Gajane Chanova

25. 1. 2015 ruvr.ru
V Moskvě se konala Mezinárodní konference ruskojazyčných zahraničních masmédií, kterou uspořádala vláda hlavního města. Mezi jejími účastníky byla ředitelka Mezinárodního slovenského rozhlasu (Radio Slovakia International) Mária Mikušová. Sdělila nám své dojmy:


– V současné době v Evropě pozorně sledují dění v Rusku. Všechny zajímá otázka, jak ovlivňují sankce život občanů Ruska a ruských měst. Co se děje v obchodě, ve stavebnictví, ve velkých projektech se zahraniční účastí. Na konferenci vystoupili před novináři ruskojazyčných masmédií mj. prezidenti obchodně průmyslových komor USA, Německa, Francie a EU. A všichni říkali, že v Rusku vznikla nyní jedinečná situace pro nové investice. Společnosti, které se nevylekají západních sankcí a výkyvů kurzu ruble, neustoupí, ale začnou zvyšovat svůj potenciál v Rusku, v nejbližší budoucnosti vyhrají. Ti, kdo přežijí těžké časy, bude moci počítat s upevněním a rozvojem svého byznysu v Rusku.

O reálné situaci v hlavním městě nám vyprávěli představitelé moskevské vlády. Oznámili například, že také nyní kupuje Moskva potraviny na 20 miliard USD. Velkoměsto tedy žije prakticky jako dříve.

A navíc energicky rozvíjí nové projekty. Člověk to může vidět, když vyjde na procházku po městě. Navštívili jsme obyčejnou řetězcovou prodejnu. Ano, nenajdete tam, jako před rokem, francouzské sýry a jogurty, už není tam ani španělský jamón, ani polská jablka, ani norský losos. Jako alternativa se však objevily levné potraviny ze Srbska, Argentiny a Uruguaje. Slovensko mj. také kupuje argentinské maso. Neviděla jsem žádný nedostatek potravin, obchody jsou plné zboží. Nějaké zboží sice zmizelo – třeba sodovky z Evropy. Závod Pepsi v Rusku ale zvyšuje své kapacity a objemy dodávek. Vyhrávají ty západní společnosti, které rozmístily svou výrobu v Rusku.

Jsou vidět v Moskvě nějaké změny, a jak ji ovlivnily sankce?

– Byla jsem tu před rokem, a mohu odpovědět na vaši otázku takto. Za prvé, v hlavní moskevské ulici – Tverské – zmizela z fasád budov dotěrná reklama, která zakrývala jedinečnou zdejší architekturu. Je jasné, že moskevské úřady se o to postaraly. Zjistila jsem, že teď probíhá naplno restaurace starých vil v centru města. Jak nám oznámili, to je také zvláštní městský program. Moskva chce se stát pro turisty lákavější. V této dost těžké době se tu rozpracovávají velmi zajímavé projekty. Jeden z nich se týká vodní magistrály – řeky Moskvy. Městská rada schválila rozhodnutí o jejím celoročním využití jako turistické trasy a pro zábavu obyvatel města. V zimě ale řeka pochopitelně zamrzá. A proto se užívá ledoborců, které razí cestu pro výletní lodě. Další novinka: ruská metropole dostala na výstavě v Lipsku medaili za projekt restaurace „stalinských“ budov – domů postavených ve stylu „stalinského empíru“. Jejich rekonstrukce je dalším zajímavým moskevským projektem, který si zasluhuje podle mého názoru světovou pozornost. A konečně kulturní život. Ten probíhá nejen v tradičních muzeích, divadlech a koncertních síních. V Moskvě bylo během krátké doby otevřeno 10 nových galerií moderního umění ve starých průmyslových halách. Využití průmyslových prostorů pro umělecké projekty je přece populární evropský trend. Avšak 10 podobných galerií v jednom městě a najednou – to je opravdu obdivuhodné! Nepochybuji o tom, že turisté tam rádi půjdou. A majitelé galerií a umělci z celého světa tam budou rádi vystavovat své sbírky, což přinese městu dobrý zisk.