Ukrajinská svodka ze dne 1. 1. 2015

Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
2. 1. 2015  http://vlkovobloguje.wordpress.com/

Ten název úplně nesedí. Jde, daleko spíše o svodku toho, co se událo na Ukrajině a v souvislosti s ukrajinským konfliktem, ve dnech mezi 24.122014 a 01.01.2015. S tím, že tento přehled Kosy není a nemůže být ani vyčerpávající ani řekněme referenční. Spíše jde o takové zahřívací teplotu, abychom se všichni, co se svodkou máme co do činění, dostali na tzv. provozní teplotu. 

Já sám jsem si dovolil luxus – Ukrajinu a  čtení o ní jsem si od Štědrého dne do Nového roku prostě zakázal….. Mimo jiné proto, že jsem chtěl zase po delší době vědět, jak funguje „normální svět“. Uznávám, že v daném případě to je svět zapřaženého valacha v žentouru, co má klapky na očích, aby neviděl, že vlastní chodí kolem do kola. Ale věřte, má to svoje kouzlo… To pánové hroch i  Ernest to pojali jinak. Ti už mi mezi svátky poslali svoje příspěvky…. Nechtějí být za valachy s klapkami na očích!

Takže je na čase předat slovo Ernestovi:

24.12.14. 12:02. Naléhavé hlášení od ministra energetiky Sergej Jegorov Krymu.
„Celý Krym byl zcela odpojen od elektrické sítě. Před hodinou jednostranně z Ukrajiny zcela odpojili republiky Krym a Sevastopol. K vypnutí došlo z Ukrajiny, na všech čtyřech vysokonapěťových vedeních. Podnikáme opatření k posílení vlastní výroby elektřiny, alespoň pro polovinu poloostrova, aby bylo zajištěno provozování mobilní komunikace. Jednáme s Ukrajinou o obnovení dodávek elektrické energie“.
Zásoby uhlí v Zmievské TES (charkovský region) klesly na kritickou úroveň
Uvedl to úřadující zástupce vedoucího charkovské regionální státní správy (RSA), Eugene Šachněnko ve středu 24.prosince.
Na Zmijevské TES, která patří Centerenergo, v současné době pracuje jeden blok z deseti, je to jen 6% instalované kapacity. Dnes ráno (středa – pozn.) zásoby uhlí jsou kritické – 5,5 tisíc tun uhlí, což je na 4-5 pracovních dní (v režimu provozu jedné jednotky),” řekl Šachněnko.
Poznamenal, že během posledních 2-3 týdn
ů zásoby uhlí byly poměrně nízké: jenom tolik, aby v režim jednoho bloku vydržely na ne více než 15 dní.
Šachněnko zdůraznil, že zajištění Zmijevské TES uhlí není v kompetenci státní správy, a vyjádřil přesvědčení, že příslušnému ministerstvu a Centerenergo se podaří tento problém vyřešit v blízké budoucnosti.
„Podle ředitele
elektrárny je na cestě – 61 vagonů ruského uhlí,“ – řekl Šachněnko.
Poznámka: Zmi
jevská TES zásobuje elektřinou Charkov, Poltavusumský region.
Na zmijevské TES zastavili poslední energoblok – média
Korrespondent.biz, 29.12, 17:53
Ve stejné době, elektrárna spustila jinou jednotku.
Na Zmi
jevské TEScharkovské regionu zastavili provoz jednotky, která zatím vyráběla elektřinu, hlásí Ukrinform s odkazem na zástupce podniku.
„Zastavil
i jsme energoblok, bude opravován. Nyní začalo spouštění dalšího se stejným výkonem. Zajištění tepla pro sousední osadu Komsomolskij je zajištěno,“ řekli ve společnosti.
Elektrárna čeká na příjezd ruského uhlí.
Dříve jsme uvedli, že v Zmijevské TES pracoval jeden blok z 10-ti, a zásoby uhlí klesly na kritickou hodnotu.
Dříve bylo oznámeno, že Rusko začíná dodávky elektřiny a uhlí na Ukrajinu,
bez platby předem. Místopředseda vlády RF Dmitrij Kozak řekl, že Rusko bude dodávat elektřinu na Ukrajinu za domácí ceny a rovněž 500.000 tun uhlí měsíčně a 500.000 tun, pokud bude podepsán odpovídající doplněk smlouvy.
Rusko zahájilo dodávky elektrické energie Ukrajině
Z Korrespondent.net 29.12 18:10
Prezident řekl, že v noci zahájilo Rusko vývoz elektřiny na Ukrajinu.
Ukrajina brzy uzavře dohodu s Ruskem o dodávkách elektrické energie, která je dodávána od dnešní noci. To na tiskové konferenci v Kyjevě, řekl prezident Petr Porošenko, informuje Ukrinform.
 
„Včera nebylo jednoduché uložit ministrovi energetiky zajistit přímou smlouvu bez prostředníků. Mohu říci, že včera byla dohoda uzavřena. Včera byla podepsána smlouva. A od 00:00 hodin, jak mi bylo řečeno, je elektřina dodávána. Pokud se nemýlím, na úrovni 1,4 GW. O to jsme mohli snížit výkon uhelných bloků pro vytvoření zásob uhlí,“ řekl ukrajinský ministr energetiky.
Ve stejné době Porošenko řekl, že jakmile uvedená dohoda bude uzavřena přímo mezi státními společnostmi v Rusku a na Ukrajině: „Myslím, že v nejbližších dnech bude uzavřena dohoda se státním podnikem, mezi dvěma státními podniky v Rusku a na Ukrajině,“ – řekl Porošenko.
 
Kromě toho, že vyzval novináře, aby prověřili dodávky afrického uhlí. „Moje administrativa do tohoto není zrovna zapojena – jediná věc, že jsem se veřejně vyjádřil na zasedání Bezpečnostní rady státu – upozornil na situaci v odvětví energetiky. Když přišla nová vláda, ukázalo se, že ne žádné uhlí, ukázalo se, že nejsou zásoby, ukázalo se, že to, co koupili, nehoří a koupili to za příliš vysokou cenu, ale nebudu zasahovat do průběhu vyšetřování,” řekl Porošenko.
Jak uvedl Korrespondent.net dříve, aby se zabránilo postupným výpadkům elektřiny spotřebitelům, Kabinet souhlasil s návrhem ministerstva energetiky, udělit dočasnou výjimku dovozu elektřiny z Ruska.
Můj komentář: Hle, žářivá a neodiskutovatelná a nevyvratitelná ukázka ruské agrese na východu Ukrajiny. No není jasné, že každý soudný „edinoUkrajinec“ musí pochopit, že pan Porošenko, prezident Ukrajiny, zavádí další sankce proti Rusku oprávněně? (viz další článek z  UKRAJINSKÉHO SERVERU)
Porošenko slibuje rozšířit ukrajinské sankce proti Rusku
Z Korrespondent.net 29.12. 17:38
Prezident slíbil v blízké budoucnosti zpřísnění protiruských sankcí ve shodě s EU.
Ukrajina brzy rozšíří již uložené sankce proti Rusku, které budou dostatečně odrážet omezení, uvalená EU vůči Rusku. O tom na tiskové konferenci řekl prezident Porošenko.
„Téměř všechny položky, které jsou v evropských sankcích, se odpovídajícím způsobem odrazí v blízké budoucnosti v ukrajinských (sankcích),“ řekl Porošenko.
Nicméně poznamenal, že Ukrajina dnes není schopna realizovat sankce, které omezují financování ruských bank, jako v EU.
„Ale mohu slíbit, že dodržíme sankce velmi synchronizovaně i na úrovni hlav států, sankce se koordinují a u  nikoho nevyvolávají otázky,“ řekl Porošenko.
Řekl také, že dnes už proti Rusku Ukrajina zavedla řadu sankcí.
„Na Ukrajině už dnes jsou sankce proti Rusku zavedeny. Stovky ukrajinských podniků vojensko-průmyslového komplexu, ukrajinské strojírenství, vojenského nebo dvojího užití mají zakázány dodávky Rusku, jsou zakázány na základě rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a  obrany,“ – řekl prezident.

Připomeňme, že Ukrajina uvalila sankce proti Rusku 12 září. Zákon o sankcích, který umožňuje
bez soudu zablokovat majetek jak zahraničních, tak i ukrajinských společností a občanů, byl podepsán prezidentem Porošenkem. Dříve, vláda oznámila, že seznamy sankcí jsou tajné.
31. 12. 2014 –  Zpráva zpravodajských agentur
„Armáda Ukrajiny získala první vzorky amerických zbraní na základě smlouvy. Jedná se zejména moderní zbraně, světově známé společnosti Barrett, zejména vysoce přesné odstřelovací pušky Barret M82A3 a odstřelovací pušky dalších modifikací. Také testuje známý granátomet Barret XM209. Podle ukrajinské armády byly zbraně v  bojových podmínkách vynikající.
Některé typy zbraní bylo dodány v režimu absolutního utajení a jejich druh a o co se jedná, není známo. Odborníci však říkají, že „divné“ sebevražedné bombové útoky teroristů ve městech Ukrajiny mohou být spojeny s použitím speciálního zařízení, používaném proti elektronickým výbušným zařízením. Toto zařízení používají americké speciální síly v  Iráku a Afghánistánu, a nyní na Ukrajině – předpokládají analytici.“

31. 12. 2014 – Večerní Post Zprávy domobrany Novorossii

„Příměří na linii styku jednotek ozbrojených sil DLR a LLR se silami kyjevské junty bylo nejednou porušeno.
V doněckém směru byly zaznamenány čtyři případy použití zbraní ukrajinskými fašisty:
  • v 10.55 z vesnice Písky z tanku, 
  • v 11,40 a 12,25 z ručních zbraní byly ostřelovány pozice domobrany v oblasti starého terminálu letiště v  Doněcku; 
  • ve 13.00 hodin ručními zbraněmi byly ostřelovány pozice domobrany v oblasti Volvo Centra (severozápadní okraj Doněcka). „
Od domobrany.
„Podle zpráv z míst, ukrajinská armáda ostřeluje Nikyšino z granátometů a RPG, jsou slyšet zvuky střelby z ručních zbraní.“
1. 1. 2015 – Přidali novináři
„Neoprávněným zásahem do systému elektrického napájení Luganska došlo k výpadku elektřiny ve více než 70 kotelnách a 10 nemocnicích. V současné době je z náhradních zdrojů napájeno 55 kotelen, a čtyři zdravotnická zařízení, včetně nemocnice, porodnice a  psychiatrické léčebny. Jsou prováděna opatření k přepojení elektrického napájení a zásobování vodou sociálně významných objektů. V současné době je teplota vzduchu v  Lugansku mínus 16 stupňů. Operační štáb pokračuje v organizování prací na odstranění důsledku mimořádné události.
Připomeňme, že v předvečer Nového roku v Lugansku v 17:15 byla vypnuta elektřina. Není ani ve výškových budovách, ani v soukromé zástavbě. Kromě toho, vzhledem k výpadku ve městě byly potíže s mobilními telefony.
Světla v ulicích nesvítí. Čerpací stanice jsou napájeny z generátorů. Ve městě i nadále jezdí autobusy, ale vzhledem k zákazu vycházení, lidé na ulici nejsou. Mnozí občané se nelekli a říkají, že slaví Nový rok při  svíčkách, takže je to ještě více romantické.”
1. 1. 2015 – Ranní zpráva domobrany Novorossii
„Během dne nebyly zjištěny známky odvodu těžké výzbroje a vojenské techniky ukrajinských jednotek z linie kontaktu s jednotkami domobrany Donbasu, ani významné změny v rozmístění jednotek sil junty. Nacisté i nadále porušují příměří. 
V průběhu silvestrovské noci provedli nejméně šest palebných útoků:
  • 22:05 a 01:30 z dělostřelectva, tanků a od 
  • 01:50 z minometů ostřelovány pozice domobrany v místech nedaleko Gorlovky;
  • 23:45 dělostřeleckým a minometným ostřelováním byly vystaveny pozice domobrany v oblasti Volvo-centra (severozápadní okraj Doněcka);
  • 00:25 palebný útok z minometů zasáhl jednotky domobrany DLR v oblasti dolů číslo 6 a 7;
  • 03:45 z minometů byly ostřelovány pozice domobrany v oblasti dolu Gagarina.
1. 1. 2015 – Zpráva domobrany z Gorlovky
„V novoroční noc ukrajinská armáda provedla jednotlivé výstřely z těžkých houfnic na Gorlovku. Podle upřesněných údajů jsou oběti mezi civilisty.
Odvetnou palbou proti této baterii, kterou zahájilo dělostřelectvo domobrany z klasických děl, byla nepřátelská baterie potlačena a možná částečně zničena. V současné době probíhá výměna dělostřeleckých úderů mezi dělostřelectvem ukrajinské armády a domobrany“.
Od domobrany z Doněcku.
„Situace v 02:00: Doněck – Písky (Pěsci) pokračuje pěchotní boj. Ukrajinští odstřelovači jsou aktivní z SVD a  amerických „novinek“. Letiště (věž) – hlučno (střelba). Ve směru od Písků střílejí zápalnými granáty ve směru hald dolu Okťjabrskij“.

1. 1. 2015 – Zpráva domobrany
„Přibližně od 22:00 po dobu 3 hodin ukrajinské síly neustále ostřelovaly Gorlovku ze směrů od Dzeržinska, Šumů, Artěmovska, Kurdjumovky, Koděma. Kolem 01:00 1. ledna na úseku Gorlovka – Dzeržinsk – Artěmovsk byla slyšet střelba, probíhaly dělostřelecké souboje. Nad Majorskem byly viditelné bílé a červené světlice. Kolem 5 hodin ráno, po delším období klidu byla v Gorlovce znovu slyšel střelba ve Staré Čtvrti – Komsomolec. V Nikyšinu kolem 4 hodiny ráno se ukrajinská armáda pokusila zaútočit na pozice domobrany. V  průběhu krátkého boje jsou zranění. Později v rádiovém vysílání opilí ukrajinští vojáci pohrozili, že zavolají dělostřelectvo, v pozicích domobrany byl vyhlášen poplach. Ale nic následovalo a do 5 hodin ráno bylo ticho. V 03:23 (MSK) ze strany obce Vodjanoje byla vedena palba ve směru osady Okťjabrskij“.
1. 1. 2015 – Video a zpráva od milice
„Celý večer a noc v Doněcku bylo neklidno. Probíhal pěchotní boj v oblasti Písků a letiště. Ukrajinci používali zápalné miny. Na letišti domobrana oslavila Nový rok přímo na bojové pozici v přestávkách mezi přestřelkami. Na videu je využití slavnostního ohňostroje domobranou na letišti v Doněcku“.
1. 1. 2015 – Zpráva premiéra LLR Igora Plotnického
„Masivní výpadek elektřiny v Lugansku byl výsledkem sabotáže, kterou organizoval Kyjev. Silami příslušných útvarů bude provedeno důkladné vyšetření příčin a okolností Poruchy. Výpadek elektrické energie byl vyvolán zjevně cílevědomým odpojením druhé síťě, napájející město z luganské TES. 31.prosince v 18 hodin ve dvou ze čtyř oblastí Luganska došlo k masivnímu výpadku proudu a přenašečů mobilního spojení, které způsobilo poruchy mobilního spojení. Ihned po mimořádné události začal pracovat operačního štáb, který organizuje opravy. Práce štábu se aktivně účastní předseda vlády LLR Genadij Cypkalov a starosta Luganska Manolis Pilavov.“
1. 1. 2015 (16:02) – Zpráva domobrany
„V Doněcké oblasti v oblasti letiště-Písky občasné přestřelky, někdy s použitím tanků. V oblasti Grabovo – Orlovo-Ivanovka asi kolem poledne aktivizovalo dělostřelectvo. Proběhl dělostřelecký duel. Ukrajinská média informovala, že nemožnost zásobování ukrajinských vojáků střelivem na letišti Doněck vyvolává otázku obrany tohoto objektu. Ukrajinským vojákům pod doněckým letištěm přestali dodávat náboje, aby neporušili ‘příměří’. 1. ledna bylo napájení Luganska elektřinou obnoveno.“
1. 1. 2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Syč“ (LLR)
Jednotky LLR na Bachmutce byly ostřelovány granátomety a minomety. K 31. zátarasu dopadlo 7 min. Domobrana u 31. zátarasu je připravena odrazit nepřátelské útoky.
V Slav
janoserbskuv oblasti Stanično-Luganska je klid.
Ve městě Lugansk a 
lutuginské oblasti byla dnes provedena operace proti nepřátelským diversním skupinám. Za uplynulý den bylo zničeno 5 nepřátelských diversních skupin, jednu skupinu se podařilo zajmout a je v současné době vyslýchána.“
Ukrajinská média uvedla, že nemožnost zásobování ukrajinských vojáků na doněckém letišti municí zpochybňuje obranu objektu. Psal to „LIGA Business Inform“ s odkazem na jednoho z ukrajinských vojáků na letišti. Jak jsme již dříve oznámili, ukrajinským vojákům na letišti v Doněcku přestali dodávat munici, aby neporušovali „příměří“.

Podle zdroje
nyní domobrana propouští do terminálu ukrajinské vojáky na rotaci pouze s jedním plným zásobníkem k samopalu.

“Lidé
na rotaci vozili, probojovávali se, ale všechno posílali. Nyní prý je příměří. A teď rotace probíhá takto: naši vojáci se vracejí z terminálu – nové vojáky přivážejí. Ale čekají na nás ‘separatisté‘, doprovázejí nás, kontrolují naše stroje, berou rezervní munici. Povolují projet pouze vojákovi s jedním zásobníkem. Granáty, granátomety, se vše odeberou. Berou i lékárničkyříká zdroj. Nikdo neví, co se děje. Pokud to bude pokračovat, do týdne letiště bude odevzdáno. Nebude prostě čím ho bránit.
18:03 Ukrajinská strana tvrdí, že údajně 31. prosince na letiště v Doněcku kontrolované ukrajinskou stranou jel oddíl praporu „OUN“.
17:07 V Mariupolu byly zahájeny práce na obnově železničního mostu, který byl vyhozen. Jak se ukázalo, bude oprava trvat nejméně 4 měsíce. Pro naléhavé potřeby obnovení železničního spojení bylo rozhodnuto postavit dočasnou silnici poblíž.
16:02 K 16:00 v oblasti osady Písky byl slyšet kulomet a automatické zbraně.
15:51 Kolem 15:40 na úseku Písky – letiště Doněck bylo občas slyšet střelbu, někdy i z tanků.
Pochodňový průvod příznivců Bandery
Z Korrespondent.net dnes 18:19
Dnes ukrajinští nacionalisté slaví 106. narozeniny vůdce OUN. Pochod se koná v Kyjevě a dalších ukrajinských městech.
V ukrajinském hlavním městě, začal pochod příznivců Štěpán Bandery. Pochodem slaví 106-leté výročí vůdce Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN).

Mezi hlavními organizátory jsou představitelé strany „Svobody“, kteří se nedostali do parlamentu v  posledních volbách. Průvod se začal pohybovat od Ševčenkova parku a  přesunul se na Majdan, kde se koná shromáždění.

Podle údajů je účastníků pochodu už více než 5000.
Úřady zvýšily cen plynu pro domácnosti
Z Korrespondent.net dnes 16:54
Žádná konkrétní čísla, ale dříve ředitel „Naftogazu“ předpokládal, že ceny zemního plynu pro občany vyrostou třikrát až pětkrát.
Tolik Ernestův krátký  vánočně novoroční souhrn. Díky.
Mapy:
Ukrajinská:
Напряженный Новый год на Донбассе: опубликована карта АТО - фото 1
Opolčenská:
http://dnr-news.com/uploads/posts/2014-12/1420010705_22606fbcb2bafb5aad2413a27712ba77-7.jpg
Interaktivní komentovaná:
Pro dnešní svodku jsem záměrně vybral silvestrovské vydání téhle mapy. Víc eméně byl na většině  částí fronty klid zbraní dodržen. Větší výjimky byly tři:
1- Doněcké letiště.
zde se vedly tvrdé boje, jak v okolí Nového terminálu, tak zejména ve strategické obci Písky. Kde se povstalcům podařilo probít do její jižní části a  tam se opevnit.
Udajně měly to být nejtvrdší a nejrozsáhlejší boje za hodně dlouho.
2-Gorlovka a  okolí
zde došlo spíše na silvestrovskou grotesku, kdy  Ukři  vylezli v jistém okamžiku na  Silvestra  ze  zákopů, udělali čelem vzad k opolčencům a  spustili kalhoty. A ukázali jim „dolní tvář.“ Opolčenci reagovali několika výstřeli do vzduchu, což mělo za následem, že statečné srdce trestajících jedinoukrajinců spadlo do těch stažených kalhot a každý z  nich předvedl groteskní běh se spuštěnými kalhotami na několik desítek metrů, než se opět schovali v zákopech..
3-Stancia Luganskaja a okolí
zde také došlo na ostrou palbu, včetně použití minometů. Opolčenci se pokusili zachytit se v jedné osadě pod kontrolou Kyjeva, byli však odraženi přivolanými posilami.
Pojďme se věnovat vážným záležitostem.
V době mezi Vánoci a Silvestrem proběhlo další kolo jednání v Minsku. Jak jistě  víte  – neúspěšně. Jediný její pozitivní rezultát je pokračující výměna zajatců. V nejbližších dnech prý mají jednání pokračovat. Nejpozději 15. ledna v kazašské Astaně. Ve  formátu 2+2 , tedy Porošenko plus Putin a k tomu Merkelová plus Hollande.
Ukrajina nejen že nemá uhlí na provoz tepelných elektráren, ale začíná být  velmi nebezpečná při provozu svých jaderných zdrojů. V krátké době zaznamenala už druhou havárii, Tentokráte na 6. bloku záporožské JE. Oficiální Kyjev samozřejmě tvrdí, že žádné nebezpečí nehrozí a že jde o banální poruchu na blokovém transformátoru…  Jenže na internetu se objevila faksimile  oficiálního vládního dokumentu od SBU:
pu1 
Nikoho jistě nepřekvapí, že Kyjev informaci o havárii pozdržel celých 24 hodin a měl k tomu zatraceně „dobrý“ důvod – podle dokumentu se úroveň radiace v okolí zvedla 16,3 krát….
Jen tak mimochodem – Kosa 16.4.2014 v článku

Putinův dopis evropským vládám, ukradený plyn, palivo pro jaderné elektrárny, zásadní informace generála Šándora, zmlácený prezidentský kandidát a vůbec – Ukrajina dneška

upozornila, že Kyjev jde zcela záměrně do obrovského rizika, když v reaktorech typu VER hodlá nahradit originální ruské palivo od firmy TVEL nahradit palivovými články od Westinghouse, protože tato záměna v našem Temelíně skončila totálním americkým debaklem a ještě před vypršením dodavatelské smlouvy Temelín opět začal dovážet ruské palivové články. Kvůli elementární bezpečnosti provozu.
Nemohu tvrdit, že poslední havárie v  Záporoží souvisí s Westinghousem, ovšem pokud někde má během 30-ti dnů dvě  havárky na jaderných zařízeních – 3.12. musel být odstaven reaktor a  energoblok č. 3 téže elektrárny, které provozuje,  měl by se především vyhýbat jakýmkoli rizikovým experimentům…
Jaceňuk to ovšem vidí jinak a 30.prosince oznámil:
„Dnes bude v Bruselu podepsána dohoda se společností Westinghouse o zvýšení dodávek jaderného paliva pro ukrajinské jaderné elektrárny“, řekl Jaceňuk.
(To a další zde)
No on 30. prosinec loňského roku byl vůbec bohatý na podpisy smluv s Ukrajinou. Jednu podepsala i ČR…. Na bezplatnou dodávku zimní výstroje pro kyjevské „mírotrvorce“.
Materiální pomoc zahrnuje podle ministerstva obrany například dva tisíce kabátů vzor 97 s vložkou, osm set párů bot vzor 95 či tři tisíce plyšových ušanek. „Vzhledem k ročnímu období na seznamu převažují zimní výstrojní součástky, jako jsou nejrůznější vložky či zateplené oděvy,“ uvedlo ministerstvo.
Nejste  rádi, že za vaše daně se pořídila výstroj pro českou armádu a teď v ní bude běhat kde jaký zabiják z Azova či Ajdaru?  Ale na provoz Klokánků prý nemáme peníze…
Zajímavou informaci přinesl iHned, respektive Hospodářky:
Varšava  chce  urgentně přemístit do Polska asi 290 ukrajinských Poláků. Samozřejmě těch, co „úpí“ na východní Ukrajině. To je politicky korektní a globálně  únosné… Jakkoli jednoho musí napadnout, že když jde o ukrajinské občany polské národnosti a Polsko tak vehementně podporuje kyjevské majdanské demokraty, že by mělo stačit, kdyby se s Kyjevem dojednal přesun těch asi 290 někam na západ Edino Ukrainy, do oblastí pravé demokracie a  úspěšných reforem…  Jenže to jaksi asi ani nezkusilo a s tím přesídlením má určité problémy. Na otázku proč?, odpovídá dost pravděpodobně tenhle citát ze zmíněného článku:
V polských médiích se také objevily spekulace, že ministerstvo zahraničí se prý staví proti plánům předsedkyně vlády na repatriaci Poláků z Donbasu, protože by vzápětí mohly návrat do vlasti požadovat další krajané z celé Ukrajiny. Tyto obavy a údajný konflikt mezi šéfkou vlády a šéfem diplomacie však úřady popřely.
Na celé Ukrajině, jejíž západní část byla do druhé světové války součástí Polska, žije podle sčítání z roku 2001 asi kolem 140 tisíc Poláků.
No nikde ale není řečeno, že Varšava s tou uprchlickou vlnou z Ukrajiny ještě, a to možná v blízké době, nebude velmi tvrdě konfrontována. O pár řádků řádků nahoře jsem psal o tom, že ze skladů armády ČR jde zimní výstroj možná pro hrdlořezy z Ajdaru a Azova… Aniž bych měl tušení, že v  poště vzápětí objevím tenhle link od kosíře chacala.
Bratislavská Pravda přetiskuje článek Washington Post. Je to mimořádně zajímavé počteníčko! Zejména proto, že Washington Post doposud rád mistroval celý svět, jak správně vidět a interpretovat dění na Ukrajině. A  najednou, mimo jiné píše to samé, co portály jako Kosa už píší nejméně rok…:
V tejto súvislosti denník uvádza ako príklad augustový únos predsedu Štátneho výboru pre pôdny fond príslušníkmi práporu Dnepr-1. V polovici decembra zase zablokovali humanitárny konvoj smerujúci do Donbasu na územie kontrolované proruskými separatistami, kde hrozí rozsiahla humanitná katastrofa. Na druhej strane prápor Azov sa 23. decembra rozhodol prevziať kontrolu nad prístavom Mariupoľ a to bez súhlasu miestnych úradov i vlády v Kyjeve.
Ako konštatuje americký denník, len v súvislosti s príslušníkmi práporu Ajdar začala prokuratúra trestné stíhanie v 38 prípadoch. Opakované nedodržiavanie disciplíny, nehorázne bezprávie vrátane vydierania, sa mení podľa Washington Post na ohrozenie stability v aj beztak zložitej situácii na Ukrajine. 
Dobrovoľnícke prápory tak vyvolávajú obavy v prezidentskej kancelárii. Porošenko túto tému už predniesol na novembrovom rokovaní Rady bezpečnosti a  obrany štátu.
„Najväčšiu obavu ale vyvoláva postoj ministra vnútra Arsena Avakova,“ upozorňuje Washington Post. Podľa neho namiesto toho, aby zakročil proti spomínaným neduhom príslušníkov dobrovoľných práporov, aby preveroval ich minulosť a menoval velenie na základe previerok, minister navrhol vyzbrojiť prápory ťažkou technikou vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty a povýšil ich štatút na brigády. „Znepokojujúce je aj to, že v septembri menoval veliteľa neonacistickej brigády Azov za šéfa Kyjevskej oblastnej policajnej správy,“ pripomína denník.
Nepodplatil náhodou Putin redakci a  majitele  WP???? Co si má po konzumaci takového článku pomyslet kmenový čtenář WP? Ten si nutně bude myslet, že  při nejmenším ještě úplně nestačil vystřízlivět ze Silvestra…
A ještě se musím přiznat ke špatnému odhadu:
Ukrajina prý Rusku zaplatila v poslední minutě dluh za ruský plyn…
A samozřejmě, že konec zpravodajských prázdnin platí i pro MP. Má pro nás toto:
Svodka od Ukrů:
Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.
Napjatý Nový rok na Donbasu: vydána mapa ATO
01.01.2015, 13:44 (zdroj)
Informační a analytické centrum SNBO zveřejnilo aktuální mapu událostí v oblasti ATO.
Soudě dle poskytnutých informací, je situace na okupovaných územích Donbasu i nadále napjatá.
Podle rozvědky, mezi ozbrojenci zesílil konflikt na bázi podřízenosti různým řídícím centrům a nespokojenosti se svým finančním zajištěním. Zároveň z území Ruské federace pokračuje tok zbraní, střeliva a žoldáků.
31.prosince ukrajinské komando osvobodilo jednoho z hrdinů-obránce doněckého letiště.
Během dovolené v jedné z osad v Doněcké oblasti, byla unesen náš voják bandity, kteří ho plánovali vzít k  teroristům z „DLR“ kvůli finanční odměně. Díky úspěšné speciální operaci bezpečnostní síly zadržely tři zločince.
Ukrajinský voják, jenž utrpěl zranění způsobená mučením, byl převezen na pohotovost Mariupolské nemocnice, v současnosti je jeho zdravotní stav uspokojivý.
Ozbrojenci pokračují v leteckých průzkumech pomocí BPLA (bezpilotní letouny). Během dne ukrajinští vojáci objevili 5 bezpilotníků: 4 u  Mariupolu nedaleko osady Sartana, a jeden byl zaznamenán v oblasti Luhanska u Trechizbenky.
Celkem během uplynulého dne byli zraněni tři ukrajinští vojáci, mrtví nejsou.
Mezi teroristy se zintenzívňují rozpory a střety o právo na okrádání civilistů Donbasu.
V Novoazovském okrese, Doněcké oblasti roste mezi místními ozbrojenci nespokojenost kvůli neplacení finančních odměn za jejich špinavou práci.
Roste konfrontace mezi vůdcem Stachanovských „kozáků-teroristů“ Dremovem a vůdcem banditů „LLR“ Plotnickým. Banda Dremova nahrála video zprávu světovému společenství a osobně ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, ve kterém obvinili Plotnického z krádeže uhlí.
Ve městě Roveňky v Luhanské oblasti ozbrojenci „LLR“ nelegálně přinutili místní obyvatelstvo k převodu finančních prostředků na účet této teroristické organizace jako platbu dluhů za veřejné služby, které se nahromadily od června
2014.
Ukazuje se, že ruští politici první kategorie neskrývají své zapojení v pomoci a financování terorismu.
Vůdce strany „Spravedlivé Rusko“, poslanec státní dumy RF Sergej Mironov, vystoupil před samozvanými poslanci „DLR“ a zdůraznil, že jeho strana je připravena poskytnout nejen humanitární pomoc, ale také „jakoukoli jinou“, zřejmě narážel na nekonečný proud zbraní a vojenského materiálu z Ruska na Donbas.
Vůdce ozbrojenců Zacharčenko udělil svému moskevskému kurátorovi tzv.  „Řád Svatého Michaela Archanděla I stupně“, uvádí se v prohlášení.
pozn… vynechána ukro-propaganda o bezmezné podpoře a pomoci obyvatelstva armádě…
Jak uvádí „Pozorovatel“, silvestrovská noc v oblasti ATO proběhla neklidně.
Ilegální ozbrojené skupiny se uchýlili k provokacím a osmkrát ostřelovali pozice ukrajinských vojsk z ručních zbraní a minometů.
Dnešní ukrajinské servery jsou plné různých rekapitulací uplynulého roku a novoročních propagandistických vizí, kterých vás dnes ušetřím.
Namísto toho nabídnu dvě, řekl bych zajímavé a důležité zprávy ze závěru minulého roku.
Kromě opět neúspěšných Minských jednání a pokusů o nesilové řešení konfliktu, které skončily ve chvíli, kdy zástupce ukrajinské strany přednesl ukrajinské podmínky, jako obvykle pro protistranu naprosto nepřijatelné, se zástupci povstalců zvedli od stolu a bylo po jednání. Jediným pozitivním výsledkem nakonec byla dohoda a následné uskutečnění o  výměně zajatců.
Rovněž, jak se dalo předpokládat, je zatím bez úspěchu pokus čí přání o společné ukro-ruské hlídkování na hranicích s RF.
Ale, proběhly tyto dvě zajímavé zprávy.
První o tom že Rusko ještě před novým rokem začne dodávat na Ukrajinu své uhlí, bez podmínky platby předem. viz. tento článek:
Peskov: RF poskytne uhlí Ukrajině na pomoc lidu před novým rokem.
(zdroj)
(z něhož vyjímám) – Ruské dodávky na Ukrajinu, uhlí a elektřiny bez placení předem, je ukázka dobré vůle prezidenta Vladimira Putina poskytnout skutečnou podporu ukrajinskému lidu, citoval TASS tiskového mluvčího prezidenta Dmitrije Peskova.
V článku tak  Kreml ústy Peskova oznamuje, že z humanitárních důvodu…, ke zmírnění utrpení ukr. lidu atd., RF poskytne uhlí a elektřinu na Ukrajinu.
V souvislosti s tím vidím spíše mnohem pragmatičtější a prostější důvody a jedním z nich je Krym a jeho energetická nesoběstačnost a stálá závislost na el. energii z Ukrajiny, což se projevilo i během prosince, kdy v rámci vypínání elektřiny se ocitl bez elektřiny i Krym.
Dalším a závažnějším důvodem je i skutečnost že ukrajinské jaderné elektrárny jedou na maximum a již zde dochází k nehodám a následným odstávkám s údajnými úniky radioaktivity… viz. výše vlk nebo např.  tento článek:
Podle nějž měl představitel DLR Denis Pušilin říci, že v Záporžské JE přesahuje úroveň radiace normy 14x ! A že hlavní příčinou toho je odstávka třetího bloku z 28. listopadu, ke které došlo po neúspěšném pokusu nahradit tyčové bloky
ruské výroby produkty americké společnosti Westinghouse..
A že jde o vážný problém a hazardování se zdravím lidí na Ukrajině a  nejenom tam, ale ohrozit to může Rusko i Evropu, to si velmi dobře v  Rusku uvědomují. A rychle v tomto začínají jednat a řekl bych, že je toto hlavní důvod náhlých
dodávek energie a uhlí i bez platby předem.
Tím jsem se dostal k té druhá zprávě, která je o tom, že Jacenuk 30.prosince podepsal dohodu s americkou Westinghouse o dodávkách jaderného paliva na Ukrajinu.
O tom jaké již byly a jaké by toto mohlo přinést problémy, použitím nekvalitního
jaderného paliva v JE ruské typu je následující článek:
O situaci kolem využití jaderného paliva americké společnosti „Westinghouse na Ukrajině“. Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace. (zdroj)
V Moskvě přijali se znepokojením prohlášení předsedy vlády Jaceňuka ze 30.prosince o podepsání dohody s americkou firmou „Westinghouse“, týkající se dodávek jaderného paliva pro ukrajinské jaderné elektrárny. Dalo by se
pravděpodobně ignorovat mlčením usilovné snažení Kyjeva, jít cestou diverzifikace dodávek, aby jak lze pochopit, nebyl závislý pouze na ruském výrobci, nebýt těchto okolnosti.
Společnost „Westinghouse“ se již mnoho let snaží získat postavení na trhu jaderného paliva pro jaderné reaktory sovětského typu VVER-1000. V  principu kroky o dobytí nových trhů jaderného paliva nejsou v rozporu s  běžnou praxí. Nicméně, v případě „Westinghouse“ jde o nepřijatelný spěch a ignorování úvah o jaderné bezpečnosti. Palivové články vyrobené touto společností již opakovaně prokázaly svou nevyhovující kvalitu jako paliva pro reaktory sovětské konstrukce VVER-1000. Rovněž pokusy použít ho v české jaderné elektrárny „Temelín“ vedly k poměrně vážnému incidentu. Použití tohoto paliva v Ukrajinských jaderných elektrárnách také vedlo k řadě nehod.
Nyní lze hovořit o rozsáhlém experimentu, nesoucím rizika vážných nehod.
Zejména se to týká skutečnosti, že toto vše se děje na pozadí nestabilní situace na Ukrajině, v prostředí kde politická angažovanost má přednost před požadavky na jadernou bezpečnost a schopnosti země reagovat na mimořádné události jsou značně omezené.
Přitom není důvod k obavám o bezpečnost dodávek jaderného paliva z Ruska. Státní společnost pro jadernou energii „Rosatom“ provádí pravidelné a nepřetržité dodávky palivových článků pro jaderné elektrárny.
Za těchto podmínek, nebezpečný experiment započatý Kyjevem, ohrožuje bezpečnost a zdraví ukrajinských občanů i zemí Evropy. Zdá se, že lekce z  černobylské tragédie nepoučila kyjevské orgány k odpovědnému a vědecky založenému přístupu k využívání jaderné energie. Fakticky je jaderná bezpečnost nahrazována politickými ambicemi a možná i dalšími „hmatatelnými“ zájmy. Důsledky možných nehod a  incidentů a zodpovědnosti za ně zcela dopadají na vedení Ukrajiny a  amerického dodavatele paliva.
Pozn. Doufejme že se tedy v tomto novém roce nedočkáme nějakého druhého Černobylu.

Vlkova  poznámka: Svou část svodky jsem psal podstatně dříve, než přišel mail se svodkou MP. Milovníci spikleneckých teorií mohou nyní uvažovat, vzhledem k podobnosti mých úvah ohledně paliva od Westinghouse o tom, co vydalo Lavrovovo ruské ministerstvo zahraničí, že vlk pracuje v ruském žoldu! Jen směle do toho! Těmto doporučuji, aby si dobře přečetli nalinkovaný článek z  Kosy ze dne 16. 4. 2014, ve kterém je o nových dodávkách Westinghousu pro ukrajinské atomky také řeč! A kde  jsou publikovány i první praktické „zkušenosti“. Z přísně  odborného českého technického zdroje (zde)
A v dalším textu je jedna podstatná informace. Tato:
Jen nepodstatnou drobností jistě bude fakt, že tyhle ukrajinské dodávky představují prý až 10% celoevropských tržeb Westinghousu v obchodu s jaderným palivem…
Takže kolik to bude po podpisu smlouvy z 30. 12. 2014?
Znovu opakuji – já svůj původní ukrajinský souhrn zveřejnil 16.4.2014. Zejména proto, že jsem se kdysi dávno přímo podílel na testování ve Škodovce vyráběných atomových reaktorů a to od toho prvního pro maďarský Paks až k reaktoru pro temelínský první blok…. Mám prostě k těmhle hrncům /nic jiného než speciální papiňák to principiálně není/ docela respekt. Nehledě na to, že s atomkami a jejich problémy jsem si kdysi začal už v  diplomové práci… Ale tím vás nebudu otravovat. To jsou vzpomínky na prusko-rakouskou válku u Králového Hradce… Ale napsat jsem to musel. Vzhledem k podobnosti mého dnešního textu s ruským prohlášením.
Ježkovy voči, to jsme zase dlouzí. No prostě  – Kosa je zpátky! Se  vším všudy!
No ještě něco přidám – hodně  chmurnou PF  2015, kterou někde vyhrabal hroch:
https://www.email.cz/download/i/1MicexwEot_bSgJXzQaoHVjVo7mRg72zmRmJVH2dJYAtLFGeeEUfsDhvAvFE-w59YYcaCR8/image002.png
Přesně tohle totiž může z Ukrajiny vzejít! Bylo by hodně dobře, kdyby to všichni, co tam strkají pracky, rychle pochopili a zařídili se podle toho!