Musíme spolupracovat s NATO i hovořit s Ruskem, řekl finský prezident

4. 1. 2015  Finland Times, Informace bez hranic

Finský prezident Sauli Niinisto pronesl ve čtvrtek svůj novoroční projev, ve kterém se mimo jiné věnoval válce na východě Ukrajiny i bezpečnostním otázkám své země. 

„Je nezbytné najít mírové řešení ukrajinského konfliktu“, řekl. Dodal, že Rusko vždy bylo a i nadále bude finským sousedem. Proto je nutné udržovat s Moskvou blízký kontakt a aktivně hledat způsob, jak ukončit válku na Ukrajině.

Niinisto poté přidal vlídná slova na adresu Evropské unie, když řekl, že členství v EU je pro Finsko významným bezpečnostním řešením. Dodal, že je důležité spolupracovat se Severoatlantickou aliancí i se sousedním Švédskem.

K tématu obranné spolupráce se svým severským sousedem finský ministr obrany Carl Haglund řekl, že by jeho země mohla se Švédskem sloučit letecké a námořní vojenské síly. Haglund zdůraznil, že takový krok by vyžadoval se Švédskem formální alianci a dodal, že by to mělo být součástí programu nové vlády, která nastoupí do úřadu v letošním roce. Ministr obrany dále řekl, že by tento krok byl pro občany země více přijatelný, než vstup do Severoatlantické aliance. Podle nedávného průzkumu je proti vstupu do NATO 39% dotázaných Finů.

Jako země, která sousedí s Ruskou federací, bylo Finsko zasaženo jak protiruskými sankcemi, tak následnými protiopatřeními, která přijala Moskva. Prezident proto řekl, že je čas pro znovuoživení ekonomiky země.