Nekomentuj, ukaž!

22. 1. 2015, Petr Ďoubalík, zdroj: Vesti24, Novinky.cz

J. A. Komenský dal učitelům mnoho vynikajících rad, ale tato se mi líbí snad nejvíce: “Nemluv – ukaž!” Prostě a jednoduše: když můžeš něco ukázat, tak dlouze neřečni, nepopisuj, nekomentuj, ale ukazuj.

Tahle moudrost se mi vybavila teď, když jsem se chvíli díval na ruské zprávy “Vesti24”. Zpravodajové informace z Ukrajiny UKAZUJÍ. Zprávy, které začaly ve 20:00 (22:00 moskevského času) jsem sledoval prvních 17 minut a pak běžel sem, abych vám to napsal. Celých 17 minut byli na obrazovce stále jen zpravodajové v přilbách, na místech událostí – procházející, ukazující, ptající se lidí. Kdyby si lidé, kteří stále ještě tápou, pustili alespoň 1x v životě Vesti24… Místo toho, aby poslouchali nekonečné “zasvěcené” komentáře pánů v kravatách na ČT.

Co mi dnešních 17 minut ukázalo:
-trolejbus se zabitými pasažéry i lidmi okolo, kousek vedle stojící shořelé auto i se řidičem, záchranáře a doktory, kteří neúnavně odvážejí všechny, koho má ještě smysl zachraňovat, reakce lidí, kteří byli svědky útoku (ani omylem nikdo nepochybuje, kdo střílí)…
-A. Zacharčenka (premiér DLR), který na místo přijel situaci řešit a utěšovat pozůstalé
-přivezené zajatce ukrajinské armády, aby viděli, co způsobují a jejich následnou ochranu před rozlíceným davem, lidé na ně křičí: vrazi, zrůdy, fašisté, proč jste sem přišli!?
-zajatce ukrajinské armády, kterým dali za úkol nakládat rakve se zabitými

-rozstřílené domy, rozstřílené domy, rozstřílené domy
-zasaženou, rozbitou tramvaj, tu stejnou, co jezdí u nás…
-nacisty z praporu Azov, kteří se přirovnávají k obráncům Stalingradu za 2. světové války (uf!)
-A. Zacharčenka, který předává zajatého ukrajinského vojáka matce, která si pro něho přijela. Již dříve zástupci DLR slíbili, že předají každého zajatého, pokud si ho vyzvednou rodiče nebo manželka. Zacharčenko pak ukazuje maminkce vojáka, jaké utrpení Porošenkova armáda způsobuje a prosí ji, aby to řekla ostatním matkám.
-A. Lysenka (mluvčího ministra obrany Ukrajiny), který už rok lže a ani dnes neřekl nic, co by se blížilo pravdě. Tvrdí, že při obraně letiště neutrpěli prakticky žádné ztráty, připouští 1 mrtvého vojáka.

-záběry z letiště, nepotřebující komentáře
-zástupci obrany DLR informují, že na letišti již zahynulo 597 ukrajinských vojáků a zabijáků z dobrovolnických praporů, 44 se jich vzdalo…

Další lekce z manipulace, tentokrát sofistikovanější, než včera
Dopoledne jsem zahlédl další skvosty seznamovských novinek. Jednou to někdo použije do učebnic o mediální manipulaci. Všimli jste si, že za celý rok krize na Ukrajině, ještě nikdy nikoho nezabil ukrajinský voják? Vždycky zabíjí pouze střela, mina, granát. Granát dopadl. Granát zabíjel.

Presstituti si dávají důsledně pozor, aby ani nenastínili, kdo tu střelu, minu nebo granát uvedl do chodu. Zdá se to být prkotina, ale není. Napsat, že ukrajinská armáda na příkaz vrchního velitele Porošenka (a se souhlasem celé EU) zabila tolik a tolik civilistů, to mají zakázáno. A jdou dál. V článku popisují, jak zahynuli cestující v trolejbusu a na zastávce, opět samé “dopadl granát” a “zabíjel granát” a v konci textu nenápadná větička: “Pod palbu se dostal i O. Turčinov”. Ta věta změní celkové vyznění všech předchozích odstavců – za všechno mohou “separatisté”. To je těžká podpásovka a není to náhoda.

Pak nezbývá, než se podívat na Vesti24, máme přece mít podle kodexu ČT vyvážené informace, ne?

Pokud byste to chtěli zkusit, je to snadné. Nejlépe v celou hodinu kliknout na:
vesti24
Že neumíte rusky? Nemělo by to vadit. Oproti našim užvaněným komentátorům, oni se hodně řídí Komenského “Nemluv – ukaž!”

Porošenko s Jaceňukem jsou Volnovachy (nápis v ruce) – truchlí za oběti, jejichž životy byly zmařeny jejich vinou. Divadlo, nad kterým se zvedá žaludek. Jednou budou v ruce držet nápis: Jsem masový vrah.