Nenormální tiskovka, kterou ČT prošvihla

25. 1. 2015, Petr Ďoubalík, postřehy z tiskové konference Igora Strelkova (24. 1. 2015, Moskva)

Udělal jsem si pár poznámek z tiskovky občanského hnutí Novorossia, kterou řídil Igor Strelkov. Nejsou to doslovné překlady, není to vše, co zaznělo, ale lépe něco než nic. Byla to velmi zajímavá, nenormální tiskovka. Proč?:

Trvala 3 hodiny 20 minut
Měla zvláštní, chvílemi úžasnou atmosféru.
Stíral se rozdíl mezi organizátory, hosty a novináři.
Řízení průběhu Strelkovem bylo rázné (nezvyklé, až vojenské), bez zbytečných slov (tleskám!)
Vystoupilo mnoho hostů, padlo mnoho dotazů
Naše média ji zaspala. Doplnil jsem tedy text i fotkami, abyste si o teroristech mohli udělat lepší představu.


Různí řečníci, hosté:

Prohrajeme-li v Novorossii, prohrajeme i zde.

Je to pokus o uchvácení ne Ukrajiny, ale celého ruského světa. My všichni jsme součástí tohoto boje, každý jednotlivec, i média.

V Paříži několik mrtvých a Evropa hystericky reaguje, na východě Ukrajiny 5000 mrtvých a ticho. Žijeme ve světě lži. Prioritou je tedy boj se lží!!!

Naši dědové pochopili, že musí dojít až do Berlína, aby ochránili sebe zde.

Humanitární pomoc (Novorossii) z různých koutů světa, byť někdy jen malá, symbolická, je probouzením něčeho nového, co nám v konečném důsledku pomůže udělat svět krásným.

Na konferenci přijela zpěvačka Vika Cyganova, aby potvrdila, že mezi umělci jsou i výjimky.
(pozn. NR: i v Ruské federaci pějí mnozí umělci nejvíce píseň těch, kterých chleba jedí. Tedy píseň velkých médií, na kterých je závislá jejich “sláva”)

Vika oznámila přípravu velkého koncertu na podporu Novorossie. Na slova pochvaly řekla: Já jsem jen pracující jako vy, jen zpívám písničky. Teď se stalo to, že když zpívám staré vlastenecké písně, lidé vstávají.
Minuta ticha za všechny padlé, včetně přítele Viky z Pěrvomajska. 

Poděkování všem, kteří sedí u internetu a zajímají se o dění u nás (na východě Ukrajiny). Má to velký význam.

Jsme všichni uvnitř tohoto konfliktu, ne někde na rohu.

Složitost humanitární pomoci: koordinace, boj s rozkrádáním, zbytečná rivalita mezi skupinami, které organizují pomoc. Jsou známy případy, že se některé organizace obohacují, jsou trestně stíhány.

Pravoslavná církev musí s humanitární pomocí postupovat opatrně, zásadně pomáhat jen civilistům, protože na obou stranách konfliktu má své věřící.

Někdo poskytuje humanitární pomoc anonymně, protože jeho firma má vazby se zahraničím a má obavy, aby mu to neuškodilo.

Nutno uznat státnost DLR a LLR, vše, i humanitární pomoc, by šlo jednodušeji (na tiskovce zaznělo několikrát od různých řečníků). Pomoc ztěžují i těžkopádné úřady. Na tyto stížnosti reaguje Strelkov: problémem je neuznání DLR a LLR, naši úředníci tak mohou i nemusí vycházet vstříc. A znáte to: kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Na řečníky, kteří si přihřívají příliš svou polívčičku, reaguje Strelkov: jsme tu na konferenci a ne na sjezdu, ať mluví ti, kdo pracují “na zemi” (v terénu, doopravdy), ať řeknou, co potřebují a co si myslí o naší práci, bez příkras. Tiskovka je hlavně proto, abyste poznali jeden druhého, abyste se našli. Všichni jste dobrovolníci, naše práce musí maximálně spojovat lidi, naše síly nejsou neomezené, ale ve výsledku se děje velká pomoc. Liberální politika není dobrá, navenek patriotická, uvnitř “sem tam”.

Strelkov čte Manifest Novorossie (pracovní verzi). Padají návrhy na některá doplnění.
Kromě vnějšího nepřítele (NATO, USA) je i vnitřní nepřítel a ten se řídí plně pokyny vnějšího.

Návrhy, jak reagovat na sankce proti RF a útoky armády proti Novorossii:
-pohrozit zastavením dodávek (plyn…)
-pozdržet různé vyplácení do zahraničí, dokud potrvají sankce
-požadovat vyplacení válečných reparací (2. světová válka, vyplaceno bylo pouze 35%)
-dát podmínku: ještě jedna raketa bude vystřelena a reagovat, viz výše
Strelkov upozorňuje, že tiskovka je z pozice občanského hnutí Novorossia (resp. humanitární organizace), ne státu (RF) a některé návrhy by měli řečníci adresovat tam.

Požadavek na připojení Novorossie k RF. Reaguje Strelkov: nezvládáme dobře ani samotnou humanitární pomoc…

Požadavek potrestat poslance ze Strany regionů, kteří umožnili Majdan, převrat a přeběhli.
Reaguje Strelkov: A kdo je má potrestat, opolčenci? Vidíte tu nějaké? Jestli s vámi souhlasím – ano. Ale není to v naší kompetenci je potrestat.

Na Ukrajině vznikly podmínky, nacionalismus tam má kořeny 100 let, již byl problém za 1. světové války, v občanské válce, za 2. světové války – ničili Ukrajince, Bělorusy, Poláky… Teď masově podlehli “zombírování”, psychóze z televize, rusofobii. Věří tomu, že střílíme do vlastních měst.

Strelkov: po Minsku (dohoda o příměří) nebyl jediný den, kdy by Ukrajinci dodrželi příměří, snad 1-2 dny kolem nového roku. Oni nikdy nechtěli příměří, jen ho využili ke svému prospěchu. Kdyby chtěli opravdu klid, uznali by ruský jazyk jako druhý státní, to by byl signál. Ale slyšíme stále: ne ruštině, ne federalizaci, Putin je fašista…

Dotaz na přítomnost ruských jednotek. Strelkov: Ani 1 ruský voják nevede boj, pouze opolčenci. Je však mnoho ruských dobrovolníků. Kdyby tam byly ruské jednotky, velmi zle by se vedlo ukrajinské straně.
Pokračuje souboj “červených a bílých”? Ne, bílí prohráli občanskou válku, červení v roce 1991. Teď chtějí všichni suverénní stát RF.

Dotaz na odhad skutečných ztrát, liší se od oficiálního – 5000? Strelkov se ptá, čí ztráty má dotyčný (zahraniční?) novinář na mysli, ten něco odpovídá, ale bohužel nebylo rozumět. Strelkov reaguje: vy urážíte mé spolubojovníky, tedy vám odpovídat nebudu.

Dotaz na smrt “Batmana” (jednoho z velitelů separatistů). Strelkov: měl být souzen, byla to neospravedlnitelná vražda

Strelkov: když je společnost nemocná, může vzniknout Majdan. Ten však byl zneužit k převratu kyjevskou chuntou. Musíme se snažit, aby společnost byla zdravá a na slovo Majdan se zapomene.

Dotaz ženy, ohledně dopisu, který napsala Porošenkovi. Strelkov: Ukrajina je sekera v rukách USA, Rusko je ten strom, který chtějí pokácet. Má smysl se obracet k sekyrce?

Jak hodnotí Strelkov Putina: je třeba vidět věci z pohledu strategie a taktiky. Z pohledu strategie se Putin zachoval zcela správně a výsledkem je podržení Donbasu. Z pohledu taktiky, tu nedělá prezident, ale lidé pod ním, staly se chyby.

Co dělat, aby propaganda na Ukrajině nelhala. Strelkov: vnuci většinou opakují chyby svých dědů. Chce to širokou vzdělanou společnost, kde ti nahoře vnímají potřeby těch dole.