Nezapomínejte na Šarika, pane polský ministře!

23. 1. 2015, zdroj: zde, Vesti24
Polská média: Ministře zahraničí, nebyl náhodou Kryštof Kolumbus prezidentem Kolumbie?
Prohlášení polského ministra zahraničí Grzegorze Schetyny, že koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau (v polské Osvětimi – pozn.) osvobodili Ukrajinci, způsobilo v polském tisku vlnu posměchu.
“…a je potřeba říci, že to byl 1. Ukrajinský front, tedy Ukrajinci osvobozovali, protože v ten lednový den tam byli oni a oni otevřeli brány koncentračního tábora” – řekl ministr 21. 1. 2015, sám historik.

Toto téma se stalo jedním z hlavních v polských médiích. Byl publikován otevřený dopis M. Novika s názvem “10 neodkladných rad pro Schetynu”, ve kterém novinář přinesl speciální taháček pro vedoucího polské diplomacie:

“Běloruský front: tady musíme být velmi opatrní! Jako součást 1. Běloruského frontu bojovala 1. armáda vojska polského a někteří říkají – ano, vy sám jste musel ten seriál vidět v televizi – že součástí byli také Čtyři z tanku a Šarik. Ale vydáte-li se na oficiální návštěvu do Minsku, bude lépe, prosím, vyhněte se díkům za osvobození Polska běloruskými vojáky” – píše Novik.

Také nám připomíná, že Rudá armáda neměla červené uniformy, stejně jako Rudé moře není červené, ani Kryštof Kolumbus není prezidentem Kolumbie. Kromě toho novinář upozornil ministra, že Indiáni nejsou obyvatelé Indie.

Polská vláda nepozvala ruského prezidenta Vladimíra Putina na výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Na západě se hned objevily hlasy, že “Kreml ztratil právo být symbolem vítězství nad nacismem.” Takové vyjádření lze najít například v “Deutsche Welle”.

Na začátku ledna obvinil v německém televizním vysílání ukrajinský premiér Jaceňuk Rusko z útoku na Ukrajinu a Německo během druhé světové války. Tím vlastně přirovnal Ukrajinu k nacistickému Německu a ospravedlnil hitlerovský fašistický režim.

Podle odborníků to nejsou obyčejná přeřeknutí. Západ důsledně uvádí do praxe strategii revidovat výsledky druhé světové války, za účelem zprostit viny fašistický režim a  vinu za vypuknutí války hodit na Sovětský svazu a jeho nástupce – Ruskou federaci.

pozn. NR č.1 pro ty později narozené nebo pro ty, co už jim paměť neslouží: Čtyři z tanku a pes, to byl veleúspěšný polský televizní seriál, natočený v letech 1966-1970, ve kterém řízením osudu poskládaná mezinárodní posádka tanku “Rudý” pomáhá zvítězit nad německými fašisty. Celé sídliště vždycky přestalo hrát hry, dělat bábovičky, čutat do meruny a běželo k obrazovce, když začínal další díl. Pes se jmenoval Šarik.

Už si vzpomínáte?

pozn. NR č.2: chvílemi by se zdálo, že v tom Polsku žijí samí troubové. Spravte si chuť. Za sebe i miliony svých polských spoluobčanů poslal omluvný dopis Ruské federaci Tomas Omanski – ředitel Polského kulturního centra v Kaliningradu:

Jménem svým i miliónů spoluobčanů v Polsku, bych se chtěl omluvit, především ruskému národu, který je dnes, tak jako Rudá armáda před 70 lety, když osvobozovala koncentrační tábor Osvětim, mnohonárodnostní.

pozn. NR č.3: jen pro ty, “co chyběli”, dodáváme, že názvy jednotlivých armádních uskupení – “frontů” za 2. světové války se nenazývaly podle národnosti vojáků. Pan ministr by to jako historik vědět měl. Byl pozván do dalšího pořadu a tam se moderátorka ze všech sil snažila, aby uvedl své tvrzení na pravou míru. Ten  nebezpečný šašek se však zjevně dobře bavil, stále se zubil, okecával a omluvy se nikdo nedočkal. Inu, taková je doba, tací mohou dělat v Polsku ministra.