Perličky z tisku – 2. část

    Jan Kadubec 
    3. 1. 2015  outsidermedia.cz 

    Na serevru Outsider Media kolegové vybrali několik desítek výroků, které se objevily v našem tisku a na stránkách českého internetu. Některé jsou humorné, ale z většiny spíš naskakuje husí kůže. No posuďte sami … (2.část)

    • Prezident nevelké země si totiž dovolil přeložit doslova i název avantgardy světové demokracie – skupiny Pussy Riot. Po lopatě nazval i  účastníky skupinového sexu, jenž tato skupina praktikuje. V anketě ´Parlamentních listů´ ho v tom podpořilo 89 % účastníků. Podle průzkumů agentury, na niž se odvolává centrální televize, ho podporuje jen 10 %. Takže 10 nebo 89 %?“

      • Jsou to pozůstatky socialismu, které ničí vaši zemi, nikoli to, že ji rabujete.
      • Cvek: Přesunutí katolického kléru z okolí královských trůnů do sklepení bolševických věznic…
      • Když si představíme kolik energie a peněz lidé věnovali do sakrálních staveb, které nemají jiný účel, než pokus o útěk z reality, s penězi a  energií zábavního průmyslu si to rozhodně nezadá.
      • „Jestli probíhá válka s Ruskem, proč není v zemi vyhlášen válečný stav?“ – položil řečnickou otázku major Taran. Šéf „Důstojnického sboru“ poznamenal, že opolčenci i mnozí ukrajinští vojáci si přejí mírové řešení, ale některé síly, které Ukrajinu rozdělují a vydělávají na válce, tento proces brzdí.
      • Petr Porošenko odmítl další nákupy uhlí z DLR a LNR. Tyto dodávky zablokovala Generální prokuratura Ukrajiny. Generální prokurátor Jarema prohlásil, že ukrajinské podniky v  současnosti nemohou využívat uhlí z DLR a LNR, protože by tato činnost spadala pod trestní kodex „Financování terorismu.“
      • „Konečně, chyba byla napravena. 303 hlasů pro opuštění ukrajinského statusu neutrality. Sláva Ukrajině!“ napsal na Twitteru prezident Petro Porošenko. (Pro zrušení neutrality hlasovalo 303 ze 421 poslanců ukrajinského parlamentu.)
      • Porošenko šel dokonce tak daleko, že pohrozil členům NATO… že Ukrajina vstoupí do Aliance bez jejich souhlasu! Nedělám si legraci! Pamatujeme si, že nedávno ministr zahraničních věci Německa veřejně hovořil o nemožnosti připojení Ukrajiny k NATO. A tak Porošenko, jako by se veřejně dohadoval se samotnými natovci, prohlásil z tribuny nové Rady: „Rozhodli jsme se vrátit ke kurzu integrace do euroatlantické územní bezpečnosti… Pozorujeme, že se k tomuto tématu mnozí naši zahraniční partneři chovají velmi zdrženlivě. Učinili dokonce taková prohlášení, že Ukrajina nikdy nebude členem NATO. Ale oni o tom nerozhodují. O tom rozhoduje ukrajinský lid!“ (velký aplaus). Co se to děje? Hlava na majdanu poblázněné Ukrajiny už upírá členům NATO právo rozhodovat, koho přijmout do Aliance a koho – ne? Opravdu se zdá, že současnou kyjevskou věrchušku zcela opustil smysl pro realitu. (Spencerová)
      • V roce 2012 řekl Leonid Kravčuk, že může odpovědně prohlásit, že Ukrajina nemohla zajistit efektivní činnost loďstva. K obchodním lodím řekl, že je Ukrajina nepotřebuje, nemá na nich co vozit. Snad může Ukrajina očekávat pomoc od USA. Mohou věnovat nějaké staré kocábky, které je sice škoda potopit, ale používat je by zase byla ostuda. Ukrajina to přijme jako důležitou materiální pomoc a významnou morální podporu ze strany mocnosti.
      • Karel Hvížďala: Vzhledem k tomu, že volby ztratily svůj význam a nejsou již soubojem idejí, ale jen reklamních agentur, dělbu moci jako poslední instituce v moderní demokracii zaštiťují soudy a  média. Ve Velké Británii byla cenzura zrušena v roce 1695, a u nás v  roce 1989. Zákon o přístupu všech ke všem informacím byl přijat ve Švédsku v roce 1776, a u nás až v roce 1999 a dodnes se nedodržuje. (Autor nějak opomněl, že už Josef II. roku 1781 na nějaký čas dosáhl zrušení cenzury.) (a že cenzura u nás byla zrušena už v roce 1968 a nebyla během normalizace obnovena, horší totiž byla autocenzura! – pozn. NR)
      • Hodně přes sto tisíc jich bylo zabito a z války v  Sýrii jich už uprchly na tři miliony. OSN aktuálně hlásí, že nemá peníze na jídlo, které by pomohlo přežít 1,7 milionu (!) z nich. Nezměrná tragédie se už dávno změnila v nicneříkající statistiky. Další nevinné lidi mimochodem zabíjí i americké letectvo v rámci své války proti IS, nicméně oficiálně přijímané údaje jsou poněkud podivné – zdá se totiž, jako kdyby v Sýrii útočilo zcela jiné americké letectvo než to v Pákistánu. Tam totiž bylo při nedávno dovršených 500 leteckých útocích proti 41 vybraným „teroristům“ zabito celkem 1147 lidí. Lze předpokládat, že řady odpůrců USA a protestních stoupenců IS se adekvátně rozšiřují i v Sýrii. Rusko rozhodně není Jugoslávie, ani Irák nebo Libye. Každá nejaderná vojenská operace proti Rusku na jeho území, byť i vedená USA, je odsouzena k porážce. A generálové z Pentagonu sloužící v NATO jsou si toho dobře vědomi.
      • Recep Tayyip Erdogan, který nedávno otevřel nový palác, jenž vznikl hlavně pro něj. A  skutečně, nový palác budí respekt už jen svými rozměry. Má mít asi tisíc místností, konferenční sály, park, botanickou zahradu, systém bunkrů, tunelů a zabezpečení proti chemickému útoku. Stavba je prý čtyřikrát větší než Versailleský palác a dokonce třicetkrát rozsáhlejší než Bílý dům, tedy sídlo prezidenta, který také není hlavou státu se zanedbatelným vlivem. Nový palác je sice prošpikován moderními technologiemi, ale svým tvaroslovím se hlásí k starým osmanským tradicím. Ostatně i sám Erdogan na tuto symboliku upozornil a dodal, že palác má zdůraznit, že „Ankara je hlavním městem Seldžuků“ – což je odkaz na další říši, která před tisíci lety vládla z území dnešního Turecka rozsáhlým oblastem na Blízkém východě a Střední Asii. Palác byl při tom otevřen na výročí vzniku Turecké republiky, což nepostrádá ironii. Palác je ovšem popřením Atatürkova odkazu ještě v jednom ohledu. Tato gigantická stavba vznikla na pozemcích, které kdysi první turecký prezident daroval státu s tím, že na něm vznikne přírodní rezervace. Erdoganovi kritici ovšem ankarský palác přirovnávají k podobným stavbám, jaké si nechali vybudovat třeba Nicolae Ceausescu, Viktor Janukovyč nebo Saddám Husajn. A dodávají, ne moc přesvědčeně, že těmto stavbám byla společná nejen nesmyslná velikost a nedostatek vkusu, ale také to, že si jich jejich stavitelé obvykle příliš neužili.
      • Prostě, jak to řekl prezident Obama při nedávném setkání s čínským prezidentem: „Čína je mírumilovná, prosperující a stabilní země. Čína neharaší zbraněmi a  hájí pouze ta území, která považuje za integrální součást svého území. Intenzivně obchoduje s celým světem a hledá cesty k co nejužší hospodářské spolupráci. Neorganizuje hospodářské sankce vůči jiným státům, které by mohly poškodit i její hospodářství a nemůže tak být sama obětí hospodářských sankcí. Výsledkem takové politiky je dlouhodobý vynikající hospodářský růst.“
      • Stevenson jednou napsal, že je jednodušší za nějaký princip bojovat než se jím řídit. A přesně na tuto falešnou strunu hrál Václav Havel. Mohl donekonečna omílat obecné a  především nezávazné fráze, meditovat s dalajlámou, hostit Rolling Stones a vyhrávat s Billem Clintonem v hospodě na saxofon – fakticky stál, stejně jako jeho družina, pevně a neochvějně na pozici takového McCaina. „Půl miliónu mrtvých dětí stálo za to.“ – Madeleine Albrightová. Pravdoláskaři nejsou puntičkáři. Velkoryse myslí v globálních souvislostech. Taková kolaterální škoda, půl milionu mrtvých dětí, je vlastně jenom pihou krásy na jinak nezpochybnitelně dobrotivé tváři humanitárních pravdoláskařů.
      • Nadšená medializace „úžasných amerických kosmických úspěchů“ 6.12.2014 USA: Všechny světové agentury líčí skvělý úspěch nové americké rakety NASA, která – světe div se – bez posádky dvakrát obletěla zemi a její část přistála v tichém oceánu. Raketa je prý tak dobrá, že by v ní lidé mohli letět až na Mars. NASA dokonce zveřejnila trajektorii oběhu nové rakety kolem země. Jaký to úspěch! A  jen sedmdesát let po prvním Sputniku! Co bude příště? Objev kola? Nakloněné roviny? Mlýnku na mák?
      • Babiš: Teď jsme řešili energetickou strategii státu, a když to vezmu velice pragmaticky, tak plyn a  plynovody nám nepatří. Voda nám nepatří. Rafinerie nám nepatří. Uhlí nám nepatří a ČEZ historicky si dělal, co chtěl. Šel na Balkán a koupil za 80 miliard, tady něco zainvestoval. Akorát jsme zapomněli udělat ten domácí úkol, to jádro, to, co potřebujeme – energetickou strategii. Já nevím, jestli naše země někdy nějakou strategii měla, ale mám takový pocit, že neměla.
      • Keller. Evropa podle něj není v takové kondici, aby si mohla dovolit rozšíření o zemi s téměř 50 miliony obyvatel, ve které nefunguje prakticky vůbec nic. „Pokud bych si přál co nejrychlejší rozpad Evropy, začal bych určitě tím, že bych hlasoval pro přijetí Ukrajiny,“ řekl Keller.
      • „Země se dneska neovládají tím, že do nich pošlete své tanky, ale tím, že nad nimi získáte kontrolu jakožto jejich věřitel, a pečlivě sledujete růst jejich zadlužení. A to nám od Ruska určitě nehrozí,” říká europoslanec Keller.
      • Namísto přijímání uprchlíků by podle poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) bylo lepší, kdyby se nikdo nevměšoval do vnitřních záležitostí oněch zemí. Celá řada konfliktů je totiž podle něj podněcována ze zahraničí a vydává se za obranu či šíření demokracie.
      • Putin: Rusko se musí stát předákem a  globálním dodavatelem technologií budoucnosti a produkce nového technologického řádu, soudí prezident RF Vladimir Putin. „Už teď vznikají technologie, které změní svět, samotný charakter ekonomiky a  způsob života milionů, když ne miliard lidí. Za tři až pět let se dostanou na světový trh, a do r. 2030 se stanou zcela běžnými, jako jsou nyní počítačové technologie. A musíme být v těchto procesech lídry. Nikoli spotřebiteli, ale globálními dodavateli produkce nového technologického řádu, který už uzrál“, řekl Putin na zasedání prezidentovy Rady pro vědu a vzdělání.
      • V pátek, 12. prosince 2014, ministerstvo obrany Švédska oznámilo, že ruské vojenské letadlo mohlo způsobit leteckou katastrofu – téměř se srazilo s civilním letadlem, které vystartovalo z dánského letiště Kastrun blízko Kodaně. Oznámil to šéf švédského vojenského letectva Michael Bydén. Dodal, že nebezpečnou situaci způsobil vypnutý transpondér a proto toto letadlo bylo pro civilní radary neviditelné. Na ministerstvu obrany Švédska vyhlásili, že vyslali k vojenskému letadlu stíhačky kvůli jeho identifikaci. Michael Bydén sice odmítl prozradit, kterému státu letadlo patřilo, ale švédské úřady později oznámily, že letadlo bylo ruské. „Žádná katastrofa nehrozila, protože se žádné naše vojenské letadlo nenacházelo v  mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltickým mořem. Nejbližší naše letadlo bylo vzdálené až 70 kilometrů, takže v žádném případě nemohlo ohrozit letovou dráhu civilního letadla. Když si Švédi zase vymýšlejí, jako v případě „ruské ponorky“ ve švédských vodách, a nevědí, jaké letadlo ohrozilo civily, my to víme. Nejblíže se nacházelo americké vojenské výzvědné letadlo RC-135. Takže nechť Švédi hledají viníka jinde. Zase netrefili správně. Je nám líto, že toto vojenské letadlo NATO si nikdo mimo nás nevšiml a zase obvinili toho nesprávného,“ podtrhl Igor Konašenkov. Švédska armáda určitě trpí nějakou mánií. Jejímu vedení se stále zdá, že Rusové každou chvíli zaútočí. Před nedávnem Švédi celý týden ve svých vodách marně hledali mýtickou ruskou ponorku, dnes zase objevili ruské vojenské letadlo. (Lety strategických bombardérů ruského vojenského letectva byly zahájeny před pouhými několika lety, zatímco americká letadla hlídkují neustále.)
      • Prohlášení Federace židovských obcí z 19. 12. 2014: Vzhledem k současné politické situaci považuje Federace židovských obcí v ČR za nevhodnou návštěvu prezidenta Putina na vzpomínkových akcích u příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 27. ledna 2015 v  Praze a v Terezíně. Důvodem, proč Rada FŽO v ČR přijala na svém zasedání 17. prosince 2014 velkou většinou toto usnesení, je skutečnost, že režim, který nastolil a ztělesňuje Vladimir Putin, nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu. Přejeme si, aby veřejnost věděla, že s jeho pozváním do Prahy nemá FŽO v ČR nic společného.

      • Béda: 20. Prosinec 2014 Doba už je natolik zvrácená a historická paměť vyzmizíkovaná, že kdyby žil velitel koncentračního tábora Osviětim, určitě by tam měl hlavní projev. Opět se ukazuje politický cynismus v plné parádě. Ti, jimž vděčí židé nejvíc, nejsou pozváni, ti, kteří prováděli holocaust a jsou otevřeně antižidovští, jsou vítáni. Při argumentaci, kterou předvádí reprezentace židovské obce, by nemohli být zváni ani amíci, ani představitelé Izraele.
      • Keby ešte žil Demianuk, tak by asi radšej pozvali jeho, ako zástupcu RF. Tento svet je zvrátený.
      • Oskar Krejčí: Když slyšíte, s jakou lehkostí dokážou bagatelizovat projevy fašismu na Ukrajině, vydávat banderovce za „východoevropský folklor“, projevovat nadšení pro zásahy USA v muslimském světě, a zároveň z  takzvaných principiálních důvodů odmítat připojení Krymu k Rusku… Hlasité pohoršování se nad ruským připojením Krymu je povětšině čiré pokrytectví od lidí, kteří souhlasili například s bombardováním Jugoslávie a s odtržením Kosova od Srbska. Ti, kdo jsou přesvědčeni, že by se po převratu v Kyjevě během několika měsíců neobjevily v  Sevastopolu válečné lodě USA, by se měli podívat na americkou vojenskou základnu Camp Bondsteel v Kosovu.
      • Profesor Keller: Rusko bude tak dlouho hrozbou světovému míru, dokud se nedostaneme k jeho surovinám. Evropa nikdy nebyla tak bohatá, jako je dneska, a přitom počty lidí bez práce, lidí žijících v chudobě, lidí vyloučených ze společnosti jsou tak vysoké, jako nikdy od vzniku Evropské unie. Vypadá to, že takzvaný Junckerův plán na oživení pomůže velkým firmám a finančníkům, tedy těm, kteří jsou na tom ze všech nejlíp.
      • Kdo z vás to má? Tento vámi placený politik dostal odchodné ve výši 12,1 milionu korun plus 1,8 milionu ročně do konce života. 5. 12. 2014 Prezident Evropské unie Herman van Rompuy skončil ve funkci. A přijde si na velmi hezké odchodné i penzi. Van Rompuy, kterého předák britských euroskeptiků Nigel Farage z UKIP označil za „mokrý hadr“, dostane během následujících tří let peníze ve výši 500 tisíc liber (zhruba 17,5 milionu). Konkrétně van Rompuy dostane vyplacené „dávky na přechod do jiného zaměstnání“ v  hodnotě 133 723 liber ročně až do prosince 2017. Navíc bude mít doživotní penzi 52 tisíc liber (zhruba 1,8 milionu korun) ročně a  jednorázové odchodné 21 tisíc liber, takže v příštích třech letech bude dostávat více než 500 tisíc liber, sdělil britský The Telegraph. Na Rompuye se rovněž vztahuje snížená unijní „komunitní“ daňová sazba místo belgické sazby daně z příjmu. Herman van Rompuy byl od 1. prosince 2009 do 30. listopadu 2014 stálým předsedou Evropské rady. Předtím zastával post belgického předsedy vlády. V minulosti působil také v několika ministerských funkcích, například ministra financí.
      • Pod vedením amerického viceprezidenta Josepha Bidena byla na Ukrajině zformována nikoliv vláda, ale na válku s Ruskem orientovaná koloniální administrativa. Osoby, které v ní budou zasedat, byly odsouhlaseny už před několika týdny. 21. listopadu při návštěvě Kyjeva je pan Biden schválil. Stejně jako již dříve schválil ukrajinským prezidentem Petra Porošenka – ministra ekonomického rozvoje za Janukovyče, řekl 3. prosince korespondentovi IA Regnum běloruský politolog Nikolaj Mališevskij, když vyhodnocoval výsledky formování nového kabinetu ministrů Ukrajiny.
      • No, a když náhodou nějaký český rusofob a  majdanovec připustí, že předání Podkarpatska Ukrajině byla krádež, včetně krádeže Haliče, Volyně, severní Bukoviny a jižní Bessarábie, tak tu krádež neprovedla Ukrajina, ale zlý a zločinný SSSR. Jinými slovy – zločinný SSSR, se kterým Ukrajina nemá vůbec, ale vůbec nic společného, ukradl tato území sousedům, a jen tak náhodou čistě administrativně je připojil k Ukrajině, nejspíš proti vůli krásného mírumilovného ukrajinského lidu, kterému to nejspíš ruský zdegenerovaný mužik nařídil. Když se pak zločinný SSSR rozpadl, tak si mírumilovná Ukrajina s těmito ukradenými oblastmi vůbec nevěděla rady, a proto si tato území pro jistotu ponechala, že pane Stejskale.
      • V Dněpropetrovsku založena křesťanská škola odstřelovačů – Korčinský. Kyjev, 5. prosince (PolitNavigator Maxim Karpenko) – V Dněpropetrovsku byla založena křesťanská škola odstřelovačů. Toto ve vysílání „UkrLife“ řekl velitel praporu „Svatá Maria“ Dmitry Korčinský. Podle něj jejím ‚cílem na odstřel‘ budou vojáci Ruské pravoslavné armády. „Právě včera v  Dněpropetrovsku vytvořili křesťanskou školu odstřelovačů. Jedním z  hlavních úkolů školy odstřelovačů je střílet zločince z ruské pravoslavné armády, která nyní působí v Donbasu, protože to je imitace víry a křesťanství,“ řekl Korčinský. Jak uvádí „PolitNavigator“, v říjnu bývalý vůdce UNA-UNSO Korčinský uvedl, že mezi ukrajinskými prapory je soutěž o to, kdo obsadí první Moskvu. O tom, že v Kremlu bude první jeho prapor ‚Svatá Marie‘ Korčinský nepochybuje.
      • Jaceňuk rovněž připomněl, že kvůli výhradám Evropské unie Rusko nedávno zablokovalo výstavbu plynovodu South Stream, který měl strategickou surovinu dopravovat do Evropy mimo ukrajinské území. Kyjev by tak přišel o  podstatnou část příjmů za transport plynu. „Drazí Rusové, nedá se nic dělat, zemní plyn budete muset dopravovat přes Ukrajinu. Všem k tomu blahopřeji.“ K modernizaci zastaralého ukrajinského plynovodního systému chce Jaceňuk přizvat evropské a americké investory. Ukrajina by se měla stát světovou mocností v produkci potravin. „Někdo má ropu a plyn, my máme jídlo,“ řekl poslancům premiér Arsenij Jaceňuk. „Ukrajina by se po  nezbytné zemědělské reformě měla stát vůdcem světového potravinářského trhu.“
      • Jaceňuk. „Abych mluvil zcela upřímně, není v našem zájmu udržovat údajně bratrské vztahy s někým, kdo se pokouší nám ukrást část území a zabíjí naše občany.“ Jaceňuk přiznává, že za zavřenými dveřmi se dlouho diskutovalo o strategii, která by umožnila Putinovi ustoupit, ale zároveň si zachovat tvář. Na druhou stranu je podle Jaceňuka očividné, že Putina jeho styl politiky učinil drogově závislým. „On je skutečně závislý na tom, jestli se mu podaří zrealizovat další anexe cizích území. Připojení Krymu k Rusku mu doma získalo velkou popularitu. V důsledku sankcí však začínají lidé strádat. Jestliže si chce stále udržet jejich podporu, musí v páchání zločinů na mezinárodní scéně pokračovat. V opačném případě se z něj stane politická mrtvola,“ vyjádřil se Jaceňuk zcela jasně. „Většina Rusů chce vrátit zpět staré zašlé časy carské či sovětské říše. To je velmi špatné znamení. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je získat pod svoji kontrolu cizí území,“ říká Jaceňuk. „Rusko bojuje proti Západu a jeho hodnotám. Proto nesmí evropský projekt na Ukrajině selhat. Dobře víme, že k jeho úspěchu můžeme přispět i my sami, pokud provedeme potřebné ekonomické reformy. Byť je zřejmé, že to bude bolet,“ přiznává Jaceňuk.
      • Proruští povstalci se během víkendu stáhli z fronty. Oznámil to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk. Podle něj se z „linie dotyku s  ukrajinskými jednotkami“ stáhli hlavně příslušníci ruské armády a ruští dobrovolníci. Povstalecké oddíly ale v několika sektorech linie příměří zůstávají. „Během víkendu byl v Luhanské a Doněcké oblasti zaznamenán odchod základní části jednotek ruských a teroristických vojsk od linie dotyku s ukrajinskými vojsky,“ citoval z Tymčukovy analýzy ukrajinský zpravodajský server Cenzor.
      • Komentátor Steigerwald prý poznal hranici nechutnosti. Viděl tam Putina a Semelovou. Putin, bývalý obyčejný rozvědčík, je dnes carem, který ale nemá carský původ, a tak musí zašlapat každého, kdo by jeho pozici ohrožoval. „Když si na něj nějaký Rus něco zkusí, svou mocí ho zašlápne, protože on je zachránce pospolitého Ruska zavařenin a vodky před zlobou zkaženého Západu pornografie,“ píše komentátor. Naivní Semelová prý tvoří s vychytralým Putinem nádherný obraz umírající epochy. „Ale pozor, to umírání může často vypadat jako znovuzrození,“ píše dále. Přinejmenším Putin si to prý myslí. Jenže přehlédl, že Rusko se vzdává namáhavé cesty k  demokracii a místo toho volí pohodlnou cestu práskání karabáče. Semelová si prý nejspíš myslí totéž a nevidí, že její lži ke komunismu žádného novice nepřilákají. Vysmívání se mučeným, že se přiznali, je totiž podle Steigerwalda hranicí, kterou ani mladí revolucionáři neskousnou.
      • Martin Fendrych: Ruský prezident vládne za silné podpory pravoslavné církve. Je s ní propojen. Popové kráčejí na přehlídkách vedle vojáků a špičkové vojenské techniky. Sledujeme moderní cézaropapismus, nebo přesněji cézaropopismus, putinopopismus. (Prezident přece chrání pravoslavné chrámy proti Pussy Riot.)
      • A s chutí provokuje, protože ví: Západ válčit nechce. Moskva potřebuje Ukrajinu rozeštvávat, pokud nemá spadat pod její vliv. Ničit. Potřebuje Ukrajinu nestabilní, nešťastnou, krvavou. Drsné. Velmoc, která cíleně destabilizuje sousední zemi. A tím i  celou Evropu.
      • Na důkaz své kágébácké pravdomluvnosti podal ruku Petru Porošenkovi. Vladimir Vladimirovič Putin pracoval patnáct let v  KGB. Ta praxe se mu dnes hodí. Hraje kágébácké hry a je v tom zatraceně dobrý. Válka prostě není řešení, ani válka živená z Ruska. Kamazy údajně vezou humanitární pomoc. Záběry televizí ale ukazují také skoro prázdné korby, kde je třeba jen pár krabic s mlékem.
      • Putin nechce, aby se dál probíral let MH17. Nedokázal svobodný svět přesvědčit, že boeing sestřelili Ukrajinci.

      • Když muži v zelených uniformách a s armádní výzbrojí přicházeli z Ruska na Krym, když tam proudili vyzbrojení kozáci, Ukrajina to nechala být. Nereagovala. Nebránila se. A tak poloostrov na severu Černého moře Putin bez nejmenšího odporu zabral. Druhá fáze – východ Ukrajiny – už tak hladce nejde. S povstalci, s bandity, tam bojuje ukrajinská armáda. Na sílu nyní Ukrajina odpovídá silou. Tentokrát už nejde kus státu ukrást tak hladce.

      • I poslední kolo sankcí je Putinova prohra, ačkoli český vicepremiér Andrej Babiš říká, že „smysl nemají“ a že „nic nepřinesly, nic nepřinesou“. Babiš mluví jako Fico a Orbán, ale jiní evropští státníci, ti klíčoví, podobně pošetilý postoj nesdílejí. Zelenému Putinovi něco musí stát v cestě, jinak se přivalí až k nám. Ukazuje se den ze dne víc a víc, že Putin není mírotvůrce, ale válkotvůrce.
      • Postmoderní analytik Britských listů Karel Dolejší: Američané prý chtějí válčit, protože jim ekonomicky údajně nic jiného nezbývá. Je to Rusko, nikoliv Spojené státy, kdo se kvůli závislosti na petrodolarech brzy ekonomicky neudrží. A pokud má být, jak příběh tvrdí, černá ekonomická perspektiva důvodem k válce – řekněme ve stylu úvah císařského Japonska v roce 1941 – pak je to také Rusko, kdo bude chtít válčit. Nikoliv Američané. Ti mají příštích deset let i jiné možnosti.
      • Karel Dolejší: Ovšem přístup, podle kterého je Moskva údajně oprávněna používat proti Kyjevu naprosto libovolných prostředků, zatímco Kyjev se musí za každých okolností chovat stejně, jako západní demokracie nevystavené žádné vnější agresi a válečné hrozbě, je pouze vědomou či  nevědomou spoluprací na dlouhodobém ruském plánu nastolit vlastními diverzními aktivitami v Kyjevě opět vládu orientovanou na Rusko.
      • Karel Dolejší: A má vůbec ještě cenu číst takové zpátečnické autory jako Karl Marx, jenž v mládí psával nastávající špatné básničky o elfech, věřil dobovým rasovým teoriím a frenologii a nikdy nesplnil slib daný dcerám, že vytvoří pokrokové drama zobrazující příběh bratří Gracchů? Jednoho dne se nepochybně vedle kritiky Tolkiena zleva dočkáme také feministické dekonstrukce patriarchální kvantové teorie nebo revizionistické historie imperialistického Velkého třesku-plesku upozorňující konečně na nesnesitelný útlak částic v singularitě. Na světě je to tak zařízeno od nepaměti, že ti, kdo nezvládají potřebné, se zpravidla s velikým zápalem věnují naprostým zbytečnostem.
      • Karel Dolejší: Paradigmatická aliance tradicionalistických geopolitiků na Západě i Východě je obdobou citačních bratrstev v rutinním vědeckém provozu. Ti kdo tohle zatvrzele odmítají pochopit a kdo také odmítají pochopit, že ani zájem USA o  Evropu není nepodmíněný a nekonečný, potom nevidí a odmítají byť jen uvažovat o signálech, že by Spojené státy mohly případně samy opustit NATO, nerozumí úvaze „zda není lepší nechat Rusy přijít až na německou hranici, aby Berlín dostal konečně rozum,“ nechápou spoustu z toho, co ze své povýšenecké pozice prostě uvidět ani nemohou. Ve scénářích partnerství s Evropou vznikajících v Moskvě se vždy počítá s rozhodující rolí Ruska a „úpadkovou“ Evropou se otevřeně pohrdá. Rusocentrická aliance tradičních geopolitiků na Západě a Východě je aliancí slepých a  hluchých.
      • Disident Michnik: „Rusko připomíná letadlo: řídí jej jeden pilot a zbytek zvrací.“ Většina lidí, s nimiž jsem hovořil, uvádí Michnik, měla podobný názor. „Putin už dozpíval svou píseň do konce,“ řekl mi přední ruský historik. Dnešní Rusko není totalitní stát, ale spíše absolutismem v stádiu úpadku. Putin uvízl v pasti, kterou sám nastražil. Za zdánlivé mezinárodní úspěchy, jako byla anexe Krymu, platí Rusko vysokou cenu, ale peníze nemá a brzy mít nebude. Dobrodružství na Ukrajině může být pro Putinův režim stejně vražedné jako první světová válka pro cara Mikuláše či intervence v Afghánistánu pro sovětský režim.
      • Prorektor pro akademický rozvoj, vedoucí univerzitního střediska Metropolitní univerzity v Plzni Ladislav Cabada: Politickým propadákem roku v  globálním měřítku pro mne nutně musí být Vladimir Putin a jeho imperiální a koloniální politika nejen na Krymu a východní Ukrajině. Putin je původcem silného otřesu důvěry v mezinárodním systému. Nejskandálnější je, když prezident Putin a jeho ministr zahraničí používají rétoriku ze sovětské školy a obviňují jiné státy z  destabilizace Ukrajiny, přičemž jediným destabilizátorem jsou právě oni. Velmi mi to připomíná goebbelsovské heslo, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.
      • Stanislav Mihulka, biolog: Ruským státem vlastněná anebo alespoň kontrolovaná média šíří záplavu dezinformací a  plnokrevných lží, očividně zneužívá svobodu informací jako záminku k  masivnímu rozšiřování dezinformací. Jejich cílem není někoho přesvědčit anebo dokonce důvěryhodně informovat, ale zasít zmatek a vyvolat atmosféru všeobecné nedůvěry všech vůči všem. Využití informací, kultury a peněz jako útočných zbraní je klíčovou strategií hybridní či  nelineární války Kremlu, která pak ještě zahrnuje tajné operace a  nenápadné vojenské operace menšího rozsahu. Nelineární válku v plném proudu teď všichni vidíme na těžce zkoušené Ukrajině. Nejvíce skličující je, že pokud Kreml ve větší míře uspěje, tak můžeme brzy očekávat podobné války na řadě dalších míst planety. Kreml se možná tolik nebojí Evropy, ale můžeme se vsadit, že z takové Číny má doopravdy hrůzu. Trocha vstřícnosti vůči Číně udělá víc, než obrněná divize v Estonsku. Boj proti dezinformacím a strategické korupci nestojí a nepadají se současným vládcem Kremlu. Temná moc na Východě je nakažlivá jako chřipka a možná se stínových válek brzy dočkáme i jinde ve světě. Proto je nanejvýš žádoucí se proti záplavě dezinformací a v horším případě i  proti zeleným mužíkům co nejdřív začít účinně bránit.
      • Bursík: Zeman je dvojitý agent. Dělá pro Rusko i Čínu! Prezident Miloš Zeman je kolaborant, který zradil vlastní národ. Je agentem komunistické Číny a  putinovského Ruska. Zcela pohrdá názory svých občanů. Miloš Zeman je dvojitý agent. Jak čínské tajné služby, tak i ruské.