Porošenko je symbolická postava, vládnou Jaceňuk a Turčinov

18. 1. 2015     zdroj
Porošenko je symbolická postava. “Vedeme více či méně dialog s Petrem Porošenkem, doufáme v nějaké řešení problému, ale zdá se, že v listopadu a prosinci byl Porošenko zbaven reálných nástrojů moci. Jeho moc je dnes spíše symbolická,” prohlásil Markov.


Prezident Ukrajiny Petr Porošenko přišel o nástroje řízení republiky, protože dva hlavní bloky – hospodářský a silový – jsou kontrolovány Arsenijem JaceňukemAlexandrem Turčinovem, kteří mají zájem na silovém začlenění DLR do republiky, konstatoval člen Veřejné komory Sergej Markov. Dopisovatel IA REGNUM informoval, že 16. ledna během zasedání pracovní skupiny pro Ukrajinu ve Státní dumě Ruské federace

Politolog připomněl, že dva klíčové bloky – hospodářský a silový – jsou kontrolovány Jaceňukem a Turčinovem. “Z mého pohledu nebyly obě tyto osoby jmenovány Petrem Porošenkem, ale byly dosazeny nějakým vnějším centrem, které řídí Ukrajinu a realizuje klíčová a kádrová rozhodnutí,” říká Markov.

Expert je přesvědčen, že právě “Jaceňuk a Turčinov nesou osobní odpovědnost” za události na jihovýchodní Ukrajině, za tragédii v Oděse i za mariupolské události. “Nemohou si tedy dovolit, aby se obyvatelstvo Donbasu stalo nedílnou součástí Ukrajiny s občanskými právy, protože potom bude okamžitě nastolena otázka o zahájení skutečného, důkladného vyšetřování spáchaných zločinů a toho, kdo je odpovědný za vytvoření humanitární katastrofy v důsledku ostřelování obydlených oblastí na jihovýchodě země. Je pochopitelné, že takové vyšetřování nemohou připustit,” uvedl Markov.

Podle politologa mají Jaceňuk a Turčinov v úmyslu potlačit Donbas a dosáhnout jeho “začlenění” bez humanitárních a politických práv.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová