Více než polovina obyvatelstva na Ukrajině jsou “agenti Kremlu”


18. 1. 2015    zdroj
“Budeme-li se řídit logikou ukrajinského vedení, pak více než polovina obyvatel země musí být považována za “agenty Kremlu”, řekl tiskové agentuře IA Regnum 16. ledna v Kyjevě expert Ukrajinského ústavu analýz a politického vedení Nikolaj Spiridonov. Podle experta potvrdilo zintenzivnění bojů na východě Ukrajiny úmysl ukrajinské moci uspořádat novou vlnu mobilizace. Podle experta by neměla být mobilizace provedena na úkor nových rekrutů.


“Za poslední týden lze pozorovat zjevné zintenzivnění bojů na východě Ukrajiny. Příměří je v ohrožení. Pokračující boje mají velmi negativní dopad na hospodářství Ukrajiny i Ruska. Je nutné co možná nejrychleji přerušit bojové akce, dokud se situace nevyvine ještě tragičtěji. Jsou již tisíce mrtvých, a ještě více zraněných. Ztráty civilních obětí jsou zcela srovnatelné s vojenskými ztrátami,” konstatoval expert.

“Zákon o částečné mobilizaci je velmi rozporuplný. Na jedné straně vláda tvrdí, že bude částečná rotace, ba dokonce demobilizace bojujících vojáků. Na druhé straně jsou sliby, že nováčci nebudou do oblasti ATO (antiteroristická operace) posíláni. Vzniká logická otázka: jak je tedy plánováno provedení rotace? Celkově je na Ukrajině několik set tisíc příslušníků ministerstva vnitra a různých bezpečnostních služeb. Myslím, že by měli být mobilizováni v první řadě, protože mají potřebnou průpravu. Zatím se jich mobilizace dotkla v nepatrné míře,” řekl Spiridonov.

Politolog také poznamenal, že více než polovina Ukrajinců nechce válku. Očividně je zpráva o další mobilizaci přijímána negativně. “Podle průzkumů veřejného mínění je více než 50% Ukrajinců pro ukončení bojových akcí. Ne každý je připraven k mobilizaci. Narůstají proti ní protestní nálady. Samozřejmě, to může vést k rozsáhlým protestům. Ty mohou přerůst v mohutné protesty. Orgány státní moci, zejména prezident Porošenko, zaujaly pohodlný postoj, když nazývají všechny ty, kdo jsou proti mobilizaci, “agenty Kremlu.” Pokud se budeme řídit touto logikou, je na Ukrajině “agentů” více než polovina obyvatel. Je třeba objektivně zhodnotit situaci a ne všechny označovat za nepřátele. Je třeba usilovat o mírové řešení konfliktu a jednat s každým, kdo může danou otázku pomoci řešit. Bohužel, další zhoršení situace může trvat až do jara. Zúčastněné strany konfliktu mají zájem na tom, aby obsadily co největší území a aby posílily svou pozici před mírovými jednáními”, řekl Spiridonov.

Připomeňme si, že 15. ledna schválila Nejvyšší rada Ukrajiny dekret prezidenta Porošenka o provedení mobilizace. Celkem mají být podle tohoto rozhodnutí od ledna do srpna povolány 104 tisíce osob. Porošenko prohlásil, že má údaje o přípravě akcí speciálních služeb “sousední země”, které jsou namířeny proti mobilizaci. “Šéf SBU (Služba bezpečnosti Ukrajiny) mně sdělil, že tajné služby sousední země připravují a podněcují akce proti mobilizaci. Odezva bezpečnostních orgánů a místní vlády musí být okamžitá a tvrdá. Považuji tyto akce za nepřípustné,” řekl prezident na setkání s vedoucími oblastních státních správ 14. ledna.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová