Povídání Olivera Stona o státním převratu v Kyjevě Obamu rozzuřilo

8. 1. 2015     zdroj
Oficiální Bílý dům neskrývá své pohoršení nad povídáním Stona o převratu v Kyjevě po rozhovoru s Janukovyčem, sdělil ředitel Ron Paul Institute Daniel McAdams. Prohlášení Stona o účasti USA ve svržení Janukovyče a státním převratu na Ukrajině vyvolalo pobouření ve vládních kruzích a proti režisérovi byla rozpoutána doslova mediální bouře, konstatoval McAdams.


“Stone, jehož povídání o únorovém převratu na Ukrajině bylo v USA přijato nevraživě, dokonale chápe washingtonský mechanismus změny režimů – když američtí politici, instituce a státem financované nevládní organizace spolupracují na dosažení cíle, stanoveného vládou Spojených států”, řekl expert ve svém sloupku.

Uznal, že Stone perfektně chápe roli sociálních médií ve svržení režimů. Analytik doporučil připomenout si, jak se během ukrajinského konfliktu tiskoví mluvčí amerického ministerstva zahraničí odkazovali na sociální sítě, když vznášeli velmi sporná obvinění proti Rusku. McAdams zdůraznil, že nejdůležitějším zjištěním režiséra je problém zasahování USA do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

Oliver Stone již dříve oznámil, že pracuje na dokumentu o bývalém prezidentovi Ukrajiny Viktoru Janukovyčovi.

Je třeba poznamenat, že Stone je známý jako režisér filmů na žhavá politická témata. Jeho hrdiny byli prezident Richard Nixon, John F. Kennedy, George W. Bush.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová