Příští řecký premiér říká, že ekonomická data jsou „hanebně přikrášlená,“ aby vypadala lépe

14. 1. 2015 Reformy
Řecké všeobecné volby jsou už za rohem, a jak rostou očekávání přestavby v Řecku, pokud to nebude rovnou Grexit (odchod Řecka z Eurozóny), sílí i hlas muže, který, pokud do toho nezasáhne bůh či ďábel, bude příštím řeckým premiérem: Alexise Tsiprase, na kterého někteří pohlíží jako na katalyzátor Grexitu, zatímco jiní ho popisují jako jen dalšího aparátčíka Trojky. Tsipras přes noc napsal úvodník do německých novin Handeslbatt, z něhož udělal Bloomberg výtah, a v němž říká, že tvrzení, že řecká ekonomika je stabilizovaná, je „úmyslné překrucování faktů.“ Tvrdí, že ač ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,7 procenta, tak recese stejně neodezněla, když je tu 1,8% deflace.

Psst: Ať uděláte cokoliv, nenazývejte to deflací. „Negativní inflací,“ jak to nejradši nazývá nomenklatura, nebo ještě lépe „Těš-se-flací.“

Něco z jeho dalších perel: „Krmí nás hanebným přikrášlováním statistik kvůli ospravedlnění účinnosti politiky trojky.“

Tsipras v jasném vzkazu německým čtenářům napsal, že: „Němečtí daňoví poplatníci se nemusí od vlády Syrizy ničeho obávat. Naším cílem není se snažit o konfrontaci s našimi partnery, o více úvěrů nebo prázdných šeků pro nové deficity.“

Tak co je vlastně jeho cílem, kromě slibů nižších daní a dalších věcí, jichž nebude řecká vláda při absenci zvýšeného vnějšího financování schopná dosáhnout, zvláště ne teď, jak už jsme vysvětlovali v předchozím článku, když jsme uváděli, že Řekové s blížícími se volbami úplně zastavili placení daní?

„Pravdou je, že řecký dluh nelze splatit potud, pokud bude naše ekonomika podrobována neustálému fiskálnímu waterboardingu,“ uvedl Tsipras v Handelsblatt.

Bohužel ale, pravdou je to, že řecký dluh nelze splatit, tečka.
Přeložil Miroslav Pavlíček