Ukrajina bude na Donbasu zabavovat i soukromá vozidla pro armádu!

14.1. 2015 První zprávy
Ukrajinská armáda začne v oblasti kofliktního Donbasu zabavovat vozidla, ať už státních podniků nebo soukromých. Na tiskové konferenci to uvedl první zástupce náčelníka obrany a plánování mobilizace generálního štábu mobilizace Volodymyr Talalaj.
“Máme v plánu v součinnosti s další vlnou mobilizace zabavovat transportní techniku, která pak bude odeslána do specializovaných center na území Ukrajiny, stejně tak na strojírenské základny, odkud tuto techniku můžeme vzít a nasměrovat plnit úkoly v případě, že to bude nutné,“ řekl Talalaj.

„Zabavení techniky se očekává ve všech druzích podniků,” poznamenal a dodal, že kabinet má stanovit určité hranice pro zabavení počtu vozidel. “Měly by být nastaveny tak, aby se zabránilo zničení farem. Technika bude zabavena zdarma, ale pokud bude zničena v bojích, měla by vláda kompenzovat její hodnotu.”

Lavrov: Máme informace o přípravě násilného řešení v Donbasu!

Dále varoval, v souvislosti se začátkem další vlny mobilizace, že za únik z této povinnosti hrozí trestní odpovědnost odnětí svobody od dvou do pěti let. Mobilizace začne koncem ledna a v dalších etapách pak v dubnu a červnu. Povoláno by mělo být zhruba 50 tisíc mužů. 8.ledna ministr obrany Stepan Poltorak řekl, že v roce 2015 může být mobilizováno okolo 104.000 lidí. Podle generála se budou vracet muži povolaní v první mobilizační vlně a proto je třeba provést náhradu.

Mobilizační odvody se mají týkat jak mužů ve věku 25-60 let, a rovněž žen ve věku 25-50 let. Ty by byly povolávany podle potřeby, poznamenal Talalaj.