Reuters: OPEC očekává bankrot amerických ropných společností v 1. čtvrtletí roku 2015

6. 1. 2015   zdroj
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) očekává, že pokles cen ropy způsobí bankrot amerických společností, které těží ropu na šelfu. Podle analytiků agentury Reuters nyní probíhá “válka nervů”. Podle agentury Reuters jsou členové OPEC přesvědčeni, že zruinování Ameriky je jen otázkou času, protože k dnešku situaci zachraňují pojistky, které dočasně kryjí ztráty z pádu cen ropy.


Oznamují, že mnohé společnosti v USA jsou pojištěny do začátku roku 2015, jen některé do konce roku 2015. Na základě toho OPEC netrpělivě očekává shrnutí výsledků 1. čtvrtletí, kdy by již mohly být vidět výsledky politiky, která předpokládá “samoregulaci trhu.”

Reuters konstatuje, že strategie pojištění rizik je již přezkoumávána mnohými společnostmi, které těží ropu na šelfu, aby se ochránily před možnými riziky v budoucnosti.

Připomeňme si, že 27. listopadu 2014 země OPEC odmítly na zasedání ve Vídni snížit kvóty a ponechaly je na úrovni 30 milionů barelů denně.

OPEC je mezinárodní mezivládní organizace, která byla vytvořena zeměmi produkujícími ropu v září 1960 za účelem stabilizace cen ropy.

V OPEC je 12 zemí: Írán, Irák, Kuvajt, Saudská Arábie, Venezuela, Katar, Libye, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Nigérie, Ekvádor a Angola. Společnost má sídlo ve Vídni.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová