Rozzlobení Ukrajinci volí Putina

25. 1. 2015    zdroj
Proč by 84% účastníků internetového průzkumu pověřilo řízením “nezávislé” (Ukrajiny, poznámka překl.) prezidenta Ruska? Čtenáři ukrajinského on-line vydání “Nedelja.ua” by ve své většině chtěli vidět v čele Ukrajiny Vladimíra Putina. Svědčí o tom výsledky nedávného průzkumu, v němž byl návštěvníkům webu zadán dotaz: “Kterému politikovi byste svěřil správu své země?”


Na výběr bylo navrženo dvacet jmen. V seznamu jsou, kromě dobře známých ukrajinských médiálních osob jako Porošenko, Tymošenková, Jaceňuk, Janukovyč, Ljaško a Kolomojský, i uznávaní vůdci cizích zemí – Merkelová, Nazarbajev, Lukašenko, Si Ťin-pching, Putin.

A právě ruský prezident s velkým náskokem obsadil první místo. Hlasovalo pro něj 84% čtenářů, konstatuje informační portál Ukrajina.ru.

Druhým co do popularity je hlava Běloruska Alexandr Lukašenko, který získal 5% hlasů. O třetí místo se dělí Vladimír Žirinovskij a prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching se dvěma procenty. Porošenko získal 1%. Zbytek ukrajinských politiků ještě méně – ne více než 0,5%.

Na pozadí zuřivé rusofobie a protiruské propagandy, které se na pomajdanovské Ukrajině, jak je známo, staly normou, vypadají výsledky tohoto průzkumu skoro senzačně.

O komentář k výsledkům hlasování požádala “Svobodnaja pressa” (SP) ředitele Ústavu regionálních problémů, politologa Dmitrije Žuravleva:

Ve skutečnosti jsou zde dvě otázky: proč je tak nízké hodnocení u ukrajinských politiků, a tak vysoké u Putina.

Na první otázku je odpověď jednodušší: ukrajinští politici hodně naslibovali, ale málo toho zrealizovali. Životní úroveň v zemi klesá. A klesá prudce. Když cena zboží vzroste o dvě procenta – někdo si toho všimne a někdo ne. Ale když budete mít trvalé problémy s cenami, se zbožím, s důchody a platy, to už je potom úplně jiná situace.

Smůla revolučních politiků je v tom, že musí hodně naslibovat, a, v lepším případě, se snažit, aby se situace alespoň nezhoršila. Ale tady se zhoršilo všechno, a ještě je válka.

To první, po čem nyní jde ukrajinská vláda, je sociální sféra. A to, jak je známo, se vždy odráží na veřejném mínění.

S Putinem je situace složitější…

“SP”: V jakém smyslu?

Problém spočívá v tom, že země je rozštěpena. Určitá část obyvatelstva (vždyť na Ukrajině je nejen bojující jihovýchod, ale také Oděsa, Nikolaev, Cherson) podporuje Putina a považuje jeho postoj za správný. V té či oné míře, s určitými připomínkami …

Paradoxem je, že dokonce zástupci druhé strany – představitelé “strany války” -zaujímají toto stanovisko: “Putin je chlapík. “Vyždímal” pro svou zemi Krym. Naši by se tak měli chovat.”

V důsledku toho se ukazuje, že právě ti, kteří mají nejvíce negativní vztah k Putinově politice, ho velmi pozitivně hodnotí. Protože by chtěli, aby jejich vláda vedla stejnou politiku.

Tento postoj například vždycky zastával v USA prezidentský kandidát za republikánskou stranu, senátor John McCain. Nesmiřitelnějšího odpůrce Ruska ve světě snad není. Velice si na tom zakládá, vždycky to zdůrazňuje. Ale pravidelně říká: obecně je nutné dělat politiku tak, jak ji dělá Putin. Důrazná politika vždy přitahuje ty, kteří chtějí jednoduchá řešení.

A protože je dnes Ukrajina “protažená do pólů” (stejně jako v kterékoli revoluční zemi je střední pozice velmi oslabená – v podmínkách občanské války nepřežívá střední politický postoj), oba tyto póly vidí v Putinovi pozitivní postavu: jedni pro politiku, druzí pro metody.

Je to paradox. Ale paradox velmi důležitý. V současné době je Putin jeden z mála politiků, který aspoň něco udělal.

“SP”: Myslíte si, že ukrajinský občan se nad tímto zamýšlí?
Samozřejmě. Vždyť je možné uvažovat takto: “Dříve byl Krym náš, teď je jejich. Podívejte se, kolik toho ten člověk dosáhl. Správně, chytrý politik. Tak se musí jednat. Ne jak ti naši hulváti, kteří ani důchody nevyplácí…”

…Ředitel rusko-ukrajinské informačního centra Oleg Bondarenko se domnívá, že výsledky průzkumu souvisí se zaměřením čtenářů internetové zdroje:

Portál ” Nedelja.ua” má jasně orientované čtenáře, kteří nesouhlasí s událostmi, odehrávajícími se v poslední době na Ukrajině. Publikum vydání má opoziční postoj k současné vládě, a proto je logické, že tak vyjadřuje svůj vlastní názor.

Ale nebudeme vydávat naše přání za skutečnost. Musíte si uvědomit, že přece jenom je většina obyvatel Ukrajiny nyní pod silným protiruským propagandistickým tlakem a je velmi silně zombována. Proto je nepravděpodobné, že by měl ruský prezident podporu těchto lidí – to si musíme přiznat…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová