Ruská flotila obkličuje USA

29. 1. 2015 New World Order Opposition
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uskutečnil návštěvy v Íránu a Indii a ve stejném období mluvčí Rady federace Valentina Matvijenková navštívila Nicaraguu. Rozhovory byly vedeny o účasti Ruska na stavbě transatlantického průplavu, která má velký vojensko-strategický význam. Amerika je znepokojena.
Odborníci Douglas Farah a Liana Eustasia Reyes z  BI Consultants Washington v článku „Rusko v Latinské Americe – strategická výzva“ tvrdí, že „Rusko má nyní větší vliv v Latinské Americe než kdy jindy – i na vrcholu studené války. “

Vojenská spolupráce s Íránem

V podmínkách narůstající konfrontace se západem je jako odpověď nutno posílit vojenskou přítomnost v různých částech světa. Je nutné hledat spojence, kteří jsou ochotni poskytnout pro ruské lodě, ponorky a letadla základny pro jejich údržbu a provoz.

Mimo to je třeba tyto spojence ochránit před možnou americkou agresí – ať již přímou nebo „majdanského typu“. To je možné například dodávkami zbraní, včetně pokročilých, a technologickou i personální spoluprací. Sem patří například odborná příprava kádrů včetně policejních nebo výstavba zbrojního průmyslu.

Sergej Šojgu podepsal 20. ledna v Teheránu se svým íránským protějškem dohodu o vojensko-technické spolupráci, čímž současně otevřel cestu k obnovení rozhovorů o dodávkách protiletadlových raketových komplexů S-300. Plnění této smlouvy bylo pozastaveno v roce 2010 za prezidenta Medvěděva v souvislosti s přijetím protiíránských sankcí za jeho jaderný program.

Jak uvedl Sergej Šojgu, pro Rusko i  Írán „existují v regionu společné výzvy i hrozby, kterým je možno úspěšně čelit pouze společně“. Západ nebyl mezi těmito hrozbami přímo jmenován, ale to je pochopitelné: proč by mělo Rusko dále komplikovat svoje vztahy s Američany, když i tak balancují na hranici války.

Íránská strana byla odvážnější. Tisková agentura IRNA nazvala Šojgovu návštěvu „výjimečnou událostí“ a jak prohlásil íránský ministr obrany Hosejn Dehkán „Írán a Rusko budou moci odolat expanzivním snahám a chamtivosti Spojených států spoluprací, interakcí a využíváním potenciálních strategických příležitostí“.

Pravděpodobně se jedná o možnost přijetí Íránu do SCO (Šanghajské organizace pro spolupráci – ta je na západě chápána jako protějšek NATO), kde má nyní Írán status pozorovatele. Taková možnost nastane, jakmile bude zrušen protiíránský sankční režim (v zakládací listině organizace se uvádí, že stát, vůči kterému jsou uplatňovány sankce, se nemůže stát jejím řádným členem).

Status pozorovatele má v SCO také Indie, kterou Šojgu navštívil hned po Íránu. Na Indii připadá téměř třetina ruského zbrojního vývozu . Ministerský předseda Nareandra Modi během návštěvy prezidenta Putina v prosinci výslovně zdůraznil, že Rusko „zůstává nejdůležitějším partnerem Indie v oblasti obrany a bezpečnosti“. Zdůraznil národní uvědomění a hrdost Indů, snížení anglosaského vlivu a významu angličtiny i snahu Indie vybudovat „spravedlivou společnost“.

To se velmi podobá ruské suverénní politické linii, která splývá s vizí světového řádu v jiné části světa – v Latinské Americe.

Na návštěvu k ještě jednomu spojenci Ruska, ne potenciálnímu, ale skutečnému a věrnému, k prezidentovi Nicaraguy Danielu Ortegovi, se vydala mluvčí Rady federace Valentina Matvijenková. Poděkovala vedení země za trvalou podporu „iniciativ Ruska“ na mezinárodní scéně.

V loňském roce velký rozruch způsobilo prohlášení ministra Šojgu, že Rusko má v úmyslu vybudovat vojenské základny na Kubě, v Nicaragui,Venezuele a v Argentýně. A přestože ministr následně své vyjádření opravil v tom smyslu, že by šlo o základny technické údržby lodí a letadel, obecně jsou jeho slova chápána tak, že konečným cílem jsou základny vojenské.

Dohody o zřízení základen technické podpory jsou uzavřeny s Nicaraguou a Vietnamem.

„Ruští „slušní lidé“se mohou v blízké budoucnosti objevit v Nicaragui. Čína zde buduje průplav, který fakticky změní celý světový obchod díky vzniku konkurence Panamskému průplavu kontrolovanému Spojenými státy“ – napsal na Face-booku bývalý vicepremiér Republiky Krym Rustan Temirgaliev. „Tento průplav se brzy stane centrem geopolitického soupeření – a vůbec není špatné, že tentokrát se tak stane u hranic USA a nikoli Ruska.
International Business Times oznámil ve své vydání oznámil, že USA se obává 50 miliardového projektu z důvodu nedostatečné transparentnosti, zadaného Číně (HKND skupina) bez výběrového řízení a technické dokumentace. Nicméně, stavba století už začala a stane se základním kamenem pro multipolární svět bez hegemonie USA. Rusko získá v regionu větší vliv a bude uplatní strategii využití sovětského námořnictva jako hlavní odstrašující síly vůči Spojeným státům.

Odborníci Douglas Farah a Liana Eustasia Reyes z  BI Consultants Washington v článku „Rusko v Latinské Americe – strategická výzva“ tvrdí, že „Rusko má nyní větší vliv v Latinské Americe než kdy jindy – i na vrcholu studené války. “