Škromach: Dienstbier se spojil se Schwarzebergem proti prezidentovi!

15. 1. 2015 První zprávy
Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) ostře zkritizoval snahu svého stranického kolegy Jiřího Dienstbiera pozměnit ústavu a omezit pravomoce prezidenta. Naznačuje, že jde o účelovou pomstu.
„A je to zase tady! Když chce někdo odvést pozornost od skutečných problémů lidí, začne řešit ústavu. Ústava není trhací kalendář a neměla by se účelově měnit po každých volbách,“ uvedl Škromach na svých facebookových stránkách.

„Navíc některé návrhy, jako právě návrh na omezení pravomocí prezidenta, mohou být až ohrožením demokracie. Účelovost této změny je o to silnější, že ji navrhuje poražený prezidentský kandidát Jirka Dienstbier za podpory dalšího neúspěšného prezidentského kandidáta a předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga,“ zdůraznil místopředseda Senátu.

Podle něj „je to i určité vyjádření pohrdání občany naší země, kteří se prvních přímých prezidentských voleb zúčastnili a zvolili si svého prezidenta. Dokud si prezidenta volilo 281 poslanců a senátorů, prezidentské pravomoci nevadily. Teď, kdy si svého prezidenta přímo volí všichni občané, mu budeme pravomoci omezovat. Opak by měl být pravdou. Přímo volený prezident by měl mít spíše více pravomocí“.

Určitě Ústava ČR není dokonalá, ale mám obavu, že stachanovské úsilí některých ústavních činitelů ji učiní ještě méně dokonalou. Tak se vraťme k řešení skutečných problémů občanů naší země a ne ukřivděného ega některých prominentních politiků. S touto ústavou se dá žít i vládnout, dodal Škromach.

Škromach ironicky: Dienstbier jen hájí svou vlast – USA!


Návrh na omezení pravomocí prezidenta připravil ministr pro legislativu Jiří Dientsbier (ČSSD). Součástí změn by měla být povinnost „bez zbytečného odkladu“ jmenovat vládu, snadnější odvolání hlavy státu z funkce tím, že případný návrh k Ústavnímu soudu se rozšiřuje i sněmovnu (dosud měl tuto výsadu jen Senát), jmenování bankovní rady by podléhalo i na posouzení vládou atd.