Úder do geopolitického týlu: Čína vysílá USA signál

Taťána Poloskova7. 1. 2015     zdroj
6. ledna oznámili v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching a prezident Kostariky Luis Guillermo Solis vytvoření strategického partnerství, založeném na rovnosti, vzájemné důvěře, spolupráci a vzájemné výhodnosti. Čína triumfálně vstoupila na “zadní dvorek” USA, do země, která s ní navázala diplomatické styky teprve v roce 2007. A před tím, na základě diktátu oficiálního Washingtonu, uznávala pouze Tchaj-wan. Je to nesporné geopolitické vítězství Pekingu a jasný signál do Washingtonu, že i bývalí nejlepší přátelé, či spíše polosatelity, začínají hledat nové, vhodnější partnery.


Je zřejmé, že Čína aktivně vstoupí i do finanční sféry Kostariky budováním bankovního systému, který může zajistit realizaci projektů čínských podniků v zemi. Zde mohou USA dostat velmi citelnou ránu od bývalého bezvýhradného spojence. Jak agentura IA Regnum již dříve informovala, banky celé řady zemí v Latinské Americe jsou tradičně zataženy do nezákonného obratu finančních prostředků. Lví podíl těchto “špinavých peněz” má reálné majitele v USA a povaha původu financí je často vázána na obchod s drogami. To znamená, že není průzračná, což v případě změny v pravidlech finanční kontroly v zemi činí pro majitele těchto zdrojů jejich zachování velmi zranitelným. Hlavními představiteli těchto systémů jsou Panama a Kostarika. Pro ekonomiku Kostariky je bankovní sféra významově stejná jako sféra ropy pro Venezuelu.

Již nejedno desetiletí provádějí USA absolutní kontrolu nad činností kostarických bank a vysvětlují to “bojem proti obchodu s drogami.” Ale v poslední době učinila kostarická vláda první kroky, které směřují k posílení nezávislosti bankovního systému v zemi. Příchod takového hráče jako je Čína, může vést k tomu, že tyto kroky povedou k věcným řešení. Je známo, že Čína preferuje a vždy deklaruje transparentní systém finanční spolupráce.

A ještě jeden důležitý aspekt. U ruských expertů vznikl dojem, že USA financují převraty v zahraničí, “oranžové revoluce”, činnost “pátých kolon” včetně bývalého Sovětského svazu čistě z rozpočtu. Ve skutečnosti jsou tyto “projekty” ideálním způsobem legalizace “špinavých peněz” prostřednictvím nevládních organizací a jiných struktur, včetně iniciování událostí na Ukrajině. Ztráta kostarické “pračky” může způsobit citelnou ránu i do zahraničně-politických plánů USA. Nelze vyloučit, že prozíravé čínské vedení promyslelo svým příchodem na Kostariku i toto.

Ať se události vyvíjejí jakýmkoliv způsobem, ve Střední Americe byla započata nová geopolitická hra. A Rusko by mělo v tomto procesu hledat své místo.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová