Hej rado ČT! A cenzura vypadá jak?

8. 1. 2015, Petr Ďoubalík

Včera zasedla Rada České televize, aby prozkoumala, co se to vlastně stalo, když editor vystřihnul z projevu prezidenta jméno miliardáře. Škoda, že porada nebyla 31. 12., jistě by to byl zlatý hřeb silvestrovské taškařice! Jen si představte ty kamenné tváře, kterak zcela vážně hlasují, zda to byla

a) chyba
b) závažná chyba
c) hrubá chyba

To je napínavé, co!? Z toho by se jednomu mozek zavařil… Raději to zkraťme – “bé” je správně. A opovažte se, aby vás někoho napadlo, že to byla prachsprostá (nepřípustná) cenzura! Nebyla. I na tom se rada usnesla. A já bych teď potřeboval od rady poradit: Jak by musela vypadat cenzura, aby to byla cenzura?

Ona chybička se občas vloudí každému. Obyčejná, závažná, někdy i hrubá. Společným znakem našich chyb je ale to, že je udělat nechceme. Lze však jako chybu označit, když operatér přesně řízne skalpelem, odoperuje zanícené slepé střevo, vše pěkně zkontroluje a pečlivě zašije, aby ani jizvička nebyla patrná? Tomu se říká precizně odvedená práce profesionála – chirurga. A je tedy chybou, když editor ČT přesně označí “bolavé místo” prezidentova projevu, najede kurzorem a s chirurgickou přesností ho odřízne na obou koncích, a toto místo, kde by ústa prezidenta klapala na prázdno, promyšleně překryje jiným záběrem? Ne, to je precizně odvedená práce profesionála – CENZORA ČT.

Dlužno podotknout, že nejtrestuhodnější formou cenzury ČT je cílená ignorace některých informací. V prošlém roce se stalo tolik zásadních věcí, o kterých ČT “taktně” pomlčela!

Marsz Niepodleglosci u našich sousedů v Polsku tradičně uniká pozorovatelům ČT

Informaci o výdajích na armádu by nebylo špatné divákům občas připomínat

V Ruské federaci je mnoho velkých médií, která jsou stejně “objektivní, nezávislá a vyvážená”, jako ta naše, včetně ČT. Státní televizi si tam ale ještě nikdo cizí nekoupil.

ČT nám jistě brzy poskytne rozhovor s Udo Ulfkottem…

Jak vypadali mírumilovní demonstranti za demokracii na Majdanu nám ČT bohužel ještě nestihla ukázat

Tati, a odkud jsem se já vzal? Z vagíny. (vždyť říkat pravdu je tak snadné)

Ve světě lidé nemlčí. Mlčí ČT.

asi tak nějak…

uhlazené úsměvy, ze kterých nám už ten náš dávno ztuhnul



Jedni nezapomenou, jiní nevzpomenou (Ivo Stejskal padl v Novorossii)



Básničky Samariny z ukrajinské Poltavy bych ČT doporučil třeba pro obnovení pořadu “Nedělní chvilka poezie”. Když to Rada ČT neschválí, tak ji najdete brzy opět na Novérepublice.

Ukázat, jak se daří vraždit obyvatele jihovýchodní Ukrajiny, to se ČT do krámu nehodí.

Jeden by si myslel, že existuje nějaká solidarita mezi kolegy novináři. Možná ano. Ale ne mezi presstituty. O zabitých ruských novinářích ani slovo…

Byli to vaši kolegové z branže. Oni položili život při práci, vy byste mohli o nich z teplíčka a od kafíčka alespoň informovat…



Kolik jste nám toho řekli o referendu a volbách na jihovýchodě Ukrajiny. Bylo by lépe mlčet a ukázat. Divák není tak hloupý a názor by si na “zfalšované volební frašky pod hlavněmi samopalů” určitě udělal sám.

 

Oděsa 2. 5. 2014: způsob, jakým informovala ČT o masakru v domě odborů, bude jednou v učebnicích o manipulaci a propagandě

Ukrajinka Viktoria Šilová a její Antivojna: až dostane slovo v ČT, spadnu pod stůl

Slyšeli jste z ČT, že slovenští Pokojní bojovníci pořádají sbírku pro oběti ukrajinské války?

To bylo jen úplnou namátkou vybraných pár věcí, které by nám mohla státní televize ukázat. Dalo by se pokračovat podvodnou reportáží o odpůrci separatistů zaplněném stadionu Šachťaru Doněck, o podprahových švindlech při informování o humanitárních konvojích z RF (už jede jedenáctý!), o dalších a dalších zamlčených událostech… Petr Dvořák, jako generální ředitel ČT a Rada ČT, z mého pohledu, zcela zklamali, měli by být odvoláni a nejen to, měli by se zodpovídat. Kým a komu? Ach jo.