Ukrajinská svodka ze dne 12. 1. 2015

Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
13. 1. 2015 Kosa zostra čili http://vlkovobloguje.wordpress.com/
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info )

Ukrajinská chunta jednostranně ukončila příměří. Ukrajinská armáda na Donbasu záměrně a systematicky zabíjí civilisty. Text Jaceňukova skandálního prohlášení v německé televizi… a další …
11. 1. 2015 (20:44) – Zpráva domobrance z Gorlovky (volací značka „Sedmdesát sedmý“)

Všechny oblasti, všichni bez výjimky – do krytů!

  • 20:38 – ostřelování pokračuje. CGR hřmí, okna se chvějí dopadá to ne na CGR, ale na periferii.
  • 20:22 – salva „Urganů“ ze severu! Dopadá všude po celém městě! Přesněji říci dosud nemůžu.
  • 20:21 – Bessarabkal, Izotova, 6-7, bez světla.
  • 20:17 – Komsomolec bez světla, rakety a miny létají z Dzeržinska, Artemovska … Ukrajinci prostě zabíjejí civilisty !! Bombardování se provádí náhodně !!!!
  • 20:14 – V  Korolenku vypadávají okna, zásahy jsou velmi blízko, nebo dokonce do bytových domů.
  • 20:10 – Ukrajinci ostřelují obytné čtvrti Gorlovky z „Uraganů“.

  • 20:00 – zásahy Komsomolského.

  • 19:57 – masivní ostřelování Dzeržinska, v celém městě drnčí okna, zásahy Kurganky

11. 1. 2015 – Zpráva domobrany o situaci na jihu (Mariupol, Telmanovo, Granitnoje).
Kolem 17:30 okupanti střílejí směrem k Telmanovu. Střílejí z obce Granitnoje, dělostřelectvo je slyšet, „Gradům se to nepodobá a minomety do Telmanova nedostřelí”. Čím přesně střílejí, nevím, už jsem přestal rozlišovat, všechno vypadá jako 152 mm. Dále střílí na Tauridskoje a Primorskoje. Zdá se, že z Granitnogo nebo Čermalika.

V 18:15 bylo zasaženo Telmanovo. Střílí zejména na okraje města.
V 18:23 minuty bylo deset minut ticho.
V 18:35 (MSK) palba pokračuje.
Lidé mají strach, sedí v suterénech. Co se týče přemisťování vojáků ukrajinské armády: probíhá téměř každý den v Granitnom a Čermalyku, odkud okupanti ostřelují. Velmi se tam opevnili, zakopali se kvalifikovaně, na výšině.
Jsou výše a my níže, a my jsme v údolí, jsou za horizontem a navíc je dole břeh řeky Kalmius. Mají jeden břeh Kalmiusu, a my druhý a na Kalmiusu je nárazníkové pásmo. Jen od břehu k břehu je sto metrů, a tam jsou místa, kde je pouze třicet metrů. Jsme od nich nějakých 1000-1500 m. Oni vidí nás a my vidíme je. Před námi je jen pustina, takže uvidět je není nijak složité.

11. 1. 2015 – Zpráva domobrany
Na úseku Štěstí-Stanica Luganskaja probíhají přestřelky. Místy dochází k používání dělostřelectva. Z velení přišel rozkaz, abychom byli připraveni k případnému útoku ukrajinské armády. V Doněcku dlouho ticho nebylo, teď je tam “hlučno”, pracuje dělostřelectvo domobrany Novorossii.
V 22:33 z Písků létají granáty na oblast „Metro“. Ukrajinská armáda pokračuje v ostřelování z Písků, střílí zápalnými granáty na oblast dolu Panfilovskaja. Na straně Majorska začal boj, je slyšet práce kulometů. Gorlovka je dosud pod palbou, je tam mnoho zásahů do bytových domů (nejméně 10).

Boris Rožin:
… Doněck silně ostřelují a to nejen frontovou linii, ve městě jezdí vozy záchranky. Místní lidé říkají, že dokonce před “příměřím”, takovéto útoky byly zřídka. Naši během dne odpovídají na pozice junty, nynější útoky jsou pokračováním již 2-3 dny trvajících přestřelek v oblasti Písků, Avdějevky a letiště. Domobrana poukazuje, že ostřelování má cílený, teroristický charakter, neboť hlavní údery směřují ne na pozice domobrany, ale na občanské objekty.

11. 1. 2015 (23:33) – Zpráva domobrany
Tábor, sklad munice a kontrolní bod nacistů v osadě Granitnoje byly zasaženy dělostřelectvem domobrany. Ukrajinská armáda i nadále střílí na Gorlovku: od Žovanky funguje „Vasilek„, od Majorska 120-mm minomet. Obyvatele Nikytovky požádali, aby se ukryli v krytech. Z Písků létají granáty na „Metro“. V Nikyšinu zesílila střetnutí, pracují AGS, RPG, granátomety, střelné zbraně různých ráží.

Zpráva prokurátorky Krymu Natalie Poklonské
Lidé mi píší, že Ukrajinci střílejí na Doněck a Gorlovku ze všeho, z čeho mohou, je to mimořádné peklo, lidé se obávají, že nepřátelé půjdou do útoku. Gorlovku utápějí ve fosforu a Směrčích. Právě teď. Na hustě obydlená města. Kde jsou všichni ti klauni z Paříze? Zabíjejí svůj národ, Porošenko šel oplakávat cizince. Velmi drahá plačka. Dobře zaplacená.

12. 1. 2015 (00:10) – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem „Syč„
Náš první útok na Novotoškovku byl odražen. Pak jsme udeřili znovu – k nám se připojily dvě roty kozáků. Nepřítel dostal posily jedné roty a dvou tanků, ale Novotoškovku obsadila domobrana. V současné době se tam jednotky domobrany opevňují. U nás na 31, kontrolním bodu je klid. Nyní silně ostřelují Slavjanosrebsk, domobrana odpovídá na Trechizbenku. Ukrajinská armáda používá „Grady“ a minomety. My používáme také „Grady“ a houfnice a před 10 minutami se připojily SAU „Akácia“ a „Gvozdika“ (samohybné houfnice – pozn.red.NR). Řekl bych, že ukrajinská armáda připravuje velký útok. Ale na našem úseku fronty silný úder nebude. Asi udeří ze strany Debaljceva a Stanici Luganskoj. Štěstí vylučuji, protože tam máme v některých parametrech převahu. Bojová morálka ozbrojených sil Ukrajiny navzdory všemu je slabší a slabší. Odrazíme jakýkoliv útok nepřítele. Naše slabé místo je panika, kterou vyvolávají naši nepřátelé. Ukrajinská armáda je opravdu trochu silnější, ale ne natolik, aby obnovila svou moc a nadřazenost, jak to bylo na začátku války. Dříve měli převahu v lidech desetinásobnou. V technice nás převyšovali. Nyní mají převahu v lidech dvojnásobnou. V technice třikrát. V dělostřelectvu dvakrát + výkon (mají větší raketomety „Smerč“ a „Uragan“). Vzdušný prostor jsme jim zavřeli svými přenosnými systémy protivzdušné obrany a ZRK. A nikdo nezrazuje. Nepropadejte panice, ale neodpočívejte. Bude to těžké, a máme spoustu práce všichni! 

12. 1. 2015 –  Zpráva domobrance z Gorlovky (volací značka „Sedmdesát sedmý“).
Palba pokračuje. Šest hodin už nás zabíjí „Uragany“ a „Směrčemi“, někteří píší, že jejich oblasti jsou zachváceny požáry, mnohde není světlo a teplo, lidé mrznou … je slyšet ruční palné zbraně, Ukrajinci se snaží proniknout do Gorlovky. Ano, my stojíme na místě. Na spojení jsou domobranci, kteří s omrzlýma nohama jsou v zákopech a nepouštějí fašisty do města. To jsou hrdinové. Je mnoho raněných mezi obyvatelstvem. Samozřejmě, že je velmi obtížné to ověřit, protože běhat pod palbou nikdo nechce. Ostřelují od Artěmovska a Dzeržinska. Ukrajinci používají nové druhy zbraní, dary od Porošenka. Zabíjejí nás, protože máme jiný názor. Palba ještě nekončí, všichni sedí v krytech, je chladno, děti pláčou, chápu, ale pokud chcete žít, seďte na bezpečných místech, dnešní válka dopadá na nás na všechny, nevěřících je méně. Co se děje dnes, může úspěšně soutěžit s horkými dny v červenci a srpnu. Ráno se podívám na výsledky – kam a s jakými následky byly dodány “evropské hodnoty”. My přežijeme. Když přestanou střílet a bouchat – počkejte ještě alespoň další půl hodiny.

12. 1. 2015 (01:11) – Zpráva domobrany
Do Doněcku se zase vrátilo léto – intenzita útoků je podobná jako v létě. V 00:40 na Doněck na Gvardějevku dopadla plná salva z „Gradu“. Naše dělostřelectvo odpovědělo: plná salva „Gradu“ na pozice ukrofašistů u vesnice Vodjanoje. Gruhá šla nyní.
Petrovskij rajon – opět v 00:48 dopad z „Gradu„.
Mariupol: z pozic v Kalčiku a Sartaně ukrofašisté vedou ostřelování Talakovky. Předměstí zpracovávají naši, Granitnoje je téměř naše. V Mariupolu je hodně Ukrajinců. Pod Doněckem v důsledku ostřelování byl poškozen koksárenský závod. Probíhá evakuace horníků z dolu Zasjadko, v podzemní zůstalo 50 lidí.

V LLR se bojuje v okolí Popasnoj a Trechizbenky. Bojuje se všude, v děbaljcevském směru Ukrajinci ostřelují Centralnyj a Rassypnoje – odveta šla do Děbaljceva, bojuje se v Nikyšinu. Bojuje se i u Běrezovovo (u Volnovachy) – tam ostřelovali ukrajinský kontrolní bod, Ukrajinci zase střílí na Dokučajevsk. V Avdějevce ostřelovali opěrné body Ukrajinců. Byl zasažen ukrajinský muniční sklad v Granitnom. Hlásili boje v osadě Kazačje (LLR). A to je na sever od Nižnoj Olchovoj, na křižovatce cesty na Krasnuju Talovku. Tam jsou blokováni Ukrajinci z Chmelnické oblasti. Blokovány jsou dodávky potravin a střeliva.

Hořící Nikyšino

12. 1. 2015 –  Zpráva listu „Glagol„
Průzkum DLR uvádí, že okupanti mohou jít do útoku 15. ledna. V blízké době ukrajinští okupanti se budou snažit odříznout od města Petrovskij rajon, aby tam mohli rozmístit své dělostřelectvo, protože teď nedostřelí do centra města. Nicméně oni se o to snaží od začátku srpna, ale bez valného úspěchu. Podle rozvědky Doněcké lidová republika, vše nasvědčuje tomu, že Ukrajina se připravuje na přechod od ostřelování do plného rozsahu útoku. Řekl to listu „Glagol“ zdroj v řadách rozvědky DLR. Na vojenská letiště, které ovládá ukrajinská armáda dnes byly dodány letecké bomby. Zejména to je známo o Kramatorsku. Dnes na Doněck střílí celý den z těžkých zbraní – intenzita útoků dramaticky vzrostla. Byla poškozena rozvodna vody v oblasti „Kyjev-Konti“ – to je Leninskij rajon. V Bosse není plyn. Předpokládané datum rozsáhlého útoku – 15. leden.

12. 1. 2015 –  Přidal blogger
Porošenko v Paříži mezi evropskými hlavami státu jako účastník pochodu proti terorismu!
Nemá ani za groš cenu tento pochod, pokud se podílí Porošenko, který vydal rozkaz dělostřelectu ke střelbě na civilní města Donbasu, ‘Grady’ a dokonce i na taktickými raketami, muž, který je zodpovědný za životy tisíců civilistů. Pak je to satanistiký pochod, protože Porošenko je masový vrah a vnáší do pochodu prvky ďábelství. Proto je pokrytectvím evropských hlav států a rozhořčené „veřejnosti“, váš pochod není proti terorismu, ale pouze proti terorismu zaměřeném na vás! A vy jste pro terorismus vámi směřovaný proti „cizincům“. A za „cizí“ si vyberete jak se vám to hodí – tulák, Irák, Libyi, Sýrii, obyvatele Donbasu.
Nepochybuji o tom, že pustíte do svých kolonií Porošenka s krvavýma rukama. Tisíce v Donbasu zemřely a umírají. A kde v té době byl Charlie?
Nakreslil vtipné karikatury proroků a svatých?
Moderní levicoví liberální novináři obecně a kreslíři zejména jsou jako hladoví vzteklí psi hryzající kost, kterou jim hodí. Nemorální slouhové globálního kapitálu, kteří si nevšímají skutečné bolesti a utrpení nevinných.
http://cs624724.vk.me/v624724942/141a3/sR1jUuEp38k.jpg

http://cs540106.vk.me/c621729/v621729254/afb9/te5TkKaP000.jpg
( i další jsme uveřejnili jako přílohu včerejší Svodky – pozn.red. NR)

12. 1. 2015 – Přidal „špatný voják“
Nechci na noc nikoho naštvat, ale … Nejprve pokus. Potom mne opakovaně zvali do Moskvy. Pak už jen trvali na tom, abych se urychleně vrátil do Doněcka. A včera mě nepustili přes hranice s odůvodněním: “Vedení FSB, aby zajistilo VAŠI bezpečnost, nepovoluje v nejbližších dnech výjezd do DLR”. Dalo se to očekávat, ale ne úplně. V tuto dobu jsem v Rostově, nehodlám se vzdát. Buď mne pustí, nebo pustím o někom informace.
Chci udělat všechny tečky nad i. Ivan Ivanovič se nevrátí za žádných podmínek- to já můžu ještě proniknout do DLR.

12. 1. 2015 – Poslala Jekatěrina Kornienko
V současné době je město Doněck pod palbou ze všech stran. Ne chvíli, ale několik hodin, zřejmě je dokonce i imaginární příměří přerušeno.
Bohužel, v případě těžkých bojů, je ve městě velký počet civilistů, kteří se vrátili na novoroční svátky.
Exploze jsou slyšet stále zřetelněji v centru města. 

12. 1. 2015 – Zpráva zástupce vedoucího Centra pro řízení obnovy DLR Igora BilodidaHumanitární pomoc doručená Donbasu 10. a 11. ruskou kolonou se rozdělí mezi 178 tisíc ohrožených lidí. Máme celkem téměř 210.000 zranitelných osob, mají zoufalou potřebu humanitární pomoci. Díky 10. a 11. ruské humanitární koloně jsme byli schopni distribuovat jídlo pro 178.000 lidí. Doufáme, že ruská pomoc bude pokračovat. Celkové množství podpory, která přišla s 11. konvojem byla 703,056 tun. Potraviny dostávají: ministerstvo školství a vědy – 392,641 tun, ministerstvo zdravotnictví – 65,579 tun, ministerstvo práce a sociálních věcí – 43,59 tun, ministerstvo vnitra – 28,374 tun, ministerstvo mládeže, tělovýchovy a cestovního ruchu – 4,8 tun, CUV – 6,328 tun, sociální jídelny – 91,444 tun, rezerva bude premiéra DLR 70,31 tun.

12. 1. 2015 – Komentář lékaře Leonida Roshala
Ve stínu strašlivé tragédie ve Francii, zabíjejí a dělají invalidy z dětí v Doněcku. Zvířata. A svět mlčí. Probuďte se.

http://cs540106.vk.me/c7007/v7007519/210ac/7qsAthS34yE.jpg

Original: http://cs621629.vk.me/v621629297/a473/mlTnOmRmnio.jpg

12. 1. 2015 – Zpráva domobrany z Gorlovky
Noc byla velmi neklidná. 09:00 12.01.2015 v centru města pokračuje kanonáda. Drnčí sklo v panelácích. Ostřelování města ukrofašisty začalo v 19:30 – na severozápadní okraje z pozic v oblasti Artěmovska a z Dzeržinska.
Obytné prostory v oblasti dolů 6 a 7, Bessrabaka, Nikytovka, Rtutnyj, Kurganka, jsou neustále vystaveny palbě, ale noc ze dne z 11. na 12. leden, donutila obyvatele si připomenout srpen 2014.
Kolem 20:00 ostřelování zesílilo, palbu vedou už ze 4 směrů. Palba postihla téměř všechny části města. Řev bylo slyšet všude, bez výjimky. K ostřelování z raketometů se připojily minomety nepřítele, které střílí z oblasti Žovanky, které ostřelují soukromý sektor Nikytovky, byly zasaženy a poničeny bytové domy v oblasti Golmovské odbočky.
Ze strany Artěmovska pracují raketomety (pravděpodobně „Uragan“) s podporou samochodných děl. S ohledem na dostřel se jejich cílem staly obytné oblasti blíže k centru města.

Silným ostřelováním byl zasažen Komsomolec. Byly zasaženy 9-patrové domy a soukromý sektor (adresa nejsou uvedeny). Několik bytů zůstalo bez oken. Bez světla zůstal Komsomolec, Glubokaja a soukromý sektor mezi nimi. Baterie okamžitě vychladly, voda neteče. Po jedné v noci byla elektřina opravena, ale část Komsomolce zůstane v tuto chvíli bez elektřiny.
V oblasti 88 a „LesChozu“ se stěny třásly i ve sklepích, v nichž se lidé ukrývali.
K 23:00 se ostřelování přesunulo na severo-východní část města a střelba neutichla až do 2 hodin ráno 12. ledna.
Téměř po celé přední linii pracovaly průzkumné skupiny nepřítele, těsně nad městem byly viděny drony. Ale nepřítel nezůstal nepotrestán za své činy, bohužel zacházet do podrobností nemohu. Bylo slyšet střelbu a pěchotní boj v mnoha částech města.

Naštěstí informace o obětech dosud nepřicházejí. S největší pravděpodobností jsou zranění, ale o nich také dosud není hlášení. Tato skutečnost vede k závěru, – lidé z Gorlovky se naučili chránit se a během ostřelování se chovají správně.
Všichni buďte velmi opatrní, nepřítel může udeřit každou chvíli! 

12. 1. 2015 –  Zpráva domobrany
Asi v 9 hodin (MSK) z oblasti Volnovachy (ze stanoviště GAI) byly vystřeleny salvy ve směru Dokučajevsk a Starobeševo. Ze Sartany a Kalčiku protivník vede střelbu z houfnic na Talokovku. V Tělmanovské oblasti (osada Granitnoj) domobrana zničila kontrolní stanoviště nacistů se skladem munice, nejméně jeden a půl družstva bylo zabito. V Doněcku a Krasnom Partizaně probíhá ostřelování na všech úsecích. Zásahem granátu byl v Červonogvardejsku na ulici Agronomické 1, zničen dům a zcela zničen GAZ 52. Byl zabit muž, nar. 1974, dívku narozenou v roce 2000 přivezli do dětské nemocnice s vážnými zraněními. V Gorlovce za včerejší noc zaznamenaly stovky zásahů po celém městě. Za celou válku nedostala tolik zásahů jako včera. Byly postiženy všechny oblasti, zejména Bessarabka, Kurganka, Komsomolec, Nikytovka, ty prostě Ukrajinci srovnali se zemí „Grady“, minami a „Směrči“.

12. 1. 2015 – Zpráva domobrany
Noc byla intenzivní. V Slavjanoserbsku byly požáry, ukrajinské „Grady“ pracovaly. Výšina 175,9 u Krymském, 31. a 32. kontrolní stanoviště, naše i jejich pozice, dopadalo to všude.
U nás v Slavjanoserbsku dosud bez ztrát. Nejprve potlačujeme dělostřelectvo. Panikáře prosím, aby se neznepokojovali, všechno je pod kontrolou. O jiných místech: Od dvacetí tří hodin Ukrajinci z oblasti Štěstí začali „kropit“ okolí z „Gradů“ – museli jsme na Štěstí pracovat na oplátku. Zasáhli jsme transportní zásobovací auto – jenom tam jsou dva padlí Ukrajinci. Kolem půlnoci Ukrajinci začali intenzivní ostřelování z „Gradů“ na Věseluju Goru. Tak dostali mnoho „dárků“mezi Gějevkou a Trechizbenkou. Ukrajinci ostřelovali Kyrovsk – odveta šla do Zolotovo a Gorskovo. Na Bachmutce se také bojovalo – zejména v oblasti zátarasů. Tradiční duel byl mezi Pěrvomajskem a Popasnou. Také se bojuje blízko Doněcka, Ukrajinci se snažili proniknout do Jasinovaty, ale byli odraženi, v Avdějevce, Píscích, Staroignatevce – to bylo večer, v noci a nyní to pokračuje. Gorlovku srovnali se zemí „Uragany“, „Grady“, odveta šla na Dzeržinsk a Majorsk. V Dokučajevsku teď probíhá dělostřelecký duel. Ukrajince ponižovali i v Gnutovu.

12. 1. 2015 (13:45) – Zpráva domobrany

Znovu neklidno, ze směru Písků Ukrajinci ostřelují z minometů haldy šachty Panfilovskaja a na letiště. Z Avdějevky zesílilo ostřelování oblasti „Metro“. V osadě Okťjabrskij něco hoří, blíže k ulici Stratonautů je vidět kouř. Ze směru Avdějevky letí granáty na Makějevku. Naše dělostřelectvo pracuje na pozicích nepřítele, v blízkosti letiště probíhá pěchotní boj. V oblasti Mariupolu je 6000 vojáků nepřítele a několik stovek obrněných vozidel. Z území Granitnogo Ukrajinci ostřelují Tavryčeskoje. Domy nezasáhli, ale krytina a okna vyletěly. Ostřelování dosud trvá. Z Telmanova v 11:50 MSK dělostřelectvo Novorossii poslalo odpovědi do oblasti Granitného, dosud není jasné, zda to mělo účinek. V 12:00 MSK začali intenzivně střílet Ukrajinci z Granitného na okraje Telmanova. Na Bachmutce si obě strany vyměňují minometné údery. Totéž ve Štěstí a u Stanice Luganskoj. Ukrajinci celou přední linii obsadili drony a pozorují naše pozice.

12. 1. 2015 (16:17) – Zpráva domobrany Doněck
Velmi silné ostřelování do areálu letiště na nový terminál. Dělostřelectvo domobrany Novorossii zasadilo ránu ukrajinské armádě v oblasti Voďjaného. Z Avdějevky létají granáty ve směru Makejevky. Z osady Vodjanoje probíhá ostřelování ve směru starého terminálu. Domobrana odpovídá na pozice nacistů. Dnes velmi aktivně „pracuje“ Avdějevka, od rána odtud ukrajinská armáda střílí s několika přestávkami. Ze směru obce Orlovka okupanti střílejí na osady Okťabrskij a „Metro“. Z Písků střílejí okupanti na haldy šachty Okťabrskaja a Panfilovskij. Na letišti, probíhá intenzivní pěchotní boj, totéž v Pískách a u Krasnogorovky a Marinky“

Od domobrany LLR:

Diverzní skupina ukrajinské armády se pokusila o přechod mostu přes řeku Severní Doněc v oblasti 1,5 km severně od Slavjanoserbska. Ze zátarasu domobrany na ně zahájili palbu z ručních zbraní, čímž byl přechod diverzantů zmařen.

12. 1. 2015 –  Prohlášení premiéra DLR Alexandra Zacharčenka
Již tři dny ukrajinské síly bezohledně útočí na celé frontové linii, provádějí teror. Trpí výhradně civilní objekty. Junta jednostranně ukončila příměří. Žádné další rotace vojáků na letišti nepovolíme. Nevidím žádný smysl v žádném jednání s banderovskou Ukrajinou. Rozhovory nemají smysl, protože Ukrajina dohody nedodržuje. Budeme všemi možnostmi a způsoby ničit ukrajinská okupační vojska, která ostřelují naší republiku. Včera jsme rozvalili 20 nepřátelských palebných pozic, více než 200 ukrajinských vojáků vylo vyřazeno z boje. Ukrajincům navrhuji, aby se vrátili z fronty do svého Kyjeva a vypořádali se s Porošenkem a dalšími zahraničními okupanty Ukrajiny.

12. 1. 2015 (17:35) – Zpráva a video domobrany

Kyjevský rajon – po ostřelování hoří plynovod zhruba u 58. školy na křižovatce Arystova a Blagověščenské. Na letišti v blízkosti letištní řídící věže se bojuje, v oblasti „Metra“ je silný kouř. Ukrajinští okupanti zcela zablokovali dopravu mezi Doněckem a Mariupolem, kryjí se civilisty. Na ukrajinské zátarasech se nahromadily kilometrové fronty autobusů a nákladních vozidel: ukrajinští vojáci zakázali vstup a výstup do této oblasti bez zvláštního povolení.

Bulharsko opět hovoří o výstavbě South Streamu
Z Korrespondent.net dnes 17:38  zdroj
Sofia se nadále zasazuje o realizaci projektu plynovodu South Stream.
Bulharsko je pro realizaci projektu South Stream, uvedl předseda vlády Bojko Borisov, oznámil TASSa.
Bulharská vláda uvedla, že Sofia utratila „několik milionů eur“ aby se mohla podílet na výstavbě plynovodu.
„Bulharsko se bude i nadále zasazovat o realizaci projektu South Stream,“ – řekl Borisov po jednání s viceprezidentem EU pro energetiku Marošem Šefčovičem.
Připomeňme, 19. prosince Borisov řekl, že bulharská vláda má v úmyslu pokračovat v přípravných pracích na South Streamu a vydá všechna potřebná povolení pro projekt.


Za rok devizové rezervy Ukrajiny klesly téměř na třetinu
Korrespondent.biz, dnes, 15:21  zdroj
Za rok devizové rezervy Ukrajiny klesly z 20,416 miliard dolarů na 7,533 miliard dolarů.

12. 1. 2015 –  Zpráva dobrovolníka s volacím znakem „Kadet“
Dnes nám přišel příkaz rozvinout se do útočné sestavy. Nyní od Štěstí do Stanici Luganskoj probíhají přestřelky, používá se dělostřelectvo, pracují průzkumné skupiny obou stran. Viděl jsem vystoupení Zacharčenka:… Těmto slovům mohou věřit. Upřímně řečeno, na něj tlačila domobrana, aby přerušil toto odporné příměří. Od našeho Plotnického zatím ani slovo. Ale myslím, že brzy udělá podobné prohlášení. U nás stále pokračují dělostřelecké duely. Sau a „Grady“ z Luganska střílely do oblasti Trechizbenky a Štěstí. V současné době jsou silné boje u Popasnoj. „Prizrak“ sonduje obranu Popasnoj. Ukrajinská armáda odvetou ostřeluje Novoaleksandrovku. Horké je to i u Novotoškovky. Nepřítel na ni vrhl prapor a 20 tanků. Bojuje se. Náš 31. blok je opět pod palbou. Podle rádiového odposlechu ukrajinské jednotka na 29. kontrolním bodu propadá panice – nyní jsou téměř obklíčeni – mohou přijít jen malé posily, a to pouze pěchoty. Domobrana ostřeluje pozice ukrajinské armády u Krymskoje a 37. kontrolního bodu. Víme o zasaženém ukrajinském tanku a zničeném Uralu“.

Jako vždycky -Ernestovi patří velké poděkování:

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská: nenašel jsem

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem

Já svou část začnu vyjádřením ministra Lavrova na včerejším setkání ministrů zahraničí Ruska, Německa, Francie a Ukrajiny – Kyjev se rozhodl řešit problém Donbasu silou! Máme o tom informace, prohlásil doslova.

Odkaz dávat nebudu – lze to nalézt v kterémkoli ruském nebo německém solidnějším zdroji.

No řekl bych, že zprávy z Donbasu, třeba z Ernestova výběru mluví jasnou řečí! Válka už je v běhu. Kdyby Kyjev sledoval jinou politiku, byl by dávno stáhl těžkou techniku z fronty. Neprováděl by 4. vlnu mobilizace, nenakupoval by horečně a nepřisouval k frontě stovky kusů nové techniky. A rozhodně by začal jednat s opolčenci. Nic z toho neučinil. Důvod je jediný – spustil novou, rozhodnou ofenzivu. S plným krytím Západu.

Včera jsem psal o dokonale šílených výrocích německého ministra zemědělství, který se dožadoval odvolání ruských protisankcí, s tím, že ale ty západní zůstanou zachovány… Přiznávám, že jsem se naivně domníval, že šlo o přechodné pomatení mysli jednoho ministra německé vlády. Dnes už si tím vůbec nejsem jistý.

Agentura DPA včera citovala mluvčího spolkového ministra zahraničí, který na ruskou notu z minulého týdne, ohledně Jaceňukova výroku o ruském vpádu na Ukrajinu a  do Německa. Ten konstatoval, že Německo nevidí důvod distancovat se od výroků, které pronesl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý týden při návštěvě Berlína. …….

DPA, naprosto logicky dovodila, že postoj Německa může zatížit schůzku ministrů zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny, která se včera večer zabývala řešením krize na východě Ukrajiny.

A DPA přidala i další pozoruhodný názor německých oficiálních kruhů… Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer dnes DPA řekl, že Jaceňuk stejně jako kdokoli jiný může v Německu říkat, cokoli považuje za přiměřené, a německá vláda za to nemusí skládat Rusku účty.

Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/live-zpravy/295998/jacenukovy-vyroky-mohou-zatizit-jednani-ministru-o-ukrajine.html

Ano v Německu si může kdokoli říkat cokoli. Německá vláda nemusí skládat účtu Rusku (no není to tak dávno, co… ale nechme toho). Jenže tohle neříkal jen tak nějaký človíček z ulice a  neříkal jen tak leccos. Říkal to oficiální host německé vlády a  měl velmi svéráznou představu o historii. Těžko si představit, že by ji neznal. A stejně tak si sotva lze myslet, že to říkal jen tak. Souhlasila by německá vláda například s tím, že si může říkat co chce, kdyby dodal například, že… je proto potřeba vymazat Rusko z mapy světa a poslat spřátelené tanky na Rudé náměstí? Slyšeli bychom stejný výrok, že si může povídat co chce? A že německá vláda nemusí Rusku skládat účty? To by mne zajímalo! Jestliže si Merkelová, jako zástupkyně Německa pozvala Jaceňuka, pak svým způsobem nese odpovědnost za jeho výroky. Pokud se proti nim neohradí. Ona nebo spolková vláda. Když to neudělá, pak platí, bohužel, tisíciletá lidská zkušenost – kdo mlčí, souhlasí. Více nebo méně. Ale souhlasí. Je mi líto, hodně líto. Vlastně zatraceně léto!

Doufám ovšem, že si v Berlíně přečetli nejnovější rozhovor Gorbyho, který dal Spiegelu. (zdroj)
Je to bohužel jen krátká ukázka, ale stojí to za mimořádnou pozornost. Vytáhl jsem pro vás následující:

začnu titulkem:

Gorbačov o vztazích Východ – Západ: “ Ztráta důvěry je katastrofální“

Bingo!

A pokračuje varováním před velkou válkou v  Evropě a přidává vážná obvinění Německa.

„Taková válka nutně skončí jako válka atomová. Pokud v nynější vypjaté atmosféře někdo ztratí nervy, nepřežijeme příští roky… Neříkám to lehkomyslně. Mám opravdu vážné obavy….“

O kus dál se naprosto bez servítků vymezuje vůči současné německé politice:

„Nové Německo se hodlá všude vměšovat. V Německu evidentně se chtějí mnozí podílet na novém rozdělování Evropy…. Německo ve 2.ww už jednou zkoušelo svou mocenskou sféru rozšířit na východ. Jakou další lekci ještě potřebuje?“

A za dementní a nanejvýš nebezpečné považuje západní úvahy o svržení Putina….

Gorby mi hovoří z duše! Ví přesně o čem je řeč! Přiznávám, že ještě včera, než jsem četl tenhle artikl, jsem v domácí diskusi odmítl názor, že Německo zase začíná hrát svou starou velmocenskou politiku a  že přesně tohle je příčinou naprosto nečekaného zásadního ztvrdnutí německého postoje a Merkelové zejména, s kterou přišel syn… Dneska už bych mu to vyvracel jen těžko… Postoj Německa je klíčem k rozumnému řešení na Ukrajině. Je to stále zjevnější. Jen ono má páky na Kyjev a dostatečné kontakty do Moskvy.

Odkaz přidávám do Faktů o Ukrajině.
Podle jednoho ruského zdroje došlo na Jaceňukově tiskovce na závěr pobytu v  Berlíně k docela těžké přestřelce s novinářem z Frankfurter Allgemeine. Hledal jsem na stránkách FAZ a bohužel – nenašel. Nicméně ten ruský text je docela přesvědčivý, proto na něj dám link, nevěřím, že tohle by si někdo vycucal z prstu.

http://russian.rt.com/article/68517

Ve vlastním FAZ jsem našel pouze krátký článek o tom, že setkání 15.1. v Astaně je stále méně reálné. Německo má říkat, že by ten podnik měl smysl jen tehdy, kdyby byla šance na razantní výsledky.
(zdroj)

A nakonec svého dnešního výběru nalinkuji redakční komentář rakouského Standardu k pozici Ruska a Ukrajině! Jsem rád, že leckdo z těch, co informují veřejnost dokáže myslet vlastní hlavou a bez předsudků. Což platí o moskevském korespondentovi prestižního rakouského deníku.

Článek je zde.

Začnu opět titulkem

Rusko má strach z kleští NATO

Více méně – opět, jako u Gorbiho, říká skoro všechno. Ale tentokrát přidám i podtitulek:

Základem myšlení „ruského světa! je spíše izolacionismus než expanze“

Doufám, že například takový občan Schwarzenberg, který vyzývá k sedlání koní, čte Standard. Jestli ano, mohl by si výrazně rozšířit obzor. Například o následující informace:

Putin, který je představován /na Západě, od Krymu/ jako dobyvatel, jím není. Jednání Kremlu nebylo diktováno teritoriálními ambicemi, nýbrž strachem.

A v dalším je ten strach, z různých aspektů popisován. Já mám za nejcharakterističtější tuto pasáž článku:

„.. svržení Moskvě věrného prezidenta Janukovyče v Kremlu vyvolalo paniku: Kdyby neexistovalo nebezpečí ukrajinského vstupu do NATO (a to se skoro stalo už v  roce 2007), nikdy by Rusko nebylo tak ostře reagovalo…. 2000 kilometrů hranic s  cizím vojenským blokem, je absolutně nepřijatelná situace. Důvod k velké válce.“ cituje autor ruského politologa Sergeje Karaganova.

Kdo chce, rozumí. Kdo nechce, nebude rozumět nikdy. Bude sedlat koně. Do úplně poslední války.

A ještě přidám informaci, kterou asi už znáte – Interpol vydal zatykač na Janukovyče. Kvůli korupci a osobnímu obohacování… Kupodivu jeho bývalých ministrů – Porošenka a Jaceňuka se nic takového netýká. A Rusko prý Janukovyče nevydá.

No a  na úplný konec, těsně před půlnocí přinesly Süddeutschen Zeitung informaci, že jednání ministrů zahraničí Ruska, Německa, Francie a Ukrajiny v Berlíně, které mělo připravit schůzku šéfů států v  Astaně skončilo debaklem. (zdroj)

Server cituje Steinmaiera, který to oznámil, s tím, že podmínky pro takovou schůzku ještě nenazrály….

Bodejť by ano, když Kyjev spustil ofenzivu…

Přidávám dávku od MP.

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé zvyšují útoky: aktuální mapa ATO

12.01.2015, 13:05 (zdroj)
Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 12. ledna.

Podle úřadu situace v oblasti ATO má tendenci se zhoršovat. Teroristé nadále ostřelují pozice ukrajinské armády. Ukrajinská armáda odráží útoky nepřítele a zadržuje síly ozbrojenců.

Ve všech směrech v oblasti ATO jsou pozorovány přeskupení a navyšování sil nepřítele.

Kromě ručních palných zbraní a minometů, ozbrojenci opakovaně proti silám ATO použili tanky a raketomety „Grad“. Současně po půlnoci v zóně konfliktu je relativní klid.

V oblasti nového terminálu letiště „Doněck“ se odehrávaly boje mezi ozbrojenci a ukrajinskou armádou. Útok odražen.

11. ledna poblíž osady Sartana, Doněcké oblasti ukrajinský vojáci zaznamenali let 3 dronů.

V průběhu dne mrtvých mezi ukrajinskými vojáky není. 2 vojáci byli zraněni.

U Ruských žoldáků se objevily raketomety „Buratino“.
12.01.2015 11:40 zdroj
Kromě RSZO BM-21 „Grad“, jež mají k dispozici pro-rusští teroristé v oblasti odpovědnosti vojsk operačního velení (OK) „Sever“, byl zaznamenán těžký ohňometný systém Buratino.

* pozn. MP – TOS-1 Buratino (220mm Termobarický raketomet)

Počet hlavní v platformě: 30
Hmotnost jedné rakety: 175kg
Doba odpálení jedné salvy: 15 sekund
Dostřel: 400-3500 km
Hmotnost: +/- 45 tun
Délka: 9,5 m
Šírka: 3,2 m
Rychlost na komunikaci: 60 km/h
Maximální uváděný dojezd: 500 km/h
Posádka: 3 muži

Termobarické munice pracuje na principu výbuchu aerosolového oblaku paliva, který se smíchá se vzduchem a tím dojde k vytvoření obrovské tlakové vlny.

Jestli ukři opět nefantazírujou, tak to se mají na co těšit a jejich Piony budou k smíchu!

Zpět k článku..

To oznamuje tiskové středisko OK „Sever“ na Facebooku.

Uvádí se, že v uplynulém dni v oblasti odpovědnosti vojsk OK „Sever“, bylo 10 obstřelů pozic sil ATO a 11 průletů nepřátelských dronů.

Blokpost ukrajinské armády

Aktivizace ilegálních ozbrojených skupin na východě Ukrajiny roste.
V průběhu dne v oblastech Sokolniki a Doněcka nepřítel provedl 10 útoků na pozice vojsk Operačního velení „Sever“.
Minometných útoků – 5x, BM-21-4x a jeden z tanku.
“Ztráty mezi personálem a na zařízení vojsk operačního velení „Sever“ nejsou”, píše se v prohlášení.

Podle OK „Sever“, nejteplejší místa v současnosti jsou v osídlených oblastech okresů Krymské a Trechizbenka, kde ozbrojenci vedou palebné údery nejen po ozbrojených silách Ukrajiny, ale i po domech místních obyvatel.

„Letecký průzkum rusko-teroristických sil byl u obce Starý Ajdar, Toškovka, Severodoněck, Chmyrovka, Lysyčansk, Krymské a Butkovka.
Pozorování terénu bezpilotními letouny na územích kontrolovaných silami ATO, má přímý vztah s naváděním nepřátelského dělostřelectva“, věří v sídle OK „Sever“.

Jak uvádí „Pozorovatel“, pro-ruští teroristé nadále zvyšují počty útoků na síly ATO. V průběhu uplynulého dne ozbrojenci ostřelovali 63 x naši armádu, zejména z těžkých zbraní.

Zveřejněná smlouva,dle které Ukrajina znovu nakoupí „nehořící“ uhlí z Afriky.

(zdroj)
Ukrajina se dohodla s firmou Steel Mont Trading na nákupu uhlí z Jihoafrické republiky za cenu 80 dolarů za tunu.
Uvádí se ve smlouvě, přináší „Ukrajinská Pravda“.

Jak víte, dříve ukrajinský ministr energetiky Vladimir Demčišin odmítl zpřístupnit obsah dokumentu. Poté, řada poslanců od něj požadovala, do týdne zveřejnit „smlouvy na nákup afrického a ruského uhlí, které uzavřel za pomoci státu“.

Podle smlouvy, zálohová platba ve výši 1 455 362, 40 USD za uhlí, které bylo dodané lodí Rosaria, bude připsána na zaplacení uhlí, které bylo dodáno lodí Bottiglieri Sophie Green (strana №6).

Celkový objem plánovaných dodávek – 410.000 tun.

Kromě toho, že dohoda stanoví, že Ukrajina potvrzuje, že neexistují žádné nároky na množství a kvalitu uhlí – zejména i na to, které bylo dodáno prvními třemi loděmi.

Jak uvádí „Pozorovatel“, Ukrajina a Steelmont podepsali smlouvu na dodávku 6 lodí s uhlím z Jižní Afriky. Po obdržení třech z nich vyšlo najevo, že uhlí „nehoří v ukrajinských TPP“. A o tom zejména, mluvil generální prokurátor Vitalij Jarema.

Podle něj v úřadu generálního prokurátora jsou důkazy o tom, že uhlí z Jižní Afriky je nekvalitní a nesplňuje standardy, které jsou používány na Zmievské, Tripoliské a Staroběševovské TPP, které jsou ve struktuře „Centrenergo.“

Dnes přidám odkaz na krátké video, který jsem našel při brouzdání internetem,
jak Němci přivítali Jaceňuka před Bundestagem, pokřiky ‘Fašista, fašista’.
 

A také článek z NEWS-FRONT, který se vrací k této návštěvě v Německu a rozhovoru Jaceňuka pro TV kanál ARD. Přemýšlel jsem jestli ho mám sem dát, protože mě dnes, světe div se, již předběhla ČT s informaci o tomto Jacovím slovním průjmu, a že se německá vláda od toho odmitla distancovat.

Nakonec jsem si řekl, že třeba někteří zprávu v TV vidět nemuseli a archivováno to zde být může.

Německý veřejno-právní kanál ARD
v sobotu 10. ledna zveřejnil plnou verzi rozhovoru, zde – http://www.tagesschau.de/multimedia/video/video-53155.htmls premiérem Ukrajiny Arsenijem Jaceňukem bez simultánního tlumočení do němčiny.

Její délka je více než 14 minut, zatímco zkrácená verze, zde – http://www.tagesschau.de/ausland/ukraine-jazenjuk-101.html
vysílaná 7. ledna, trvala něco více než 6 minut a způsobila vlnu kritiky ze strany Ruska.

Ve zveřejněném záznamu jsou nyní jasně slyšitelná slova ukrajinského předsedy vlády, které ve vydané verzi vysílaní zanikly v německém překladu:

“Ruská vojenská agrese proti Ukrajině je útok na světový řád, a to je zásah do evropské bezpečnosti. Všichni si dobře pamatujete na sovětskou invazi na Ukrajinu a do Německa. Tomu je třeba se vyhnout. A nikdo nemá právo přepisovat výsledky druhé světové války, co se snaží udělat ruský prezident Putin.”

V tomto případě, v německém překladu namísto anglického slova «invasion» bylo použito «Anmarsch», což lze přeložit jako „vstup (vojsk)“, „přesun“ nebo „přibližování“.

Dříve, tisková služba ukrajinského premiéra popřela výklad této pasáže podle některých ruských politiků. „Jaceňuk měl na mysli rozdělení Německa Sovětským svazem po druhé světové válce,“ řekla, jeho mluvčí Olga Lappo.

V Rusku věří, že ukrajinský premiér mluvil v rozhovoru o „invazi SSSR do Německa a na Ukrajinu.“  Jaceňuk zejména kritizoval hlavu výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Alexeje Puškova a hlavy výboru mezinárodních záležitostí Rady federace Konstantina Kosačeva. Ministerstvo zahraničí poslalo do Německa notu s požadavkem vyjádřit oficiální postoj Berlína ke slovům ukrajinského premiéra.

* V rozhovoru měl na mysli Jac sovětskou invazi na Ukrajinu a do Německa během 2. světové války..! Dodám jen, tohle je fakt choré Jaci!