Ukrajinská svodka ze dne 14. 1. 2015 (doplněno o výběr a překlady MP)

Ernest,MP a vlk s přispěním dalších
15. 1. 2015  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Těžké boje o doněcké letiště – říící věž zničena, ostřelování obytných čtvrtí Doněcka z několika stran, Jaceňukův rozhovor pro FAZ, zničení kolony polských žoldáků a další … 
13.1.2015 – Poslal „špatný voják“
Přivezli mi z Doněcka svodky o činnosti našeho SpN /Specnaz/ za týden. Není to tak zlé, jak se zdá.
O Marince:
Výsledkem součinnosti SpN GRU, CSO MGB a skupiny „Abcházie“ byl vážně zraněn velitel praporu “Sič”, vyřazen jeden BMP-2 a dva T-64. Nepřítel má 9 padlých a 20 raněných. My máme tři zraněné, kteří byli zraněni při minometném ostřelování při odchodu. Byl zcela zničen kontrolní bod nepřítele.

12.1.2015 – Zpráva informační agentury „NewsFront“

Kozáci porazili polské komando žoldáků a vzali jim techniku. Takzvané ukrajinské bezpečnostní síly, ve kterých bojují i polští žoldáci, se snažily překročit hranici u Stanici Luganskoj. Útočníci cestovali ve 2 džípech a autobusu. Kozáci důstojně přivítali nacisty a během bitvy, okupanti utrpěli vážné ztráty mužstva, domobrana ukořistila polské jeepy. Trofejní zařízení bude opraveno a bude využíváno pro potřeby domobrany Novorossii“.

http://vk.com/video-57424472_171226823?list=d93e6bcf7bc4f4e564
http://vk.com/photo-57424472_350601693

13.1.2015 (09:45) – Zpráva domobrany
Noc v Doněcku byla mimořádně napjatá. V Pískách pravidelně docházelo k přestřelkám. Nacisté osvětlovali světlicemi haldy šachty Okťabrskaja a ostřelovali. Naše dělostřelectvo celou noc pracovalo jednotlivými ranami na pozice nacistů v blízkosti Avdějevky. V oblasti Olchovatky a šachty Poltavskaja byl nejednou spatřen nepřátelský dron. Rozvědkou domobrany Novorossii byla objevena velká kolona nepřítele pod Krasnogorovkou, skládající se z posíleného motostřeleckého praporu s několika kusů těžkého dělostřelectva (SAU „Tulipan“) a těžké obrněné techniky (rota tanků). Byla důkladně „zpracována“ naším raketovým dělostřelectvem. Počet padlých nacistů je značný. Mnoho obyvatel Doněcka pozorovalo záři a slyšelo detonace střeliva.

13.1.2015 – Přidali novináři
Bylo oznámeno, že v 11:42 se zhroutila kontrolní věž doněckého letiště. Vojáci brigády „Vostok“ na letišti nyní nevidí ani ukrajinskou vlajku na kontrolní věži, ani samotnou věž. Radioodposlech zachytil následující zprávu ukrajinské armády: „Máma zaplakala. Máma už není„. Matka je ve vojenské hantárce Ukrajinců věž. V Doněcku granáty ukrajinské armády zasáhly oblast ulice Grekova a Krasnoznamennaja. Hoří tam bytové domy.
V 9:50 MSK mezi Makedonovkou a Sartanou (severně od Mariupolu) „Grady“ domobrany byla zničena baterie „Gradů“ a sklad munice nepřítele. Počet obětí není znám.
Dále se uvádí, že v kotelnách v Děbaljcevu, které je nyní pod kontrolou ukrajinských sil, došlo uhlí pro vytápění. Uhelné kotle v Děbaljcevu kvůli nedostatku uhlí pracují v režimu oběhu studené vody v topném systému.

13.1.2015 – Přidal LifeNews
Domobrana DLR obsadila bojem první patro nového terminálu letiště, kde jsou zablokováni ukrajinští vojáci. Před tím domobrana DLR dala ukrajinským vojákům ultimátum, aby zastavili odpor. „Kyborgové“ se musí vzdát, nebo dobrovolně opustit letiště do večera.
„Ano, jsme v prvním patře, bojujeme,“ – řekl Motorola. Velitel „Sparty“ poznamenal, že se domobraně podařilo opevnit se v budově.
Ivan Prichodko také potvrdil, že domobrana kontroluje první patro budovy na letišti v Doněcku. „Řídící věž na letišti už spadla. Podle mých informací je plně obsazeno první patro nového terminálu. Myslím si, že mají málo času.“
Ivan Prichodko také řekl, že ukrajinské síly 13.ledna intenzivně ostřelovaly Doněck. Bylo poškozeno několik desítek domů: „Situace je kritická. Nepamatujeme tak intenzivní ostřelování za těch šest měsíců. Na osadu Okťabrskij dopadlo osm plných salv z „gradu“. Poškozeno bylo více než 30 pětipodlažních budov.

13.1.2015 – Zpráva novinářů
Ukrajinská armáda dnes rozstřílela autobus s civilními lidmi na kontrolním stanovišti v blízkosti Volnovachy. Bylo zabito 10 lidí, 13 bylo zraněno. Autobus jel z Doněcka do Mariupolu.

Original: https://pbs.twimg.com/media/B7PHJbGCAAIfPH1.jpg

Original: https://pbs.twimg.com/media/B7PCSOWIAAAQUVk.jpg:large

Tomuto tématu se Kosa detailně věnuje v Hrochově překladu

13.1.2015 –  Video Grahama Phillipse
Pokračuji v dokumentaci zločinů ukrajinských sil proti lidu Novorossii. Dnes zvláště silně banderovci ostřelovali rajon Kujbyševskij v Doněcku, ostřelování neskončilo devastací, jsou zde zranění a zabití civilisté.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O5bSIceuDM4

13.1.2015 – Video očitých svědků
V 18:10 ukrajinské síly ostřelovaly velkorážnou municí rezidenční čtvrti Doněcka. Dopad granátů byl zachycen videoakamerou. Desítka raket dopadla přímo uprostřed obytného sektoru. Nyní ukrajinští okupanti pokračují a mění Doněck na peklo.

Novinář John Trust píše:
Naléhavé !!! Před patnácti minutami jsme se téměř rozloučili se životem: Před našima očima na sídliště (soukromý sektor u železnice) dopadlo kolem deseti kazetových bomb (nebo podobných), které přiletěly od Avdějevky. Poslední bomba spadla 150 metrů od nás, a my jsme byli na střeše výškové budovy. Padl jsem na zem a začal se loučit do životem. Díky Bohu (to není prázdné slovo), nás to nezasáhlo. Jedu už do centra … Kyjevský rajon je nebezpečný.

http://voenkor.info/content/5609

Zdroje z letiště Doněck oznámil, že budova nového terminálu je téměř kompletně zničena a pod troskami pohřbila ukrajinské „kyborgy„. Domobrana provedla „čištění“ budovy bez vleklých kontaktních soubojů, pomocí receptů ruských speciálních sil z Grozného. Při útoku města během první čečenské kampaně, používali pro „čištění“ ruin soupravu pro odminování UR -77 „Meteorit“, které vojáci říkali „Změj Gorynič„, která je určena pro vytváření průchodů minovým polem.
Souprava pro odminování je raketa s připojeným dlouhým provazem. Na laně jsou umístěny nálože. Po odpálení rakety, při dopadu lana na zemi výbušniny k němu připojené vybuchnou a přivedou k výbuchu miny do několika metrů. Získá se tak bezpečný průchod v minových polích, který může být použit pro průchod pěchoty a vojenské techniky. Nicméně, při odpálení několik souprav vedle sebe, vznikne efekt objemového výbuchu, který je schopen „začistit“ trosky, kde se zabarikádovali ozbrojenci.
Použitím nestandartního postupu domobrana vyřešila problém rychle, efektivně, a co je nejdůležitější, beze ztrát.

http://voenkor.info/content/5604

V Oděse, příznivci radikální organizace „Pravého sektoru“ zničili trafostanice obchodu „Obžora„, která se nachází na Moldavance.
Podle nich byla rozvodna postavena v rozporu se zákonem. Nejprve dali ultimátum majiteli obchodu, ve kterém požadoval, aby stavbu likvidoval do 11. ledna.
Podle členů „Pravého sektoru“, se je dokonce snažil podplatit, ale oni se rozhodli projevit tvrdost, kterou prokazují, že jsou „nová síla“.
Jak oznámil „První městský„, s odvoláním na tiskovou mluvčí oděského „Pravého sektoru“ Barbaru Černoivaněnkovou, policisté dorazili na místo, zaznamenali incident, kladli dotazy, ale do procesu nezasáhli.
Podle obyvatel Oděsy bylo příčinou incidentu to, že majitel obchodní společnosti odmítl financovat nacisty požadovanou částkou. Majitelem navrhovaná částka „revoluční daně“ byla skromnější a byla kvalifikována „pravosekami“ jako úplatek a byla rozhořčeně odmítnuta. V současné době téměř všichni podnikatelé jsou nuceni platit extremistům „daň“, která může představovat až jednu třetinu obratu.

14.1.2015 (00:15)  – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Zemjak„
Motorola má zraněné, nyní jsou v nemocnici. Kolik, to nevím. Dvě sanitky jely do města. Oni přežijí. To je „Sparta“! Ukrajinci se snažili provést rotaci, ale měli jenom zranění a 10 padlých. Podporu, kromě dělostřelectva, nemají. Budeme na ně tlačit, jak jsme slíbili, řídící věž, ze které Ukrajinci korigovali palbu, byla zničena dvěma výstřely z našeho T-64. Jinak se projít nedalo. V tomto okamžiku je většina území letiště, v oblasti nového terminálu pod kontrolou domobrany DLR! Bojuje se. Naše dělostřelectvo posílá „pozdravy“ ukrajinské armádě se starým novým rokem do oblasti Orlovky. V 23:05 z Novomichajlovky okupanti ostřelovali z raketometů „Grad“. Zásahy byly:… v ulici Poběditělů a v ulici Molodogvardějců. Ukrajinci pokračují v ostřelování našich pozic v Píscích a na letišti zápalnými (fosfor). Jako hadi! Využívají nejmodernější a zakázané. Parchanti! „

14.1.2015 – Zpráva domobrany
Ukrajinská armáda 72 krát za noc zahájila palbu, nezastavila ostřelování letiště Doněck, okraje Doněcka, Gorlovku, Telmanovo a jiné obce. Od 6 hodin ráno v Doněcku zesílily přestřelky a od 08:00 – dělostřelecké duely. Ukrajinci začali ostřelovat rajon Petrovskij, tam se domobrana pokusila sestřelit ukrajinský dron. V kostelích zvonili na poplach místo smíření. Pozice ukrajinské armády se pokouší domobrana potlačit ze sousední Makějevky, na letišti v 10:00 probíhá pěší boj. Včera domobrana mezi osadami Toněňkoje a Avdějevkaou zničila ukrajinskou baterii. O Gorlovce: kolem poledne pokračovalo ostřelování Gorlovky ukrajinským dělostřelectvem: Kalinovka, doly №6 a 7, Besarabka, Majorsk, Finskije, Rumjancevo. V Alčevsku bylo slyšet střelbu ze samopalů v oblasti DN „Chemik“. Mluví se o výbuších ve Štěstí a o střetech v oblasti elektrárny. Byl přerušen plynovod. V oblasti automobilové odbočky Debaljcevo (takzvaný „kříž“, na zátaras ukrajinské armády) domobrana udeřila z „Gradů“: hlášen jeden mrtvý a asi pět zraněných. Dělostřelectvo DLR také ostřeluje pozice ukrajinských sil na kopci Mogila Ostraja, boje zesílily téměř po celé frontě„.

14.1.2015 – Ranní zpráva domobrany Novorossii
Situace na linii styku jednotek DLR a LLR s vojsky junty se podstatně zhoršila. Ukrajinští okupanti systematicky ostřelují pozice domobrany a civilní infrastrukturu. Podle informací domobrany, od 6. hod. se ukrajinské síly snaží dobýt území na letišti Doněck, které večer ztratily, zejména nový terminál. Probíhá tvrdý boj. Podle předběžných údajů je nyní nový terminál neutrální půdou, bojuje se na okraji letiště. Byly četné případy použití zbraní nepřítelem:

18:20 byly ze strany Mírného ostřelovány pozice domobrany DLR nacházejících se v oblasti Telmanovo;

18:30 z Novotroicka ostřelovali Dokučajevsk. Poškozena byla střední škola a rozvodna;

21:10 z Písků byla zahájena minometná palba na pozice domobrany v rajonu Veselogo;

23:05 a 23:15 z raketometů ostřelovali jednotky domobrany v okolí obcí Trudovskoj a Dokučajevsk;

23,15 od Slavného ostřelovali pozice domobrany Donbasu nedaleko obce Luganskoje;

23:30 až 23:50 z Novomichajlovky dělostřelectvo ostřelovalo jihozápadní okraji Ljubovky;

00:25 Z minometů ostřelovali pozice domobrany, které jsou v oblasti Olenovky.

Pokračovalo ostřelování Doněcka:

19:05 dělostřelecká palba ze strany Avdějevky na autobusové nádraží v oblasti Putilovské;

19:30 a 21:40 z obcí Toněňkoje a Avdějevka raketomety ostřelovali rezidenční oblasti rajonu Okťabrskij;

19:40 byl ostřelován rajon Kyjevskij;

20:20 minometnou palbou od Písků byl zasažen „Volvo Center“, který se nachází na severním okraji Doněcka;

v 18:05 a 23:05 od Avdějevky a Opytnogo ostřelovali raketomety rajon Kujbyševskij. Vážně byla poškozena budova železniční stanice;

23:20 z Krasnogorovky byl ostřelován rajon Petrovskij;

23:35 z Polevogo Stana dělostřelectvo nepřítele ostřelovalo jihozápadní okraj Doněcka.

Při ostřelování rajonů Kyjevskij a Kujbyševskij v Doněcku byli postiženi civilisté – jedna osoba byla zabita, osm bylo zraněno různě těžce.

Na pozice jednotek domobrany DLR v blízkosti letiště v Doněcku bylo z osad Avdějevka, Opytnoje a Písky vystřeleno pětkrát – v 18:15, 18:25, 19:00, 19:40 a 20:50.

Během nočního ostřelování byl jeden voják domobrany DLR zabit a dva byli zraněni.

14. 1. 2015 (14:01) – Zpráva domobrany
Kolem 13:30 ukrajinské síly zaútočily z „Gradů“ na oblast jasinovatského kontrolního bodu, tam probíhá tvrdý boj. V 08:00 na obloze nad Novorossií u Jenakijeva domobrana sestřelila ukrajinský drone, který prováděl průzkum pozic domobrany. V 14.:00 ukrajinská armáda pokračovala v ostřelování Gorlovky, teď přišel další „balíček“ raket z „Gradu„, domobrana žádá obyvatele, aby sešli do krytů. V důsledku ostřelování, jsou mnohé oblasti města bez elektřiny.

Od místního obyvatele.

„S pádem řídící věže Ukrajinci „oslepli“, proto nemohou pozorovat přesuny průzkumných skupin domobrany a nevidí z věže techniku domobrany, zkrátka, nevidí za řady domů v soukromém sektoru. Domobrana říká, že 1. patro nového terminálu je obsazeno, část suterénu je obsazena. 24 lidí domobrana zajala. A druhá část ukrajinských vojáků stihla opustit pozice a utéct. Dalších 18 ukrajinských vojáků zůstalo v suterénu a nechtějí se vzdát“.

14.1.2015 –  Poslal dobrovolník s volacím znakem „Syč„
Dnes dorazily do LLR velké mechanizované jednotky, které jsme měli v záloze – Nyní domobrana i Ukrajinci zvýšili aktivitu a technika je potřeba. Naše síly vedou nepřetržitou palbu z minometů, tanků, houfnic na ukrajinské kontrolní body 27., 29. a 37. Také jsme opět útočili na Novotoškovku, tento útok dosud probíhá, tak teprve uvidím, jaký bude mít výsledek. Pokud jde o útok na jiných frontách – Stachanovec byl domobranou obsazen, nyní tam silně ostřeluje ukrajinská armáda, Černuchino a Mius odolal útoku „Prizraku„, ale Redkodub byl obsazen společně s oddíly domobrany DLR !!! Domobrana DLR také obsadila Novoorlovku. „Prizrak“ a kozáci obsadili vesnici Polevoje u obce Sanžarovky. Také naši vojáci postavili kontrolní bod přímo na začátku obce Orechovo-Doněckij. Přišly zprávy, že domobrana DLR také bojuje o Travněvoje a Dolomitnoje – jejich obsazení zlepší situaci v Gorlovce a dovolí zavést dělostřelectvo domobrany DLR do pozic, ze kterých dostřelí na pozice nepřítele u Artěmovska.

14.1.2015 –  Komentář Denise Pušilina a Andreje Purgina
Denis Pušilin a Andrej Purgin komentovali ukrajinskou diverzi se zničením autobusu u Volnovachy.

http://cs634000.vk.me/u16543519/video/l_59ad1354.jpg

http://vk.com/video-57424472_171228060?list=7aa9a3ffff342deaea

14.1.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „sova“

V současné době ukrajinská armáda na své kůži pocítila hněv domobrany, když padla do naší léčky na 31. zátarasu. Byl pozorován vrtulník – létal v blízkosti 29. bloku, rozkaz sestřelit ještě nebyl vydán. Tak na nás byla těžká palba. Toho jsme využili – zjistili jsme a nastřelili palebné pozice ukrajinské armády z houfnic a samohybných děl. Jinak nyní probíhá silné ostřelování z Gradů, minometů a houfnic pozic nepřítele u osad Veselaja Gora a Stukalova Balka a u města Slavjanosrebsk. Naše síly odpovídají nepříteli v Trechizbence a v Stanično Luhanském regionu. Zatím se nepřátelská aktivita na frontě jako celek snížila. Domobrana obsadila několik obcí a hodně ostřelovala ukrajinskou armádu se nakrátko zastavila. Zůstala jen dvě místa, kde domobrana útočí – Granitnoje a Novotoškovka Mimochodem ukrajinská armáda v Novtoškovce dosud odráží naše útoky, ale pokaždé je to těžší. Navíc, kozáci a brigáda NM je předčí ve všem.

Od „Borisyče„:
„V rádiu pořád slyším od Kozyra: vážení ukrajinští vojáci Redkodub je náš! Navrhujeme vám, aby se vzdali! Slibujeme teplé oblečení a pití!!“.

14.1.2015 (18:10) – Zpráva a videa domobrany z Gorlovky
Město je v ohni. Kdo říká, že Slovjansk je město-hrdina? Přijďte k nám do Gorlovky, jen přes noc. Ukrajinci střílejí už několik hodin ze všeho, co mají. Je mnoho zpráv o proražení potrubí plynu, nekuřte v domech.

17:51 – výbuchy někde ve městě. Ostřelování od Artěmovska.
18:00 – zpráva o salvách s Kurdjumovky. Granáty dopadají ve městě.
18:04 – ostřelování pokračuje. Polovina Komsomolce nemá elektřinu.
18:07 – ostřelování Komsomolce. Asi 10 zásahů.
18:10 – mnoho zásahů směrem k Trikotažce, Širokoj Balke.
18:11. – mnoho salv !!! Teď dopadne mnoho ukrajinských granátů! Ostřelování bytových domů ukrofašisty v Gorlovce (sídliště „Komsomolec„), jsou oběti. Náckové v Dzeržinsku narychlo minují přístupy k městu. Směrem k jihozápadu od Petrovského rajonu palbou našeho dělostřelectva potlačili stanoviště nepřítele, zničili dvě samohybná děla 2S19 „MSTA-S“a jedno poškodili.

Video z Gorlovky.

http://vk.com/video270067389_171365829?list=53824a9099c95b4fb5

http://vk.com/video270067389_171365826?list=fe1e7026f29cf0cec4

http://vk.com/video270067389_171365789?list=556da319e2a2242570

14.01.2015 – Zpráva domobrany
Pokračuje stahování sil ukrajinské armády k Doněcku.
Zaznamenán pohyb obrněných kolon, transport mužstva a obrněné techniky a vozů zásobování přes několik obcí. Nacisté zasadili dva údery současně z raketometů na Doněck. První na část letiště a Putilovky, druhý na letiště. Aktivní jsou pozice nacistů u Avdějevky. V Nikyšinu a v rajonu Debaljceva se bojuje. Gorlovka je pod palbou. Na jihu zesílila bojová činnost ukrajinských vojáků, je příliš málo informací. 

Zpráva „interbrigády“:
Ukrajinská armáda zahájila útok! V LLR podél linie kontaktu podél řeky Seversky Doněc nepřítel zahájila masivní dělostřeleckou přípravu. Ukrajinská armáda přesunuje kolony techniky k přepravám přes Severský Doněck v oblasti Štěstí a Stanica Luganskaja.
Dělostřelectvo domobrany LLR ostřeluje palebná stanoviště a nastupující obrněné kolony nepřítele. Nepřítel nastoupil do útoku od Frunze po dálnici ve směru na 32. kontrolní stanoviště na Bachmutce. Nyní se bojuje.

Tolik pro dnešek Ernest. Díky moc.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

není

Interaktivní komentovaná:

https://www.youtube.com/watch?v=aQu-ovM055A

Z informací od komentátora:

Začíná také tragedií ve Volnovaše. S tím, že Ukři okamžitě obvinili opolčence z té tragedie. A konstauje, že to je nesmysl, protože takový čin by prospěl jen Ukrajině.

Porošenko okamžitě promluvil k národu, obvinil povstalce a na základě tragedie okamžitě vyhlásil 4. vlnu mobilizace. A  samozřejmě, že obvinil opolčence z terorismu a  spolu s Jaceňukem /ten vystoupil samostatně/, chtějí nechat uznat opolčaní za teoristické organizace. Se všemi mezinárodními důsledky.

Ale přichází s jinou informací z Volnovachy. Tam ukrajinské dělostřelectvo, a  také ze Stepného provedlo masivní dělostřelecký útok na pozice opolčenců v Novotrojickém, které povstalci, nakonec pod ukrajinským tlakem, vydali nepříteli a stáhli se k Dokučajevsku. Podařilo se však ubránit Jelenovku.

Doněck je pod soustavnou palbou těžkého dělostřelectva ze všech pozic Kyjeva v širokém okolí.

Potvrzuje boj na Doněckém letišti, kde se prý domobrana rozhodla ho kompletně vyčistit. Byla zničena dispečerská věž, odkud Ukři řídili palbu a tzv. nový terminál byl obsazen v prvním patře. Stejně těžké boje probíhají u Písku. Zejména na jihovýchodním okraji.

V Gorlovce je také vážná situace. Ukři vedou na město těžkou palbu ze všeho,  co mají, včetně Pionů. Bojuje se na severních a severozápadních okrajích města. Kyjev se chce prorvat do města.

V Debaljcevské kapse se Kyjev pokusil dobýt Nikišino, byl odražen a ztratil Redkodub a další dvě obce.

Luganská fronta:

Dobyt Stachanovec, ztracena Novotaškovka. Na Bachmutce podnikl Kyjev výpad na bývalý 31. blokpost a to celou kolonou, ale padl do léčky a prakticky celá kolona byla zničena.

Platí, že po celé Luganské frontě jsou těžké dělostřelecké souboje a vedení opolčenských sil zaznamenalo velké kolony ukrajinské techniky ve směrech 29. blokpost. Štěstí a Stancia Liganskaja, kde se zřejmě pokusí o průlom fronty.

Tolik komentátor.

Zdravím tímto toho, kdo mi poslal předevčírem mail, že Ukrajinci žádnou ofenzivu nechystají. Jak jsem tehdy napsal.

Já toho asi moc nepřidám. Ten jeden den, kdy jsem prostě nechal Kosu Kosou, co se aktualit ukrajinských týkalo, znamenal asi 50 nevyřízených mailů. S několika články, řadou námětů a haldou připomínek. A  zpracování hrochova překladu o tom autobusu mi vzalo také asi 3 hodinky, než jsem to dal do kupy, protože metoda CTRL C, CTRL V nešla použít. Každá fotka musela jít screenshotem ručně do archivu a pak zase import z archivu do textu. A že jich tam je. Tím vás ale nebudu otravovat.

V poslední svodce jsem se zmínil o utkání Jaceňuk versus německý novinář z FAZ, a  že jsem našel jen ruskou verzi, ale marně pátral po originální německé. Co neumí vlk umí kosíři, konkrétně ih. Ten mi článek doručil celý v německém originále. K nalezení zde:

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/interview-mit-dem-ukrainischen-ministerpraesidenten-13360030-p2.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

Je to moc zajímavé čtení! Nevěřím, že by se našel český novinář, navíc z renomovaných novin, který by s Jaceňukem hovořil jako Konrad Schuller z FAZ!!!

Takhle se dělá žurnalistika, pokud se má tím termínem označovat!

Němčináři nechť si přečtou celý artikl. Nemá chybu. Já z něj vytáhnu tu nejžhavější část, kde se dostali do tvrdého střetu:

Lidsko-právní organizace „Human Rights Watch“ obviňuje ukrajinské ozbrojené síly, že civilní obyvatelstvo je jejím dělostřelectvem…

Žádné důkazy! Žádné důkazy! Já mohu „Human Rights Watch“ jen doporučit, aby se podívala na situaci v občanských právech na Krymu, kde jsou unášeni krymští Tatři! Očekávám od „Human Rights Watch“, že se poohlédnou na obsazené části Ukrajiny po nějakých důkazech pro jejich tvrzení o používání kazetové munice!

Die Organisation sagt, dass die ukrainische Artillerie keine Rücksicht auf Zivilisten nehme und dass Ihre Behörden das unzureichend untersuchten.

Organizace tvrdí, že ukrajinské dělostřelectvo nebere žádný ohled na civilisty a že vaše úřady to nedostatečně vyšetřují.

To není pravda! Žádné důkazy, žádné důkazy! Tohle dělá Rusko a  úmyslně / tedy pálí po civilech v Doněcku, Nikyšinu, Gorlovce, atd. pozn. vlk/. Ti vědí jak konflikty vystupňovat, na tyhle velmi citlivé body obrátit pozornost, my víme naprosto přesně, že Rusy řízení teroristé vedou cíleně palbu na civilisty.

Vyšetřujete obvinění?

Vyšetřujeme je, ale problémem je, že v  Doněcku vyšetřovat nemůžeme protože do Doněcka nemáme přístup.

Ale také OSN hovoří o zlovolné palbě.

Říkám po páté – důkazy! Jde o fakta, nikoli o podezření! Rusové také konečně tvrdí, že nesestřelili MH 17!

Paráda, co říkáte! Takže Rusové sestřelili MH 17, což vyloučila i německá BND. Dále, ukrajinská armáda nepálí na civilní cíle, nerozbíjí cíleně infrastrukturu – to opět Rusové, kteří to provozují cíleně…..

Že to tvrdí „Human Rights Watch“? No nemají důkazy, tak určitě musí být také řízeni Rusy. Jakkoli jsou v Rusku velmi aktivní proti Putinovi… Že to říkají autority OSN? No taky to budou ruští agenti, protože podle Jaceňuka nikdo z nich nemá důkazy…

A tohle, podle USA a  EU je člověk, který na Ukrajině představuje demokracii. Její hlavní sloup!

Asi se nebudete divit, že link zakládám do Faktů o Ukrajině. To tam nesmí chybět. Abychom věděli, kdo a co je Jaceňuk!

Jenže, že to ví několik tisíc lidí tady? Nezajímavé a k ničemu. Jaceňuk evidentně nemá o vlivné posluchače nouzi! Alespoň v Evropském parlamentu ne. Má-li pravdu Ukrajinská pravda
http://www.pravda.com.ua/news/2015/01/14/7055036/

Vlivné skupiny tam jsou pro zesílení sankcí vůči Rusku. A pro stanovení jasného žebříčku, co musí Rusko udělat, aby sankce byly rušeny, eventuálně zesíleny. A  to včetně vyloučení ze systému SWIFT.

A nejen to. Podle dalšího artiklu tamtéž, vyzval EP vlády, aby dodávaly Kyjevu vojenskou techniku.

http://www.pravda.com.ua/news/2015/01/14/7055028/

Mám dost, zatraceně dost! Uvědomují si ti důležití ve Strassburku, že nás ženou rovnou do války?

Asi ne….

Ale pojďme ještě k něčemu, co je založeno na zdravém rozumu, lidské solidaritě a obyčejném lidství.

Ozval se mi ze Slovenska kosíř mk..

A poslal mi mail a  obrázky. Popisují dojmy z Doněcka, kam doprovázel dodávku humanitární pomoci Donbasu, zorganizovanou na Slovensku. Z mailu vyjímám

Spočiatku táto zbierka (http://www.sgymlc.sk/zbierka) mala byť spoluorganizovaná s Pokojnými bojovníkmi, ale nakoniec bol príjemcom Komitet po socialnoj politiky Národného frontu Novoruska. Pokojní bojovníci spolupracujú s Humanitárnym batalionom Novoruska. Tieto dve organizácie sú prepojené na vedenie DNR. Stretli sme sa s príkrym konštatovaním, zo strany kozákov aj domoobrany, že z našej pomoci sa im nič nedostane (podobne uvádzate vo svodkách). Ako to naozaj je mi ťažko posúdiť, lebo nedostatok vždy vyvoláva nespokojnosť.

Opačná bola skúsenosť s Ruskou Obscinou, humanitárnou organizáciou zo sídlom v ruskom Azove, pôsobiaca v Rostove na Donu. Kontakt s odporúčaním poskytol konzulát RF v Bratislave. Prikladám Vám ilustračnú fotku ich práce (navštívili sme sklad). Napr. na základe videa nejaký Rus nakúpil krabice taktických viest pre rotu Odessa. Ruská obscina zabezpečí doručenie. Väčšina zásielok je adresných. Orientujú sa skôr na ľudí v núdzi na vidieku.

Dúfam dáme dokopy nejaký stručný koncept článku pre Kosu.

Prikladám link na včerajší článok:
http://novohradapodpolanie.reporter24.sk/clanky/lucenska-vyprava-opustila-doneck-na-poslednu-chvilu/

Veľa zdaru a vďaka

mk

Mohu jen pokorně a obdivně smeknout!

Tohle je úplně jiná káva než plácání na Kose! Před vánoci jsem byl dvěma Kosířkami upozorněn, nezávisle na sobě, na probíhající druhou sbírku, o které mk píše – kterou organizovala skupina, které si říká Pokojní bojovníci. Váhal jsem, co s tím udělat. Prohlížel jsem stránky Pokojných bojovníků a  vypadali dobře. Ale scházelo mi něco, co bych chytil do ruky, abych vyzval Kosíře k nějaké podpoře. Teď je to opačně – máme Kosíře, který zdokumentoval a osobně v Doněcku s pomocí byl. Takže o tom trochu popřemýšlím. Soudím, že tam se místnímu obyvatelstvu, na které přece pálí raketomety a kanony na boření pevností Rusové, Jaceňuk to tvrdí, takže to bude pravda, ať si HRW nebo OSN tvrdí, co chtějí, budou pomoc potřebovat i dál. Protože řečí už bylo na Kose dost…

Ale musím to ještě promyslet a  rozhodně v koordinaci s  mk.

A přidávám to, co poslal MP:

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé pokračují v přeskupování sil: mapa ATO.
14 leden 2015, 12:58
http://obozrevatel.com/crime/68037-opublikovana-aktualnaya-karta-zonyi-ato.htm

Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 14. ledna.

Podle úřadů, zůstává situace v zóně ATO napjatá. Současně je zde relativní pokles počtu útoků na pozice ukrajinské armády ze strany teroristů.

Podle zpravodajských informací, teroristé „DLR“ pokračují v přeskupování sil u osady Olenevka, Dokučaevsk, Telmanovo, Granitnoe. Pozorována aktivizace pohybu obrněné techniky bojovníků přes Dokučajevsk.

Místo největšího napětí v této oblasti ATO, je v oblasti doněckého letiště a osad v okolí něho. Vzhledem ke zhoršující se situaci na tomto strategicky důležitém místě, velitelství sil ATO rozhodlo, že od této chvíle rotace našich jednotek na
letišti nebude prováděna přes kontrolní bod teroristů.

„Bylo rozhodnuto provádět rotace jinými způsoby bez tohoto ponížení,“ – řekl zástupce generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny, generálmajor Bogdan Bondar během zprávy v Nejvyšší Radě Ukrajiny.

Také dne 13. ledna poprvé na okraji obce Veselé ozbrojenci spustili palbu z těžkého ohňometného systému palby TOS-1 „Buratino“, který se vyrábí výhradně ve vojensko-průmyslovém komplexu Ruské federace. Také teroristé opakovaně použily minomety, dělostřelectvo, „Grady“ a dalších těžké zbraně.

Výsledkem ostřelování města Štěstí zůstalo bez napájení 7 osídlení Luganského regionu, včetně částečně i regionální centrum Stanice Luhanské .

Ukrajinský pohraničníci zaznamenaly 16 případů leteckého průzkumu pomocí BPL letounů u osad Mariupol a Sartana.

Celkem za poslední den v oblasti ATO zahynul jeden voják, 17 je zraněných.

Poslanci v šoku: Domobrana vytlačuje ukrajinské vojáky z letiště v Doněcku.
http://www.politnavigator.net/deputaty-v-shoke-opolchenie-vybivaet-ukrainskikh-voennykh-iz-aehroporta-donecka.html

Doněck 13. ledna (PolitNavigator Michail Ryabov, Michael Chagalyan, Victoria Litovchenko) – Dnešní zasedání Parlamentu bylo několikrát přerušeno poté, co poslanci požadovali slovo, aby informovali o kritické situaci na letišti v Doněcku.

„Je tam peklo! Chlapce tam ničí. Dnes, po páté tam nemáme jediného obránce Ukrajiny,”- křičel do mikrofonu poslanec Borislav Bereza.

Mluvčí Volodymyr Groisman slíbil, že se sejde s prezidentem a ministrem obrany.

Jak oznamuje dopisovatel „PolitNavigatora“ z Doněcku, na letišti teď probíhá těžký boj. Pod neustálým bombardováním jsou oba terminály. Kromě toho, se zřítila věž.

Podle domobrany, ukrajinské síly nesou těžké ztráty. K 14:30 domobrana osvobodila tři spodních podlaží nového terminálu.

V sociálních sítích se oznamuje že domobranci dali vojákům VSU ultimátum – opustit do 17:00 letiště v Doněcku, jinak budou spáleni bez výjimky.

Dobrovolníci podporující ukrajinské vojáky říkají, že v případě, že velitelství nepřijme před koncem dne naléhavá opatření, mohou bezpečnostní složky nakonec ztratit pozice v oblasti letiště.

„Dostali jsme se do kontaktu s velitelem. Situace je velmi složitá, ale naši drží obranu, dělostřelectvo naším vojákům pomáhá, takže žádná hysterie a sentiment tam není,” – řekl na oplátku mluvčí generálního štábu Vladislav Selezněv v komentáři „Ukrajinské pravdy“.

Teroristé mají v úmyslu střílet na doněcké letiště z ohňometů „Buratino“ – dobrovolník.
http://obozrevatel.com/crime/28351-terroristyi-namerenyi-obstrelyat-donetskij-aeroport-iz-ognemetov-volonter.htm
14 leden 2015, 23:17

Bojovníci „DLR“ mají v úmyslu použít na doněckém letišti ohňometný systém palby TOS-1, který je známý jako „Buratino“.

O tom na svém Facebooku napsal dobrovolník Roman Donica.

„Ve 20:00, podle zachycených rozhovorů (teroristé – pozn.) se chystali zaútočit na terminál systémy „Buratino“ – řekl dobrovolník.
Donica také sdělil, že po včerejším těžkém boji na letišti v Doněcku, se tam dnes dostavili pozorovatelé z OBSE a zástupci ruského generálního štábu z koordinačního centra pro příměří.

Jak uvádí „Pozorovatel“, mluvčí teroristické „DLR“ Denis Pušlin 14.ledna řekl ruským médiím, že ukrajinská armáda opustila území doněckého letiště. V tiskovém středisku ATO jeho slova popřeli.

* Dnes jsem se v head-linech ČT dočetl, že OBSE navrhuje uzavřít příměří na letišti, zajímavé, že když Ukři začnou dostávat na pr.., na zadek, tak je náhle třeba příměří. Když z Gradů a Smerští drtěj Gorlovku, vše je OK – klid na bojištích..!

Nejvyšší rada žádá od světových lídrů: Donuťte Putina propustit návodčici Savčenkovou!
http://www.politnavigator.net/verkhovnaya-rada-trebuet-ot-mirovykh-liderov-zastavte-putina-otpustit-navodchicu-savchenko.html

Moskva – Kyjev 13. ledna (PolitNavigator, Michail Ryabov) – Nejvyšší rada přijala výzvu k PACE (Parlamentní shromáždění Rady Evropy) a světovým vůdcům, donutit Vladimira Putina aby, nařídil propuštění na svobodu ukrajinské vojačky Naděždy Savčenkové, která byla zatčena na základě obvinění z podílu na smrti ruských novinářů na Donbasu.

„Ona už 32. den hladoví – pro Ukrajinu, ne pro sebe. S cílem přilákat pozornost světa k zabíjení nevinných lidí a vedení války proti nám. Ona nezištně dává své zdraví a život. Po 32 dnech hladovky přicházejí systémové zdravotní problémy. Je na pokraji smrti,” – oznámila autorka projektu Výzva, Julia Tymošenková.

„Již jí vybízeli zastavit hladovku patriarchové i představitelé klíčových světových mocností. Ona se sotva drží. Je ve velmi vážném stavu. Říká, že – je to boj za Ukrajinu,” – dodala poslankyně.

Podle Tymošenkové výzva k Nejvyšší radě obsahuje požadavek, aby se k ochraně Savčenkové zvedly „všechny síly na světě, které mají vliv na Putina.“ „Toto je osobní rozhodnutí, osobní msta za právo svobodně žít v evropské zemi,“ – říká.

„Odpočítávání jíž běží. Ona odmítá injekce,” – běduje Tymošenková.

Připomeňme, že Savčenková je v ruském vězení, byla zvolena do strany Tymošenkové „Vlast“ a stala se členkou Nejvyšší rady.

Na Ukrajině je Savčenková líčena jako bojovnce za nezávislost země, příklad odporu vůči „ruským okupantům.“

Dříve Vladimir Putin prohlásil, že o osudu Savčenkové rozhodne vyšetřování a soud, který určí míru viny a zapojení do vraždy ruských novinářů.

* No, Tymošenková má s tím hladověním zkušenosti, že to zabírá. Jenže Jůlie, je rozdíl mezi rozkrádáním státních milionů a vražděním lidí.

Přidám dnes ještě dvě Strelkovovy nepříjemné bilance:


Strelkov: Výsledek Ruského jara – gigantický neúspěch.
http://www.politnavigator.net/strelkov-itog-russkojj-vesny-gigantskijj-
proval.html

Kyjev, 12.ledna (PolitNavigator, Maxim Karpenko) – Rusko mohlo mít celý jižní-východ Ukrajiny stejně nekrvavě, jako Krym, ale propáslo šanci. Za tento „gigantický neúspěch.“ zatím nikdo nenese odpovědnost, řekl ve vysílání «Anna News» ex- ministr obrany DLR Igor Strelkov.

Podle něj, byla ukrajinská armáda v dubnu ochotná složit zbraně, ale ne domobraně, ale regulérní ruské armádě.

„Na jaře, spolu s Krymem bylo možno vzít vše až po Oděsu. Všichni, co říkají: „Krym není Donbas, Donbas není Krym“, tak to je uplný nesmysl. Vedl jsem jednání s ukrajinskou armádou, s SBU, zejména v druhé polovině dubna. Všichni byli psychicky připraveni na to, že ruská armáda příjde, to mě řekli do obličeje.

Říkali, že vzdát se domobrancům se stydí, ale pokud příjde ruská armáda, oni se jí nepostaví. To říkali lidé, kteří proti nám bojovali a bojují dosud. Ale tehdy byli psychicky připraveni složit zbraně, jako je složili na Krymu. Řeč je o
obrovském selhání, ale vy jste slyšeli o tom, že by za to byl někdo odpovědný kromě mě, samozřejmě?” – řekl Strelkov.

Strelkov: Američané poslali na Donbas, zbraně, jaké nemá armáda RF.

Kyjev 12. ledna (PolitNavigator, Maxim Karpenko) – Američané už dodali na Donbas, závažné zbraně k vedení lokálních konfliktů, jaké ruské armáda nemá a Rusům v Doněcku a Luhansku hrozí, že budou poraženi.

To ve vysílání «Anna News» řekl bývalý ministr obrany DLR Igor Strelkov.

„Teď jím Američané dodávají dobrou techniku, jakou dokonce naše armáda nemá. A oni nám ještě mohou ukázat. Pokud jde o rozsáhlou – plnohodnotnou válku, nemají šanci z jediného důvodu: pokud nastoupí Rusko a to je připraveno nastoupit, tak oni vůbec nic nezmůžou, bude to drtivá porážka. Ale v omezeném válce budou moci porazit naši profesionální armádu v té podobě, v jaké se nyní nachází,” – řekl.

Strelkov přiznal, že za téměř rok bojů na Donbase se ukrajinská armády naučila bojovat, a teď je nebezpečný soupeř.

Podle něj je ukrajinský voják – stejný jako ruský, jen „zombiizovaný“.
„Předtím jsme bojovali proti nemotivované armádě. Nyní se situace dramaticky změnila v technických, organizačních a morálních ohledech. Čelíme velmi odlišné ukrajinské armádě. Samozřejmě, že je to jsou zombie, kteří nechápou, že bojují sami proti sobě. Ale přesto nicméně ruští vojáci věří, že bojují za spravedlivou věc a bojují dobře. Dokonce i ti, kteří nechtějí bojovat vůbec, při obraně vykazují vysokou odolnost, opět, protože to jsou ruští vojáci, a je pro ně hanbou kapituovat bez boje,” – řekl Strelkov.

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)