Ukrajinská svodka ze dne 27. 1. 2015

napsali Ernest,MP a vlk s přispěním dalších
28. 1. 2015  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Souhrnné hlášení z Ukrajiny od obou bojujících stran – domobrana ještě nedokončila úplné uzavření Děbaljcevského kotle, v zázemí rozsévají teror diverzní skupiny UA, velké ztráty na obou stranách, ukrajinská armáda se pokouší o útoky podél celé fronty, ale bez úspěchu, malé územní zisky doněcké domobrany, masové útěky branců před odvody do Ruské federace, upozornění na plánované provokace fanatiků Pravého sektoru v Chersonu  … a další …

Ernestova část:
(bojiště z pohledu domobrany)


26. 1. 2015 – Zpráva domobrany z LLR
Momentálně pro naše bojovníky hlavní zpráva – děbaljcevský kotel. Jdeme do útoku. Tím žijí a na to myslí. Silné boje probíhají na Bachmutce, tam odrazili včera útok ukrajinské armády a naše jednotky přešly do útoku. Z Novotoškovky zaútočili na obec Nižneje, z 29. a 31. kontrolních bodů šel útok na Krymskoje. Byla také provedena čistka Želobka, tam naši zajali mnoho Ukrajinců. U Popasnoj musíme bojovat o každý centimetr půdy, boje probíhají už druhý den a vojáci na obou stranách jsou unaveni. K Ukrajincům přestaly docházet posily a my jsme rotaci provedli, takže jde boj s obnovenou silou. Ukrajinská armáda se snažila svými posilami vzít zpět Krasnyj Pachar, ale jejich tok selhal. Domobrana v Novogrigorevce (severně od Děbaljceva) zaútočila na ukrajinskou armádu v obci Logvinovo, ale Ukrajinci úder vydrželi. Obsazení Logvinova přes které prochází silnice Debaljcevo- Artěmovsk zcela zablokuje zásobování ukrajinské armády v Děbaljcevu, a rozdělí kotel na dvě části, což zhorší situaci okupantů.

26. 1. 2015 –  Přehled zástupce náčelníka štábu ministra obrany DLR Eduarda Basurina
Po včerejší přestávce způsobené sobotním ostřelováním obytných čtvrtí Mariupol ukrajinskými vojáky a provedením přeskupení našich sil, ukrajinské vojska v dopoledních hodinách zahájila útok na pozice domobrany DLR. Na doněckém směru se protivník pokusil znovu získat kontrolu nad osadou Krasnyj Partyzan. Odvetnou palbou domobrany byly během boje zničeny 3 tanky a 1 BMP včetně posádek nepřítele. Ukrajinská skupina byla nucena vrátit se do svých dřívějších pozic. Na děbaljcevském směru se ukrajinští vojáci pokusili o útok od Trojického, ale palbou jednotek domobrany DLR byli zastaveni na linii Mironovská – Věselogorovka. Během střetů ztratil nepřítel dva tanky a jedno samohybné dělo. V Mariupolském směru aktivní bojové akce nebyly. Jen za jeden den v bojích byla celková ztráta mocenských struktur Ukrajiny 5 tanků, 1 bojové vozidlo pěchoty, 1 samochodné dělo a 40 mrtvých a raněných. Ukořistěno: 1 tank, 1 BRDM a 1 MTLB. Zajato bylo pět ukrajinských vojáků. Vyšetřovatelé s nimi nyní pracují.

27. 1. 2015 (00:25) – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Zemljak’
V Pískách, v blízkosti dálnice Opytnoje-Vodjanoje, probíhá tankový boj. Zničen ukrajinský T-64. Střelba z ručních zbraní a AGS, jsou tam zranění. Ukrajinci se pokusili na technice prorazit ze silnice přes otevřené pole ve směru k radaru, ale tam je přivítaly protitankové řízené střely oddílu ‘Sparta’.

Od domobrany”
Dělostřelectvo LLR zasazuje údery na pozice junty v oblasti Štěstí. V poslední době výborně zapracovalo naše dělostřelectvo v oblasti Pěrvomajska. V bachmutském směru večer zesílil boj, ostřelování je tvrdé. Přišly zprávy, že během ukrajinského ostřelování byla značně poškozena levá a pravá větev potrubí kanálu Seversky Doněc – Donbassa také vodovody JuDV, které zásobují vodou jižní a západní oblasti Doněcké oblasti, možná bude vypnuta voda.

27. 1. 2015 – Poslal Alexander Zacharčenko
Bojuje se téměř na celém území DLR. Nyní se snažíme spojit své síly s LLR, doufám, že to bude v blízké budoucnosti. Tím zároveň vyrovnáme linii fronty. Další všechno běží podle plánu. Plán je bohužel vojenským tajemstvím. Nepříteli pouze na jihu ztratil 4 tanky, 2 bojová vozidla pěchoty a rotu pěchoty. Je těžké přesně odhadnout ztráty mužstva, protože probíhaly dělostřelecké duely a nepřítel odvezl mrtvé a zraněné s sebou, ale myslím, že tři spálené Kamazy, minimálně 60 zabitých. Od 13. do 19. ledna podle našich údajů, ukrajinská armáda ztratila na území DLR 962 mrtvých a více než 1200 zraněných, 456 zmizelo beze stopy. To jsou data z rádiových odposlechů.

27. 1. 2015 (09:12) – Zpráva domobrany
Noc v Doněcku byl poznamenána ostřelováním a prací diverzních skupin. Kolem 00:30 (MSK), zároveň s ostřelováním Petrovky se v centru města projevila diversní skupina ukrajinské armády, která zahájila minometnou palbou na rajon Kalininskij v Doněcku, který hraničí Makějevkou. V oblasti čtvrti Ševčenko byla slyšet práce dělostřelectva. Sněžnoje, Severnoje Kyrovskoje – tam byly pozorovány dělostřelecké souboje. V severní části Mariupolu byla slyšet práce dělostřelectva. Ukrajinská armáda odpověděla na příchozí salvu domobrany mohutnou palbou, která trvala více než hodinu. Stříleli do oblasti Pavlopol-Čermalyk. Ukři také masivně ostřelovali z těžkých dělostřeleckých zbraní města Stachanov a Kyrovsk. Předtím dnes ostřelovali obec Jižní Lomovatka.

27. 1. 2015 (09:43) – Zpráva domobrany
Výsledky potvrzených cílů za předchozí den. O Doněcku a Gorlovce. Oznamují, že zvěsti, které se vyskytly, o úplném uzavření děbaljcevského kotle jsou předčasné. Bojuje se a o definitivním úspěchu nelze mluvit.
Avdějevka: „nakryli“ jsme skupinu tanků, čtyři zničili, zbývající jsou s otazníkem. Je nepravděpodobné, že by tam zůstaly celé.
Lastočkino: kontrolní bod (jak jsme informovali dříve) byl zničen. O něco později jsme zničili velký tábor nacistů v prasečáku (to je pravda). Bylo potvrzeno více než sto padlých, kromě prasat, a nejméně 50 ks. techniky. Zničeno úplně.
Majorsk: dvě baterie (klasická děla a raketomety) zničeny, jak se říká, s ránou jistoty. Zničeny úplně.
Na Pavlograd projelo devět tahačů s plošinovými vozy – vyvážely spálené tanky. Něco barevných kovů prodat na západ – a pak vpřed. Důležité je, že nacisté, kteří přešli z obrany do protiútoku, neuspěli. Podle poměru ztráty – hodně. Podle skromných odhadů, je rozdíl nejméně pětinásobný.

27. 1. 2015 (11:55) – Přehled o děbaljcevském směru
Děbaljcevský kotel – boje pokračují v Novoluganském, Mironovce, Mironovském, u Lozovoj a v samotné Lozovoj, v oblasti Novogrigorivky a Popasnoj. Provádíme opevňovací práce na výšinách, v Lozovoj, Krasnom Pachare, Trojckom, Sanžarovce, Kajutinu a Dolomitnom. Bachmutka – znovu útočíme na Krymskoje, to je prakticky obklíčeno, ukrajinská armáda ostřeluje Novtoškovskoje – my odpovídáme, úder z Novotoškovského na Nižnyj se podařil, obrana osady byla proražena, nyní se tam bojuje. Náš útok podporuje dělostřelectvo ze Sokolniků a Krjakovky – kam nepřítel i odpovídá. Nepřítel útočí postupně pod Gorlovkou a my úspěšně odrážíme útoky. V současné době jsou pod naší kontrolou Šumy, Artěmovo a Majorsk, kde nepřítel neustále útočí. Dokázali jsme se zde opevnit a odrážíme útoky. Poměr sil ve směru Dzeržinského 2 ku 1 ve prospěch nepřítele. Ale tak, jak útočí. – poměr se může brzy změnit v náš prospěch. V Popasnoj pokračují pouliční boje. Je příznačné, že nepřítel už tam přestal vrhat rezervy, protože část z nich ostřelujeme z „Gradů“, samochodných děl a „Uraganů“.

27. 1. 2015 (13:36) – Zpráva domobrany
Gorlovko pozor! Ve městě je hlučno, takže prosím zdržte se procházek, drž se dál od oken, postarejte se o sebe a neopouštějte úkryty! Město ostřeluje ukrajinské dělostřelectvo. Od Majorska z 82mm minometů ostřelují oblast Besarabka, z BTR ostřelují důl Izotov. Od Kodema ostřelují severní okraj Gorlovky z minometů ‘Vasilek’. O Doněcku: kyjevští nacisté pokračují v ostřelování Petrovky. Ukrajinské diverzní skupiny ostřelovaly rajon Grigorevka. V západním směru je neklidno. Z Písků nacisté ostřelují Petrovku z minometů, jsou slyšet výbuchy. Naše dělostřelectvo z raketometů potlačuje pozice nacistů za Písky.

Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Sčastlivyj’:
Tuto noc byl zničen ukrajinský raketomet „Směrč“ v oblasti Štěstí . Bylo tam nemálo padlých. Pomohlo naše dělostřelectvo z města. Spojíme se s DLR u Debaljceva.

27. 1. 2015 – Zpráva dobrovolníka ‘Prochorova’
V Píscích je nyní tvrdý boj – ukři z Opytného pálí dělostřelectvem. Avdějevka je pod palbou. V Marince a Krasnogorovce je teď veselo – Ukrajinci dokonce organizují evakuaci obyvatel, i když to dříve nikdy nedělali, pravděpodobně budou chtít za lidskými štíty přemístit své síly. Už třetí den ničí Jelenovku. Ukrajinci třetí den vedou protiútoky po celé frontě. Co se týče Trojického – byli tam kozáci. V tuto chvíli byli Ukři vyhnáni z Krasnogo Pachara – to je z rádiového odposlechu Kyjeva. Co je tam nyní – nevím, spojení zablokovali. Je známo, že před obědem mezi Trojickým a Uglegorskem se bojovalo – byly zničeny 2 ukrajinské tanky a 1 BTR, do Artěmovska do nemocnice přivezli 39 zraněných Ukrajinců. Přitom většina je z 42. praporu územní obrany, který byl poslán jako posila (to jejich BTR spálili protitankovou řízenou střelou). Zdá se, že v noci ostřelovali Makjevku taktickými raketami Točka U (nebo něčím velmi velkým) – kolosálně to bouchlo někde poblíž obytné oblasti (tradičně nazývané Čeremušky). Ukrajinci střílejí z hranic města Artěmovska. Vypadá to, že brzy bude třeba Artěmovsk ‘děbaljcevizovat’. Američtí instruktoři vagónují 79. aeromobilní brigádu.

27. 1. 2015 – Zpráva novinářů
Nacisti mají nový způsob trestu pro ty, kteří nechtějí bojovat. Domobrana našla ukrajinské tanky se „zazděnými“ posádkami. Průlezy jsou zavařeny a pod pásy jsou miny. U Avdějevky se stala neobvyklá, možno říci divoká příhoda s ukrajinskými tankisty, kteří málem zaplatil za to, že nechtěli bojovat se svými lidmi. V průběhu boje domobranci narazili na dva ukrajinské tanky, které stály bez pohybu. Domobrana tanky ostřelovala, ale ty nestřílely. Domobrana se rozhodla je neničit, ale začistit prostor a obsadit ukořistěnou techniku. Při kontrole tanků bylo zjištěno, že pod pásy tanků jsou miny, poklopy zavařené autogenem a ukrajinské posádky byly uvnitř. Tankisté doplnili řady ukrajinských zajatců. Je třeba poznamenat, že při osvobození ukrajinští tankisté jasně nevysvětlili, jak se dostali do této situace, ale říkali, že oni netouží zemřít v hloupé válce. V posledních dnech stále častěji přicházejí zprávy o rostoucích rozporech mezi násilně zmobilizovanými do armády a ideologickými fanatiky, kteří šli dobrovolně do války. Dochází k ozbrojeným střetům.

27. 1. 2015 (15:55) – Zpráva domobrany
Boje pokračují po celé frontě. Děbaljcevský kotel – tady už několik dní čistíme Lozovoje, ukazuje se, že obec byla prostě nacpána „svidomye“ vojáky, kteří se nechtějí vzdát. Ale už jsme vlastně tuto obec obsadili. V Popasnoj boje pokračují. V médiích neustále slyšíme, že kotel je uzavřen, pak že Popasnuju obsadili. Popasnaou prakticky celou má ukrajinská armáda, rezervy k nim přicházejí, ale Děbaljcevsky kotel ukrajinská armáda nemůže zásobovat, protože jsme uzavřeli komunikace dělostřelectvem. Granátů máme nekonečné množství, díky SSSR a jeho skladům. Opět využíváme náš jediný „Směrč“, abychom odrazili útok ukrajinské armády, která se snaží dobýt zpět Krasnyj Pachar. Od Trojického také neustále musí odhánět Ukry. Je mnoho přeběhlíků z ukrajinské armády k nám – Z nich byly už zformovány tři roty. Hodně už ukázali, že budou bojovat s námi, pomáhali v bojích v Krasnom Pachare a Novoluganskom. V Novoluganskom se bojuje, ukrajinská armáda má i zde nejvíce „svidomye“ a i posily jim přicházejí.

27. 1. 2015 (16:33) – Zpráva domobrany
V současné době bylo město ostřelováno ze severovýchodu a severozápadu, zásahy byly registrovány v jiho-západní oblasti. V 16:05 bylo hlášeno ostřelování sídliště Strojitěl kazetovou municí. V průběhu operace při obkličování děbaljcevské skupiny se jednotkám domobrany DLR podařilo dostat blíž k dálnici M03 na dostatečnou vzdálenost, aby ostřelování silnice bylo možné přímou palbou. Současně z Děbaljceva Ukři hlásili, že možnost vjezdu a výjezdu do a z města nemají více než 2 dny. Ukrajinské síly z Krasnogorovky a Opytného ostřelují rajon Petrovskij a okolí Putilovky. Dělostřelectvo DLR vede odvetnou palbu na pozice nepřítele. V noci dělostřelectvo domobrany LLR nadále udržovalo intenzivní palbu na pozice nepřítele v oblasti Štěstí. Pracují všechny dostupné zbraně, přeorávají opevnění Ukrajinců. Současně s tím dělostřelectvo domobrany z Pěrvomajska doráží pozice, které ještě drží ukrajinské jednotky v oblasti Popasnoj. Probíhá palebné „vytlačování“ okupantů.

27. 1. 2015 – Zpráva ‘Russkoj Věsny’
Ukrajinští aktivisté hlásili první případ použití protiraketového a protiletadlového kiomplexu “Tor“ na úrovni divizního oddílu, na Donbasu. V obci Dolní Krynka v DLR byl objeven nos a část řídicího modulu sestavy protiletadlového raketového komplexu (ZUR). Před několika dny ZUR „Tor“ zasáhl ukrajinskou raketu „Točka-U“, jedna z raket „Tor“ byla nalezena v Nižněj Krynke – hlásí zpráva ukrajinských okupantů.

P.S. ZRK „Tor“ byla vyzbrojena ukrajinská armáda až do roku 2001, a poté byly vyřazeny z provozu kvůli nedostatku náhradních dílů. Část „Torů“ byla prodána do USA přes Řecko. Jak vojenští experti tvrdí, že je nemožné, sestřelit „Torem“ „Točku U“, protože rychlost „Točky U“ je 1000 m/s, ale „Tor“ pracuje na podobné cíle s rychlostí maximálně 700 m/s. Je možné, že ukrajinští nacisté dostali ze skladů staré rakety a podvrhli je do bojové zóny, aby pak opakovali provokaci ve stylu „Boeing“ a obvinili domobranu.

27. 1. 2015 (17:39) – Zpráva rozvědky

Podle rozvědky DLR do Artěmovska na nádraží neustále přijíždějí vlaky s obrněnou technikou. Během 27.ledna na území železniční stanice bylo vyloženo 10 tanků, 15 bojových vozidel pěchoty a 3 samochodná děla, a asi tři sta vojáků. Do Novgorodovky přišla jednotka Pravého sektoru, asi 100 osob. Ukři sídlí v budově školy číslo 63, a ozývají se odtud opilecké výkřiky a chaotická střelba.

27.1. 2015 – Zpráva dobrovolník s volacím znakem ‘Sčastlivyj’
Máme spojení s DLR pod Děbaljcevem. Dělostřelectvem pomáháme, dorazily k nám posily – samochodná děla a raketomety. Vidíme a slyšíme je. Pár opevnění Ukrů za den rozbily.

Zpráva domobrany:
Jen jsem zavolal do Nikišina, říká, že teď právě střílíme (za den s více než 400 min ze 3 minometů), ale je to hustý, máme velké ztráty. K našim přišel 2. prapor na pomoc. Za 3 dny od nás více než 60 zraněných, spousta padlých. Včera byl zabit důstojník. Ukrajinci mají řadu odstřelovačů.

27. 1. 2015 – Zpráva domobrany
Abychom zvýšili paniku mezi ukrajinskou armádou, rozhodli jsme se zaútočit na dno kotle. V současné době bojuje o Novoorlovku a Ševčenko, které byly napadeny našimi silami. Zesílil boj v oblasti Děbaljceva – zde ukrajinská armáda podnikla útok na obsazení Novogrigorevky, protože tato obec umožňuje ohrozit zásobování Děbaljceva a ponechává ho v poloobklíčení. Juntě je zřejmé, že se netvoří jeden velký kotel, ale kotel – matrjoška – kotel, ve kterém bude několik kotlů. A to vše bude pokryto velkou policí, jak se říká, ukrajinská armáda bude pokryta měděnou pánví. Pokračujeme v boji v Mironovce a Mironovském. A také v Novoluganském a pod Lozovoj„.

Mobilizace 2015: V Zakarpatí odjíždějí do ciziny celé vesnice
Z Korrespondent.net dnes 17:55 zdroj

Pouze 6% osob, které jsou předmětem částečné mobilizace, jsou dobrovolníci. To oznámil během setkání náčelník mobilizačního útvaru Hlavního ředitelství mobilizace ministerstva obrany a mobilizačního plánování ozbrojených sil Generálního štábu Oleg Bojko.
„V současné době … ve čtvrté vlně částečné mobilizace tento ukazatel, činí jen šest procent,“ – řekl Bojko.
Podle něj v předchozí vlně mobilizace, byl tento podíl výrazně vyšší a na některých místech dosáhl 20%.
„V první etapě částečné mobilizace v roce 2014, jsme povolávali 20% dobrovolníků z celkového počtu mobilizovaných. Během druhé a třetí fázi mobilizace, byl 10 procent, „- řekl Bojko.
Největším problémem v mobilizačních opatřeních je v Zakarpatské oblasti,“ – řekl.

Podle něj jdou někdy do ciziny lidé z celé vesnice. „Máme zprávu starosty obce z kosovského okresu, podle kterého si místní obyvatelstvo najalo dva autobusy a vyjeli do Ruské federace. Na hranici ti, kteří byli povinni se dostavit k odvodům, zaplatili za její překročení,“ – řekl vedoucí mobilizačního oddělení.
Dodal, že v regionu Ternopol pokračuje masový únik mužské populace do zahraničí. „Je to paradoxní, ale lidé prchají do Ruské federace“, – řekl Bojko.
Jsou také problémy s mobilizaci techniky pro potřeby armády. „Technika, která byla registrována v podnicích, je na služebních cestách mimo území. A jak zkušenost ukazuje, byla tam poslána doslova v předvečer mobilizace,” – řekl.
Jak bylo oznámeno dříve, státní zastupitelství zahájilo už 1172 trestních řízení k trestným činům vyhýbání se vojenské službě od mobilizace v roce 2014, řekl náčelník mobilizačního oddělení Generálního štábu Oleg Bojko.

Porošenko slibuje posílit odpovědnost za vyhýbání se vojenské službě
Z Korrespondent.net dnes 17:39 zdroj

Kromě toho bude potrestáno i maření mobilizace.

Turecký proud půjde po trase South Streamu
Korrespondent.biz, dnes, 17:38 zdroj

Uznání Ruska jako agresora pomůže získat peníze z EU – expert
Z Korrespondent.net dnes 16:47 zdroj

27. 1. 2015 – Zpráva o možné provokaci
Bylo oznámeno, že v sousedním Chersonu 29. ledna během průvodu nacionalistů je plánovaná provokace s krvavými obětmi. Skupina nebo několik skupin oděských ultras se svatojiřskými stuhami má zaútočit na pokojné demonstranty a spolupracovníky MVD. Budou ozbrojeni pálkami, noži, traumatickými zbraněmi a granáty. Aktivisté z chersonské buňky „Pravého sektoru“ a „Sebeobrany Majdanu“ budou představovat aktivní odpor, ale nebudou vážně zraněni. Cílem útoku je zabít nebo zmrzačit více pro-ukrajinských občanů (pravděpodobně ženy / děti) a především pracovníky ministerstva vnitra. Zadržen nebude nikdo, ze všeho budou obviněni místní pro-ruští separatisté. Účel provokace: Porošenko získá důvod k zavedení stanného práva v oblasti Chersonu a odvolání stávajícího guvernéra regionu Putilova, údajně kvůli tomu, že neorganizoval bezpečnost občanů.

Díky Erneste!


Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

A přidám jednu speciální opolčenskou. Kdosi si dal práci a seřadil všechny dostupné opolčencké mapy od loňského srpna srpna do 26. ledna 2015 a udělal z nich video. Přidávám to do Faktů o Ukrajině. Až nám zase nějaká taková Zlatohlávková v ČT bude tvrdit, že na severním pólu měli letos skvělou úrodu ananasů.

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Dneska je mapa velmi krátká. Naprosto neobvykle. Navíc z podstatné části jen obecné řeči o dělostřeleckých výměnách kolem Doněcka.

Z podstatných údajů – v Marience probíhají pouliční boje se střídavými výsledky, Vodnoje je vyčištěno.

Pouliční boje jsou pořád i v jižní části Avdějevky.

A to je všechno!! Video je náhle ustřiženo, ačkoli komentátor zjevně chce komentovat situaci kolem Gorlovky.

Už včera jsem měl z komentáře a sdělení velmi divný pocit. Náhle místa, která byla v předchozích dnech hlášena jako jednoznačně opolčenci obsazená, byla dočišťována nebo se tam bojovalo a tak podobně. Informace od komentátora také ne zcela korespondovaly s tím, co bylo v legendě opolčenské mapy. A dneska jen dvouminutový štěk, bez jakékoli logiky.

K tomu proskakují ukrovské zprávy, že drží 29. kontrolní bod, že se snad dokonce měli vrátit na 31…. jak se dočtete u MP.

Jsme zvědav moc na další komentovanou mapu v plném rozsahu. Zítra, pozítří. Ty výhrady, co jsem uvedl výše nemíří za komentátorem. Ten je odkázán na informace, které dostane a podle mých zjištění informuje naprosto korektně. Nesnaží se hlásit vítězství, která nejsou a bagatelizovat neúspěchy. Ale mám pocit, že něco na frontě začíná opolčencům drhnout. V každém případě hlavní operace se nyní vede kolem Děbaljceva. Pokud tam opolčenci dokáží završit obklíčení a ten kotel následně zlikvidovat, mám dojem, že tohle by asi Kyjevem zásadně otřáslo. Je otázka jestli na to mají dost sil. Zejména živé síly. Nejsem si tím vůbec jistý. Fronta je velmi dlouhá a navíc nesmí Ukrům jinde dovolit průlom. Nechci být za stratéga z fotelu. Jen opatrně čtu mezi řádky a doufám, že se pletu.



Vlkova část:
(Evropa a svět o krizi na Ukrajině)

Nemohu dnes jinak, než informací , kterou jsem těsně před uzávěrkou svodky objevil na Novinkách.cz!!!!

Včera jsem napsal, že Atény začnou hrát jednoduchou hru – Prachy nebo sankce!

Ukázalo se, že jsem se trefil přesně a to ani ne za celých 24 hodin! Viz úryvek z informace Novinek:

Mezi novou řeckou vládou a Evropskou unií se rýsuje další bod sváru. Kabinet levicového premiéra Alexise Tsiprase si v úterý oficiálně postěžoval na společné unijní prohlášení odsuzující ruský postoj ke konfliktu na Ukrajině a výzvu členským zemím ke zvážení možných dalších sankcí. Aténám se nelíbí, že s nimi EU prohlášení nekonzultovala.

Úřad nového řeckého premiéra Tsipras v reakci uvedl, že si EU měla zajistit souhlas Atén před vydáním prohlášení jménem členských států Evropské unie.

„V této souvislosti chceme zdůraznit, že zde není souhlas naší země. Nespokojenost s tím, jak bylo se záležitostí naloženo, byla vyjádřena v telefonickém rozhovoru mezi předsedou vlády a vysokou představitelkou Evropské unie pro zahraniční věci Mogheriniovou,” uvádí se v prohlášení řecké vlády.

Zkrátka, co si přečtete na Kose dnes, se stane ve světě nejdříve zítra. Někdy i výrazně později… 🙂 🙂 🙂

Pokračovat budu skvělým rozborem ohledně ukrajinské krize, který jsme našel na Parlamentních listech! Ano, tohle je, podle mne, racionalita pur! Autorce – paní Veronice Sušové-Salminen skládám velkou poklonu! Na nějakých 95% to vidím úplně stejně. Moc pěkné počtení a článek , kvůli jeho, pro český mediální prostor naprosto nevšední kvalitě, přikládám do Faktů o Ukrajině!

(ParlamentníListy zde)

Parlamentní listy se včera opravdu překonávaly! To se musí nechat. Vedle té superanalýzy od paní Salminen, přinesly i rozhovor s Janem Schneiderem z České pozice. Ten také nemá chybu, to mi věřte!
(PL zde)

Když oba ty materiály, co jsem vám nalinkoval, projdete, musíte si nutně položit otázku – jak to, že každý myslící a o věc se zajímající člověk je schopen jasného a věcného shrnutí, ovšem většina těch, kteří řídí planetu nebo třeba Českou republiku, se vyznačují zásadní duševní nedostatečností? Nebo snad charakterovou?

Hitem všech nezávislých českých serverů, informujících o válce na Ukrajině, byly včera fotky z letiště Mošnov, kde přistál v ukrajinských barvách největší dopravní letoun světa -Antonov 225 Mrija a nakládal do svého obřího trupu -TANKY! A Kosa o tom nereferovala…. Však také v mojí mailové stránce jsem hned ráno našel asi 8 upozornění, včetně linků, komentářů i falších amatérských fotografií a jeden poněkud razantnější kosíř mi napsal – jak má Kose věřit, když něco takového nedá?

O téhle akci jsem měl první informace někdy už kolem 19,00 předevčírem večer. A samozřejmě ta linka se ukrajinské letadlo + české tanky+ válka a na Ukrajině +těžké ztráty Ukrů = prodej českých tanků na Ukrajinu a přímý souhlas a podíl české vlády na masakrování Donbasu se nabízela sama od sebe! Ruka mi cukala to okamžitě naprat do svodky, přesně tak, jako to udělal spousta ostatních. Jenže pár věcí mi nehrálo.

Například přišla i informace, že tanky jsou určeny pro Nigerii proti tamním islámským radikálům! Dále – ty tanky byly dnes už předpotopní T 55, s kterými už nebojuje ani UK Army, a to bere všechno možné šrotové železo, co najdou. Tanky jsou bez balistické ochrany, a netuším, jestli na ně nějaká, trochu efektivní, vůbec namontovat lze. Jestliže ne, pak na bojišti nepřežijí prvních pět minut kontaktu s nepřítelem, protože je okamžitě vyřadí první pěšák schovaný někde v pangejtu, který má ruční RPG, které tam má opravdu každý strejda. A hlavně mi vadil samotný velkoletoun. A to hned ze dvou důvodů :

1- jeho letová hodina musí stát šílené prachy a přitom přepravní kapacita, jakkoli úctyhodná, je pro potřeby Kyjeva naprosto nedostatečná. Nevěřím, že na tohle Kyjev má a dá prachy. Takže ta verze s Nigerií mi zase nepřišla až tak nerealistická.

2- vzpomněl jsem si na loňskou informaci od PB, který mi poslal link na vagónování tanků z maďarských zásob. Mnozí se o něm zmiňovali, ale jen Kosa tehdy přinesla unikátní zdroj této informace, kde jsou i konkrétní fotografie:

http://www.hidfo.net/2014/08/12/hulladekvas-araert-eladott-honvedsegi-harckocsik-utban-az-ukrajnai-haboru-fele

v článku Denní zpravodajství z války na Ukrajině stav k 20.08.2014

kde jsem také, mimo jiné, rozporoval oficiální tvrzení maďarské strany, že to jsou nepojízdné vraky prodávané do Čech vlastně na šrot.

Osobně si myslím, že tehdy na Ukrajině opravdu skončily. Nicméně – důležité pro mne bylo předevčírem večer ono vagónování! Jako prostředek dopravy. On přílet té Mriji je senzace sama od sebe! I bez těch tanků. A lze také, třeba na Flightradaru sledovat trasu jejího letu! I pro civila. Navíc – naše operetní armád nemá tanky, které by mohla někomu prodat! Takže prodávaly soukromé firmy ze svých zásob, ale samozřejmě s vládní vývozní licencí. A poslední, co by asi tak Sobotka a spol. chtěli, je zvednout vlnu zbytečného zájmu. Takže kdyby to mělo jít na Ukrajinu, tak zřejmě vlakem a pěkně ze severní Moravy nejspíš hupky hupky hned přes hranici do Polska. A přišlo by nějaké mlžení, že to je vlastně šrot pro polské hutě…. A v Polsku už by se tenhle vláček nějak ztratil pozornosti nechtěných zvědavců, protože víme, že bratr Lech přece i jí taková jabka, aby naštval Putina!

K tomu jsem si připomenul jiný článek na Kose, kdy jsem popisoval tehdy nového vlastníka Tatry a podivné okolnosti, jak ji koupil a zejména jak tu, pro mne velmi podivnou koupi, financoval. A konstatoval jsem, že disponuje ve skladech takovým množstvím uložených tanků, že by mu armáda rozhodně nemohla být důstojným soupeřem. K nalezení zde:
Čachry kolem Tatry

Tohle všechno jsem si dal do kupy a proto informace o tom nakládání Antonova v Mošnově nebyla. Nevycházelo i to. A zatím se zdá, že oprávněně. Protože poslední informace o letu Mrije jsou z pozice nad Tunisem….

Jistě, neznamená to, že tanky přeci jenom neskončí na Donbasu, ale moc tomu nevěřím.

Proč jsem tuhle dlouhou ságu napsal, místo toho abych referoval o důležitějších věcech ze včerejší Ukrajiny? Prosím kosíře, aby nestříleli na vlka ty, co dělají svodku, když si myslí, že hraje falešně. Spoustu věcí prostě musíme přijmout a nemůžeme ověřit. Ale nikdo nám nezakazuje vypnout selský rozum a přemýšlet o tom, co vám nabízíme. Nechci se dostat do pozice Jiřích Justů, Mírů Karasů, Peter Procházkových a mnoha a mnoha dalších v českém mainstreamu. Nepochybně si já i Kosa naběhneme. Už se to stalo a zcela jistě stane i v budoucnu. Ale nikoli proto, že chceme vědomě ohýbat informace tak, aby nám to vyhovovalo a podporovalo naše preference v konfliktu.

Mám ještě jednu věc, která původně měla být ve včerejší svodce. Ukrajinské video z Mariupolu, kdy člen štráfkomanda Azov má, při průchodu území , které bylo pod tím obstřelem z Gradu, údajně říkat, že to byli oni, kdo tu palbu provedli. Alespoň tak mi to bylo odprezentováno. Moje ruština není z nejlepších. Pouštěl jsem si ten záznam třikrát a zvuk je tam nekvalitní. A nikde jsem nic takového neslyšel.Takže to dostal na rychlou inspekci hroch, aby vydal konečné dobrozdání. Výsledkem bylo, že ono video jste neviděli. Nebyl důvod. Ten kdo mi jej poslal nejspíš umí rusky ještě méně než já.

Musím končit, už jsme moc dlouhý a kolegové jistě přijdou s obsáhlým nákladem ze svých zdrojů. Jen se musím zmínit o informaci, kterou mi poslal kosíř AB . Zdá se, že lidí kteří mají plné zuby plánovitého oblbování, které ČT vydává za zpravodajství začíná valem přibývat. Takže snad dokonce vzniká občanské sdružení koncesionářů ČT, které by s tím rádo něco udělalo. Informují o tom Brandýsské noviny.

Za sebe říkám, že jestli tohle vznikne, rád se stanu členem. A na Kose bych tomu dal dost prostoru. Tolik, kolik by bylo potřeba. A čtete pozorně – jak si předseda Rady ČT doslova vytřel s těmi, kteří k němu přišli se stížností na tendenční vysílání.

Ale nejvyšší část pustit na sklo MP. Ale než tak udělám, přidám informaci o nejnovějším drobném dění, jak mi to poslal PB, který to velmi hlídá:

Holanďani se mají příští týden vrátit na místo katastrofy MH17 a vyzvednout malé množství lidských pozůstatků, pokud to situace dovolí. Už jsem se lekl, že budou odvážet další trosky… Jedou si patrně pro ten plastikový sáček z té kolny, kde vrší všechno, co najdou z Boeingu i jeho osádky. Nebo že by skutečně pátrali? Mají toho ještě dost na prozkoumání, kde nebyli. No, ona je ale zima a kupodivu tam může být sníh, tak to asi zase nevyjde… A ještě k tomu ti opolčenci, budou je tam rušit.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/world/2015/01/24/dutch-to-collect-more-remains-from-mh17-ukraine-crash/
http://www.abc.net.au/news/2015-01-24/dutch-team-to-search-for-more-remains-at-mh17-crash-site/6044064

Ale teď právě slyším v televizi, že kvůli sankcím vůči Rusku nesmí do Ruska vyvážet jakási malá česká firma ani pasti na myši, kterých tam dodávala dříve za 2,5 milionu Kč. Nyní jsou sankce, takže ani pastička! Pravděpodobně je strategickým plánem Bruselu a Washongtonu přemnožení hlodavců v Putinově říši zla! To nemá chybu. Jestli nevěříte, najděte si včerejší hlavní zprávy ČT v jejich archivu!

Prostě demokratické myši v Rusku zboubelatí a plány zlotřilého Putina zhatí!!!
Tohle fakt musela vymyslet nějaká hlava!

Část MP.
(Svodka od Ukrů)

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

V důsledku bojů teroristi utrpěli obrovské ztráty: mapa ATO
27 leden 2015, 13:43 zdroj

Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině od poledni 27. ledna.

Podle něj se ruská armáda a NZF i nadále snažit atakovat pozice sil ATO.

Nepřítel se snaží zaútočit na ukrajinské vojenské jednotky a obsadit strategicky výhodné pozice pro budoucí vojenské operace, a to především v oblasti Děbaljceva, Uglegorsku a Mariupolu, Doněcké oblasti.

V doněckém, mariupolském, děbaljcevském, luganském, pěrvomajském směru teroristé opakovaně ostřelovali pozice sil ATO pomocí děl, minometů, granátometů, tanků a raketometů „Grad“. Teroristé se opakovaně uchýlili k útokům na naše pozice v blízkosti Děbaljceva a Sanžarovky, Doněcké oblasti a měst Novotoškovskoje, Orechovo, Stanice Luhanská, Krymskoje v Luhanské oblasti. Všechny útoky ozbrojenců byly odraženy.

V průběhu uplynulého dne 9 ukrajinských vojáků bylo zabito, 30 bylo zraněno.

Na druhé straně, díky snaze a zručnosti akcí divizí operačního velitelství “Sever“, které jsou zapojeny do protiteroristické operací, včera v osadách Směloje, Veselá Hora byl zničen tank a asi 60 ozbrojenců… Asi 300 teroristů bylo zraněno.

26. ledna ukrajinští vojáci zajali řidiče tanku, ruského občanství, obyvatele Krasnodarského kraje. Během výslechu třemi vyšetřovateli bojovník řekl, že byl zadržen spolupracovníky ministerstva vnitra v Rostově na Donu při pokusu o krádež automobilu. Místo vězení policejní šéf Rostova na Donu nabídl zloději jít na východ Ukrajiny k ochraně „ruského světa“ a slíbil mu po návratu odstranění všech záznamů a případ uzavřít.

Dnes kontrolní body „Gnutovo“ a „Stanično Luhansk“ zůstanou zavřené pro průchod kvůli mnoha útokům a poškození silničního mostu.
Ruská strana jednostranně povolila průjezd kontrolního stanoviště ‘Doněck’ autobusu „Moskva – Luhansk“, „Kamensk – Šachtinkyj-Luhansk“, „Millerovo -Luhansk“, které se nacházejí na okupovaném území. Autobus vezl 15-45 civilistů.

Podle operační informace teroristické skupiny „DLR“ a „LLR“ mohou provést provokace na ruský takzvaný „Humanitární konvoj“ a obvinit z toho ukrajinskou stranu. Podle plánu nepřítele, má toto být základem otevřeného zavedení vojenských jednotek RF na území našeho státu.

Také v Národní bezpečnostní radě poznamenali, že ruská strana tradičně neposílá žádné oficiální dokumenty o průjezdu konvoje. Mezinárodní výbor Červeného kříže se nezúčastní kontroly a doprovodu takzvané „humanitární pomoci“. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí apeloval na Rusko, aby poskytlo informace o obsahu „humanitárního konvoje“ a všech před srpnem 2014.

* Dle urko-serveru na Ukrajině, ale nejenom tam, je snaha vytěžit co nejvíce z té sobotní „uvařené“ tragedie s obětmi v Mariupolu, (ovšem o mrtvých a znovu ostřelování v Doněcku, Gorlovce atd..ticho, nikde ani řádek), experti rozvíjejí spekulace a dávají návody, jak to tomu Rusku co nejvíce osladit a jaké další sankce mu zato vystavit. Tím se zabývá i následující článek:

Odpojení od SWIFTu a nejen to: jaké sankce hrozí Rusku
(zdroj)

** Článek je dost dlouhý, nebudu ho překládat, pisálkové bulváru typu aktuality.cz apod. nechť si jej přeloží sami..

V článku se píše, dle experta, že by EU na nadcházejícím mimořádném zasedání 29.ledna měla přiostřit sankce vůči Rusku (čti za Mariupol), třeba embargem na vývoz zbraní nebo odpojením od systému plateb SWIFT. Dále pak, že (tradičně) Kanada prohlásila, že po teroristických útocích v Mariupolu zpřísní sankce proti Rusku.

Pak tam expert rozebírá, jaky bude mít dopad na Rusko odpojení od SWIFTu, že to bude pro ně katastrofa a dopadnou jako v Podněstří, kde nefungují žádné bankovní platby a všechno se plati jen cash. Jsou tam i další moudra …

Ale o SWIFTu psal vlk včera dostatečně. Je ovšem evidentní, že Rusko bere tuto hrozbu velmi vážně. Přesto, že mi patří Ukrajina, musím se zmínit o včerejší reakci premiéra Medveděva, který náznaky zapojení SWIFTu mezi sankce, komentoval s tím, že v takovém případě by reakce Ruska neměla žádných omezení a hranic….

http://kommersant.ru/doc/2655085

Přejdu k bojovým událostem na východě dle Ukrů.

Ve štábu ATO se chlubili zničením šesti letadel a čtyř vrtulníků ozbrojenců.
27 leden 2015 15:29  zdroj

Ve štábu ATO potvrdil informaci o zničení letadel a vrtulníků, které se objevily
u ozbrojenců.

Toto dnes oznámil na briefingu v Kyjevě tiskový mluvčí ATO Andrej Lysenko, odpovídajíc na otázky novinářů, uvádí UNIAN.

„Ona (avio technika – pozn.red.) nebyla sestřelená. Tato technika byla zneškodněna na území jednoho z letišť, které bylo obsazeno ozbrojenci. To bylo provedeno tak, aby jí nemohli použít. Vše, co bylo nalezeno – zničeno. Pokud bude něco nového – také to zničíme,” – řekl Lysenko.

Jak uvádí „.Pozorovatel“, dne 27. ledna ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajinská armáda zničila šest letadel a čtyři vrtulníky ozbrojenců na Donbasu. Zejména byly zničeny: jedno letadlo L-39, dvě letadla AN-2, a jeden Jak-52 dva Jak-50 a čtyři vrtulníky Mi-24. Připomeňme, že 24. ledna na obloze nad Luhanskem byli pozorovány tři ruské stíhačky a 15.ledna bylo oznámeno, že Luhanští ozbrojenci hodlají vytvořit vlastní letectvo ze dvou letadel. Nicméně, se chlubili, že mají letectvo, skládající se z jednoho cvičného letadla ze sovětských časů, které nikdy nevzlétlo.

Na videu natočeném teroristy v luhanském leteckém muzeu, natočili pilota žoldáka, který se představil jako Armén, který přijel do Luhanska z Gruzie, jak řekl zaměstnanec TV kanálu „Rossija“, že „přišel zabít fašisty“.

Nezbývá než čtenářům Kosy na fotodokumentaci doložit, co asi tak Kyjev mohl zničit v Luhansku za letectvo povstalců:

Zdroj: Palba.cz

Vlkova poznámka:

Tahle letadla fakt neměla šanci. Pokud na ně střílely třeba Pionem…. Ještě štěstí, že Karel Tarantík provozuje podobné letecké muzeum nikoli na Ukrajině, ale ve Zruči u Plzně! To bychom od Lysenka slyšeli, že zničili také povstalecký Mig15, 21, TU 104, dva tanky, německý transportér Hakl a nejméně jednu baterii děl. To všechno a mnoho dalšího má totiž v soukromé sbírce. Lysenko by se na tom vyřádil….

Síly ATO oznámily návrat 31-ho kontrolního bodu pod svojí kontrolu.
27 leden 2015, 06:56  zdroj

V oblasti protiteroristické operace v Luhanské oblasti pokračuje boj o kontrolu nad Bachmutkou. Její obránci tvrdí, že se 31. kontrolní bod vrátil pod nominální kontrolou ukrajinských sil.

Nepřítel stejně jako i předtím, ostřeluje území. Nicméně, vojáci byli schopni vrátit se do záložních pozic poblíž blokpostu a nyní na něm kontrolují situaci, píše TSN.

Husté útoky na vojenské pozice a ukrajinská města pokračují v dalších oblastech Luganščiny. Radikálové se aktivují hlavně v noci. Používají se zejména minomety a salvové raketomety „Grad“. Ale nedaleko od silnice Bachmutka byly také viděny systémy „Uragan“ a „Buratino“.

Pod údery se za poslední den dostaly osady Stanice Luhanská, Trechizbenka, Štěstí a další. Tam ozbrojenci stříleli po obytných budovách. Na sousedním 29-tým kontrolním stanovišti vojáci objevili návodčíka a zneškodnili auto diverzantů. Poté se počet útoků snížil, jakož i přesnost militantů. Ale stále častěji trpí nemířeným ostřelováním sousední vesnice.
Tam museli zavřít nemocnici a školu, v domech zhasla světla. Místní lidé říkají, že náhodné střely, které létají do vesnice, nejsou takové neštěstí, v porovnání s možným příchodem „LLR“. V tomto případě, se bojí, že budou všechny jejich domovy zničeny.

Mnoho obyvatel by se rádo dostalo pryč od předních linií. Ale nemohou, protože jsou nuceni postarat se o hospodářství a hospodářská zvířata. Například, stará žena, majitelka dvou krav, spolu s nimi přežívá palbu. A vysvětluje, že zvířata nemůže opustit a nechat je na holičkách, prostě nemůže.

Jak uvádí „Pozorovatel“, na kontrolním stanovišti v oblasti ATO explodoval automobil se sebevrahem, jsou oběti.

V Lugansku pohřbili zabitého při útoku na 31. kontrolní stanoviště ex-hokejistu a policistu, který bojoval na straně „LLR“.
23 leden 2015, 12:35 zdroj

V Luhansku byl pohřben velitel tankového praporu ilegálních ozbrojených skupin „LLR“ Valerij Lipitský. Byl zabit při útoku na 31. kontrolní bod ozbrojených sil Ukrajiny.

Před bojovým děním na Donbasu byl Lipitsky policista a hrál v Luhanském HC „Diesel“.
Video : https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=6aq6GBAMvEY&x-yt-ts=1421914688
(úryvek z článku)

V noci u Mariupolu ukrajinští vojáci ‘poslali k Alláhovi’ 20 Kadyrovců.
27 leden 2015, 14:40  zdroj

Velitel speciální jednotky ozbrojených sil Ukrajiny, která se nacházejí u Mariupolu hovořil o skupině žoldáků-kadyrovců, bojujících na straně ozbrojenců ‘DLR’, kteoru zničili včera večer. Řekl to v rozhovoru s „,Gromadska TV.“
(video zde)

„Předsunutý blokpost Kadyrovců byl zničen ukrajinským dělostřelectvem. Naši průzkumníci se přiblížil ke kontrolnímu stanovišti, provedli zkorigování směru a
výsledek – rozbitá vojenská technika kadyrovské patroly v džípu, asi 20 kadyrovců odešlo k Alláhovi,” – řekl velitel.

Řekl, že armáda je pro přijetí zavedení stanného práva na Ukrajině, aby se země mobilizovala a všichni bojovali za Ukrajinu.

„To je volající srdce každého vojáka. Bojujeme za Ukrajinu a stanné právo umožní Ukrajincům pochopit, že to tady není hra, ani speciální operace, tady máme první linii s obětmi, krví, špínou, slzami. Když se zmobilizuje celý národ bude jeden jediný úkol – vítězství,” – řekl.

Jak uvádí „Pozorovatel“, podle generálního prokurátora Ukrajiny, čečenští žoldáci – jsou placeni za účast v bojích na Ukrajině na straně teroristů v amerických dolarech, zatímco obyčejní ruští žoldáci bojující za ruble.

Na Donbas vyjel 12 Putinův „gumkonvoj“.
27 leden 2015, 06:42 zdroj

Autokolona MČS Ruské federace „humanitárního konvoje“ na teroristy okupovaná území ve východní Ukrajině vyjela z Rostovské oblasti Ruska.

Jak oznámila RIA Novosti dle tiskové služby MČS MČS, kolona „gumkonvoje“ vyjela z Noginského záchranného centra kolem 06:00 MSK (05:00 kyjevského času).

„Za volanty automobilů naložených nákladem, jsou řidiči – záchranáři, kteří již dříve dopravovali pomoc na Donbas, a to i za nepříznivých klimatických podmínek,“ – řekl zástupce úřadu. Cestou se kolona zastaví ve Voroněži, pak bude pokračovat do Rostovské oblasti, kam také dorazí vozy „gumkonvoje“ z jiných regionů.

Úředník uvedl, že v Rostovském regionu bude vytvořena 12-tá kolona „gumkonvoje.“ Slibuje, že na Donbas hodlají doručit potraviny, léky a další náležitosti.

Jak oznámil, „Pozorovatel“, předchozí 11-tý ruské „gumkonvoj“ „ztratil“ na Ukrajině polovinu strojů.

* Neřád jeden Putinů, on je tam chce snad zabít žrádlem !

Ukrajina je proti účasti polské armády v konfliktu na Donbasu – Deščica.
27 leden 2015, 08:32 zdroj

Ukrajina odmítá myšlenku poslat k účasti na protiteroristické operaci do Doněcké a Luhanské oblasti ozbrojené síly Polska.

Uvedl to ukrajinský velvyslanec v Polsku Andrej Deščica, přínáší RBK-Ukrajina s odvoláním na „Polské rádio“.

„V současné době potřebujeme politickou podporu, solidaritu s Ukrajinou a další silnou a jednotnou politiku Evropské unie, ve které může významnou roli sehrát Polsko. Spoléháme se na to, že lze tento konflikt vyřešit diplomaticky a nutnost mobilizace ani na Ukrajině nebo kdekoliv jinde nebude,” – řekl Deščica. Připomínám, že dříve o možnosti odeslání polských vojáků na Donbas mluvil polský předák „Solidarity“ Zbigniew Bujak.

„Jsem zastáncem velké účasti. Jsem přesvědčen, že jakmile jsme vytvořili polsko-litvo-ukrajinskou brigádu, vyvstává otázka: Proč teď tato brigáda není tam na východě. Vždyť proto jsme jí vytvořili,“ – řekl politik.

Jak uvádí „Pozorovatel“, včera polská premiérka Ewa Kopaczová řekla, že její země se nebude účastnit v žádné válce, včetně území Ukrajiny.

* Velmi moudré paní Kopáčová, jenom aby jste to vždy byla „Vy“ kdo o tomto bude rozhodovat..

Díky MP za zprávy z ukrajinských zdrojů.

Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z vk.com/strelkov_info