Ukrajinský parlament vyzval k přípravě na “nejhorší možný scénář” na Donbasu

14. 1. 2015     zdroj
Tento týden má parlament zbavit poslance imunity od vojenské služby. Dopisovatel IA Regnum informoval, že to v parlamentu novinářům 13. ledna řekl poslanec za “Národní frontu”, šéf výboru pro národní bezpečnost a obranu Ukrajiny Sergej Pašinskij. Poslanec řekl, že tento týden prezident předloží parlamentu k posouzení nové zákony k mobilizaci. 

“Tento týden podá prezident Ukrajiny nesmírně důležité návrhy zákonů o mobilizaci, o Národní gardě. Apeluji na všechny poslance, že je nutné je neprodleně posoudit, přijmout a získat nástroj na ochranu našeho státu. Naše frakce bude iniciovat, aby nikdo bez výjimky včetně poslanců, nebyl zproštěn povinnosti mobilizace; poslanci musí společně s lidmi se zbraní v ruce bránit svou zemi,” řekl Pašinskij.

Poslanec rovněž uvedl, že parlament Ukrajiny se musí připravovat na nejhorší možný scénář vývoje událostí na východě Ukrajiny. “Měli jsme velmi špatný příklad z mobilizace loni v březnu. Tehdy vznikla kritická situace: vojenské správy byly fakticky zničeny. K dnešnímu dni podporuji na základě určitých zkušeností demobilizaci lidí, které jsme mobilizovali před rokem. Místo toho je třeba mobilizovat lidi nové, přijímat více smluvních vojáků a dobrovolníků. Proč se před rokem vojenské správy umoudřily přijmout ze 40 tisíc žádostí dobrovolníků jen 5 tisíc osob. Je to neslýchaná situace … Zdá se, že máme rok 2008, kdy jsme dostali 20 miliard nějakého příjmu a ten se musel rozdělit mezi rozpočtové příjemce. Dnes tomu tak není, je válka, země je ve velmi obtížné finanční situaci, musíme obléci a vyzbrojit armádu a naši politici na to nemyslí,” řekl Pašinskij. “Nepřeháněl bych, že někdo přechází do útoku, ale skutečný počet teroristů na východě je velmi vysoký. Podle našich odhadů je jich víc než skupin ukrajinské armády a my na to musíme adekvátně reagovat – ne hysterií a politickými prohlášeními, ale konkrétními opatřeními k mobilizaci, výzbroji, formování nových jednotek, výcviku našich vojáků a podobně. Musíme být připraveni na všechny možnosti, které mohou nastat,” prohlásil zástupce “Národní fronty”, strany, v jejímž čele je předseda vlády Ukrajiny Arsenij Jaceňuk .

Připomeňme si, že 20. ledna na Ukrajině začne nová vlna mobilizace, která potrvá nepřetržitě až do srpna. Celkem se plánuje mobilizace 104 tisíc osob, plus 40 tisíc osob bude spadat do opakovaného vojenského odvodu. Vláda se netají tím, že v případě potřeby může být mobilizováno pro bojové operace na východní Ukrajině ještě více lidí.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová