Žena zatčena a obviněna z „podněcování etnické nenávisti“ za zveřejnění proruských zpráv na Facebooku.

12. 1. 2015  Vocativ.com  překlad Svobodné noviny bez cenzury

Poté, co většina občanů Krymu odhlasovala po březnových, často kritizovaných volbách anexi k Rusku, pro-ruští sympatizanti v post-sovětských státech v celém regionu požadují, aby se u nich konalo podobné referendum. V některých zemích, vlády vnímají výzvu připojení k Ruské federaci jako hrozbu pro národní stabilitu. A někdy stát koná proti těmto pro-ruským stoupencům velmi tvrdě.
Například v Kazachstánu, rusky hovořící žena Taťjana Ševcová-Valová čelí obvinění za „podněcování etnické nenávisti“ – trestnou činnost, za kterou může dostat až 7 let vězení – za to, že zveřejnila na Facebooku sérii pro-ruských a proti-kazašských zpráv. Ševcová sdílela na Facebooku fotografie a zprávy, v kterých velebila SSSR a ruského prezidenta Vladimíra Putina a urážela kazašskou národnost.

Zejména tyto dva příspěvky vedly k jejímu zatčení:

Překlad: SSSR o 100 let předběhla svou dobu. Teď je čas SSSR.



Překlad: Nestydím se za to, že jsem Rus.

„Pokud se chystáte zvětšit radikální nacionalismus v Kazachstánu, to co se stalo na Krymu se stane i u nás,“ napsala v jejím druhém příspěvku na Facebooku. „Severní část, a případně všechny ostatní části Kazachstánu, se připojí k Ruské federaci. Ne prostřednictvím anexe, ale prostřednictvím referenda, jako tomu bylo na Krymu. Dobrovolným spojením s Ruskem.“

Tato politická disidentka se dostala k pozornosti úřadů poté, co 12 kazašských uživatelů nahlásilo její příspěvek jako pohoršlivý. Nebylo by to poprvé, co byl pro-ruský aktivista postaven v Kazachstánu před soud. Jevgenij Vdověnko, kazašský občan, který bojoval po boku pro-ruských separatistů ve východní Ukrajině, byl odsouzen k pěti letům vězení, když se vrátil domů z ukrajinského bojiště.