Antifašisty cíleně nálepkují pojmem proruští

Stanislav Huml

23. 2. 2015
Diskuse na fb jsou podnětné. Jedna z nich byla hodně podnětná a otevře možná i vám oči.
Na Ukrajině mi od začátku vadí vliv a chování fašistů. Mluvil jsem o tom ve Sněmovně, u Drtinové, v rozhovorech s Parlamentními listy opakovaně. Pod článkem na serveru novarepublika.cz zde  o hnutí antimajdan, s účastí 30 000 lidí v Moskvě se na mé fb zdi rozhořela vydatná diskuse po mém úvodním komentáři: Výsledek pocitu ohrožení – sjednocení. Obklíčili jsme je základnami, vypustili džina fašismu, s kterým jsme si podali ruce. Co jsme mohli čekat od sankcí jiného?


Samozřejmě opět mířím na strach z fašismu, který evokuje majdanské násilí, chaos v Kyjevě, vraždy v Oděse a nakonec tanky, děla a rakety proti obyvatelům Donbasu. Zaujal mne tento komentář, který mi nedal spát:

Petr Švaňa: Stanislave víte vůbec co je to fašismus? Možná by to chtělo si zopakovat něco ze základů sociologie, politologie a možná hlavně historie. Je mi jasné na co narážíte a já to nemíním nijak zlehčovat. Přesto kdyby vypukla válka tady tak se radikálové taky ujmou vesla velmi rychle stejně jako se jim to podařilo na Ukrajině. Většinová společnost jim ale po zklidnění situace dřív nebo později vystaví stopku. Nicméně narážíte na spolupráci Ukrajinců s Němci ve druhé světové a proto by bylo dobré být pokud možno přesný v tom co se snažíte popsat. Němci nebyli fašisté to jen Sověti pojmenovali vše co jim jaksi nesedělo do jejich definice správného pohledu na svět fašismem přestože Němci byli samozřejmě nacisté. Fašisté byli zejména Italové jak jistě víte. Sověti v podstatě za fašismus považovali konzervativní kapitalismus ještě dlouho po válce. Takže pokud chcete používat jejich rétoriku pak byly fašistické i vlády v Británii v 80tých letech a to si snad nemyslíte ne?

Vidíte tu linku – největší zlo za II. Světové války nepáchali fašisté, ale nacisté, neboli nacionalisté, neboli patrioti? A patrioty jsou i Rusové a Američani. Být patriotem nebo vlastencem přece není nic špatného. Bandera byl hrdina pro mnoho Ukrajinců proto nemůže být fašistou. Svastika německého státu, kterou dnes používají na Ukrajině je symbol, za jehož použití padají v Evropě tresty. Chtějí, abychom diskutovali o zástupných problémech a někteří byli zmateni. A daří se jim. A myslím, že jsem pochopil proč tom u tak je:

Známe pojem antifašista, známe protifašistické bojovníky. Mají svůj svaz. Neznáme a neumíme pojmenovat protinacistické bojovníky. Nikdy se tento termín v souvislosti s válkou nepoužíval. A tak prostě trvám na desítky let používaném termínu německého fašismu, který se snažil expandovat do celé Evropy. Útočil a používal zbraně a genocidu. Židů a Rusů zejména. Popírat holokaust je trestné, likvidaci milionů ruských obyvatel se dnes všichni vysmívají tím, že nejsou schopni pochopit jejich dnešní obavy z opět nastupujícího fašismu.

V novinách se dnes setkáváte s nálepkováním nás, kteří si troufneme říkat co si myslíme. Vyfasovali jsme nálepku proruští. Je mi celkem jedno, co o mne někteří prestituti píší, bráním se jen vyloženým útokům a mám podány dvě stížnosti. Jednu u RRTV na TV Nova a druhou u Rady ČTK. Ani v jedné jsem si nestěžoval na takovou drobnost, jako je označení proruský. Po dnešním dnu cítím povinnost se vyjádřit i k tomuto problému.

Na průmyslovce, kolem roku 1972 jsem byl vlakem družby v Rusku. Týden jsme popojížděli na trase Kyjev, Oděsa a Lvov. A to je nejdál, kde jsem v Rusku byl. Dnes už to není Rusko, ale bankrotující Ukrajina vedena zloději, podvodníky, lháři a fašisty. Když se dnes k Ukrajině vyjadřuji, je to výhradně vždy na téma tamní fašisté, podvodné hlasování v Parlamentu i současnými představiteli za chybějící poslance, kterým zakázali vstoupit do sálu, aby fašisté získali moc. Nedělá mi problém se o nich vyjadřovat jako o juntě. Oděsa byla hromadná vražda klidných demonstrantů, kterou nikdo nemá vůli vyšetřit, a za sestřelené letadlo MH17 nese primární odpovědnost řízení letového provozu Ukrajiny, které mělo dávno před letem Malajsijců uzavřít nebe nad oblastí, kde se válčí a létaly vojenské ukrajinské stíhačky sakra blízko dopravních letadel. Nu hodnotit mne díky tomu jako proruského lze, protože opravdu neschvaluji vraždění rusky mluvících Ukrajinců jejich vlastní armádou a tvrdím, že obava východních regionů byla oprávněná – zakázali jejich jazyk, vyhrožovali nukleárním útokem a nazývají je bezostyšně Moskaly občany II. kategorie. Ale není to proruský postoj, je to antifašistický postoj. A to dnešní média napsat nemohou.

Když pak začnete sledovat, kdo je označován za proruského, zjistíte, že jsou to stejně jako já, lidé, kteří uvažují úplně stejně. Bylo by nás víc, kdybychom byli nazýváni pravým jménem antifašisté a nenálepkováni jako proruští. A o to v dnešní době jde. Antifašisté se bojí promluvit, aby nebyli onálepkováni jako proruští a spějeme jednotně k chaosu a válce.

Myslím, že je vhodné na závěr zveřejnit i dva komentáře z diskuse na mé zdi:

Dušan Duda: Áno, antimajdan je vlastne anti Soros-Nuland. Dúfajme, že idioti zo západu, špeciálne z USA, sa spamátajú skôr, než bude neskoro. Proste a jasne – niesu vyvoleným národom, ktorý tu má presadiť brutálnou silou jedinú správnu pravdu…K diskusii o fašizme resp nacizme. Ak sa na kľúčových pozíciách vo vedení štátu, nachádzajú osoby z nacistického Pravého sektora a Slobody, ak je Bandera národným hrdinom, ak sa na Ukrajine deje to čo sa tam deje, že sa pučistická vláda chopila moci po násilnom, ozbrojení pučistická a ak tá istá armáda pošle vojsko vraždiť tých, ktorí ich (úplne logicky) neakceptujú, s fašistickými symbolmi na vlajkách a insigniách…nieje pochýb o tom, že táto vláda JE fašistickými a je nacistická. Slovami klasika: Může se vám to nelìbit, můžete s tím nesúhlasiť, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat…

A MiKa: Nebudu tady polemizovat nad definicí fašizmu, nebo nacizmu, prostě řeknu že to stojí za ho.no.ANO ŽIJI VE ZKORUMPOVANÉM STÁTĚ, kde se řeší otázky jak lidem utáhnout šrouby, krmím se odpadem z celé Evropy,většina almužny se dá na daně a poplatky, ale to vše se dá přežít a za nějaký čas zlikvidovat. Ne já nechci jít do válečné konfrontace s Ruskem, protože si to přejí bohatí a nenažraní pánové, kdo chce a tak srdnatě to prosazuje už mohl jít válčit. Jediné co tím vyřeší, že už nebudeme muset řešit žádné problémy tedy ty naše s korupcí a tak dále. Já prostě nemám tu možnost, když se to začne s,át poslat rodinu letadlem do relativního bezpečí, zalézt někam do vybaveného protiatomového krytu a myslet si že to bude OK. Vaše dohady jsou stejně stupidní jako dohadovat se v této době zda je správné říkat Cigán nebo Rom . Vyřešíte tím správným pojmenováním tu situaci která zde s nimi je.
Naše generace bude vždy s fašismem spojovat i válečné Německo a ti, kteří proti genocidě a násilí na druhých národech vystupují, budou antifašisté.

Mgr. Stanislav Huml je poslanec PS P ČR za ČSSD