ARD: Regulerní ruská vojska na Donbasu nejsou

12. 2. 2015 Czechfreepress 

Válka na Ukrajině by skončila během 48 hodin, pokud by se tam skutečně nacházela armáda RF. To řekl bývalý předseda vojenského výboru NATO, penzionovaný generál Harald Kujat ve vysílání německého telekanálu ARD.

„Stále znova a znova slyšíme z různých stran, že se tam regulerní ruská armáda používá. I ukrajinský prezident to často opakuje. Ale já nemám takovou informaci, která by to důvěryhodně potvrzovala. Chci spíš obrátit vaši pozornost na to, že ukrajinský generá před několika dny sám řekl, že oni nebojují s regulerní armádou Ruska,“ – zdůraznil.
Generál ocenil zdrženlivou politiku prezidenta Ruska Vladimíra Putina. Harald Kujat je přesvědčen o tom, že Rusko nemá na válce zájem.
„Putin nemá zájem útočit na Kyjev. Vždyť řekl, že kdyby chtěl, bude za dva týdny v Kyjevě, a i to je zveličeno. Ve skutečnosti by byl v  Kyjevě za pět – šest dní a konflikt by byl skončen za 48 hodin,“ – řekl generál.
Když se mluvilo o průkazech ruských vojáků, které ukázal Porošenko na mnichovské konferenci, Kujat vysvětlil, že to byly průkazy jednotlivých ruských vojáků, nikoli ruských armádních jednotek.
„Pokud by tam byla regulerní ruská vojska, konflikt by skončil do 48 hodin. A to, co slyšíme, je jen propaganda z obou stran,“ – shrnul generál Harald Kujat.
Před časem šéf Generálního štábu Ukrajiny Viktor Muženko přiznal