Banka Denizbank oznámila přechod Ruska a Turecka na platební styk v národních měnách

9. 2. 2015   zdroj

Vedení Centráních bank Ruska a Turecka se připravují na přechod na platby v národních měnách. Informoval o tom prezident a výkonný ředitel turecké banky Denizbank Hakan Ates. “Jsme připraveni udělat vše, co je v našich silách, aby se usnadnil proces přechodu k platebnímu styku v národních měnách. Takový přechod je možný. Ale toto rozhodnutí musí schválit naše centrální banky. 

Práce v tomto směru je v plném proudu, ale pokud je mi známo, o přímých dohodách se ještě nejedná. Ale potřebujeme, aby se to uskutečnilo”, cituje agentura RIA Novosti slova Atese.

Ates prohlásil, že banka Denizbank nyní nemá žádné problémy s tím, že téměř výhradně patří ruské bance Sberbank. Podle účastníka rozhovoru se banka neustále rozšiřuje a rozvíjí.

Deník připomíná, že banka Sberbank uzavřela v září 2012 dohodu o získání 99,85% turecké banky Denizbank u skupiny Dexia za 2,79 miliardy eur. Do transakce byly zahrnuty všechny dceřiné společnosti banky Denizbank včetně jejích “dceřinek” v Rusku, Rakousku, Bahrajnu a na Kypru.

Ministerstvo financí USA v září loňského roku uvalilo a v říjnu zrušilo omezující sankce na Denizbank v souvislosti se stejnými omezeními vůči bance Sberbank.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová