Bude Evropa zásobovat Ukrajinu zbraněmi?

5. 2. 2015 ruvr.ru

Dodávky zbraní na Ukrajinu odmítlo Maďarsko, Finsko, Francie a Dánsko. Čím jim hrozí taková neposlušnost ve vztahu k „letálním projektům“ Ameriky?
Už koncem uplynulého roku podepsal Barack Obama návrh zákona, který ho obdařuje dodatečnými pravomocemi, pokud jde o zavádění sankcí proti Rusku a dodávky zbraní na Ukrajinu. A v pondělí navrhla řada poradců a generalita, včetně vrchního velitele NATO v Evropě, generála Philipa Breedlova a předsedy spojeného výboru náčelníků štábů, generála Martina Dempseyho Baracku Obamovi, aby USA začaly dodávat zbraně Ukrajině. Současně byla zveřejněna zpráva o tom, že na tuto „dobrou“ věc budou do roku 2017 vydány 3 miliardy dolarů.


Musíme podotknout, že během posledních několika měsíců poskytují USA ukrajinské straně neletální vojenskou pomoc, jejíž součástí jsou neprůstřelné vesty, brýle pro noční vidění a také protiminometné radarové systémy.

Začíná být jasné, že teď budou všichni spojenci NATO nuceni realizovat v praxi odkazy svého velkého učitele a rádce. Avšak na rozdíl od Polska, které ochotně souhlasilo s rozhodnutím vyzbrojovat Ukrajinu a označilo to za docela obyčejný byznys, Německo, Maďarsko a Finsko to odmítly.

Maďarské vedení prohlašovalo, že podporuje pouze ty kroky, které jsou zaměřeny na mírové vyřešení konfliktu. Loni v létě zdůraznil předseda maďarské vlády Viktor Orbán, že zavedením protiruských sankcí se Evropa „sama střelila do nohy“. A Maďarsko teď projevilo ochotu uzavřít v letošním roce s Ruskem dlouhodobou dohodu o dodávkách plynu.

Cožpak se ale dá něco takového nechat bez následků? V úterý proto odletěla německá kancléřka Angela Merkelová do Budapešti, aby se tu setkala s premiérem Viktorem Orbánem. Evropská byrokracie je vůbec mimořádně znepokojena proruskými náladami maďarského lídra. Ale i Merkelová mimochodem prohlásila, že Německo nemá v plánu posílat na Ukrajinu letální zbraně a počítá s diplomatickým řešením konfliktu.

Finský premiér Alexander Stubb zase zdůraznil, že k vyřešení konfliktu na Donbasu Ukrajina vojenskou pomoc nepotřebuje.

Jak ale píší naši experti, mohou pokusy vyvolat ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přinést Spojeným státům obrovské zbrojní zakázky a znovu jim zajistit postavení bezvýhradného ekonomického lídra na planetě. Takže Amerika, které působí takové potěšení harašení zbraní v Evropě, nevyvíjí takové úsilí jen tak pro nic za nic.