Důvěrník Jaceňuka vyjednává s Pentagonem o zbraních

25. 2. 2015      zdroj
Zastupující mluvčí ukrajinského parlamentu a bývalý předseda Národní rady pro bezpečnost a obranu Ukrajiny Andrej Parubij , kterému je vytýkána účast na masakru na Majdanu a zápalném útoku na Dům odborů v Oděse , se ve středu setká v USA se zástupci Senátu a Pentagonu.


Velká Británie ve středu oznámila, že pošle vojáky na Ukrajinu za účelem poradenství a výcviku. Vojenští pozorovatelé vycházejí z toho, že ukrajinská armáda v současném stavu není schopna používat zbraně Američanů. Pomocí britských expertů by se mohla tato mezera odstranit.

Parubij chce s politiky USA hovořit o dodávkách zbraní na Ukrajinu. „Jediná cesta, jak zastavit konflikt je, že se podpoří ukrajinské vojsko“ – citován Parubij na oficiální webové stránce parlamentu v Kyjevě, kde se zároveň oznamuje setkání s představiteli USA. V opačném případě bude konflikt na východě Ukrajiny eskalovat.

V pondělí se setkal šéf Pentagonu pro zásobování zbraněmi Frank Kendall na veletrhu zbraní IDEX v Abu Dhabi s delegací vysoce postavených Ukrajinců. Při rozhovorech se také hovořilo o dodávkách zbraní Ukrajině.

9. února 2015 byl v Senátu USA založen Výbor pro Ukrajinu (Senate Ukraine Caucus), jemuž předsedají senátoři Rob Portman a Dick Durbin. Výbor se má zasazovat o zintenzívnění ukrajinsko – amerických vztahů. Minulý pátek zaslalo deset amerických senátorů otevřený dopis vládě USA, ve kterém požadují dodávky zbraní Ukrajině.

Ruský prezident Putin stále ještě vychází z toho, že k válce mezi Ruskem a Ukrajinou nedojde. Ruské ozbrojené síly však již před několika týdny varovaly, že zbraně ze Západu povedou k odpovídající odpovědi z Moskvy.

Přeložila Mgr. Zdeňka Holešová 
Deutsche Wirtschaftsnachrichten: Ukraine: Jazenuk-Vertrauter verhandelt mit Pentagon über Waffen, 25.2.2015