Federálové odhalují nový dohledový nástroj vyvíjený DARPA, který by mohl zničit ‚Temný web‘

17. 2. 2015 Reformy
Tzv. „temný web“ začíná tam, kde viditelný Internet – snadno přístupný veřejnými vyhledávacími enginy a webovými crawlery – končí, a tam tedy začíná všechno ostatní.Temný web je ta neviditelná část ledovce, z níž se skládá více než 95% reálné aktivity na webu, kde jsou databáze, hesly chráněné webové stránky, oficiální záznamy federálních, státních a místních vlád, různé intranety, vzkazové služby, webové archivy, fóra, rozsáhlé katalogy dat a tohle všechno tam sídlí.Pracují tam hackeři v černém i v bílém, agentury vynucování zákona i zločinné sítě, všechno tohle operuje v téhle temnotě.


Teď ale tajnůstkářská pentagonská Agentura pokročilých obranných výzkumných projektů DARPA vyvinula dohledový nástroj zvaný „Memex“, kterého by šlo použít k odhalování toho, co se skrývá v temném webu, a  pronásledovat zájmové zločinné skupiny – a snad i kontrolovat nebo i  docela zničit temný web.

CBS 60 Minutes referovala o Memexu od DARPA, když vedla interview s projektovým ředitelem a  s některými zapojenými vedoucími. Vyhlašuje se, že toto úsilí je zaměřeno na vystopování a zabránění sexuálnímu podloudnictví… ale je jasné, že větší část z toho je tajným vojenský projekt dohledu. Na video s touto reportáží se podívejte zde.

Dan Kaufman, ředitel kanceláře informačních inovací u DARPA řekl:

„Tím nejsnadnějším způsobem, jak uvažovat o Memexu, je pomůcka: Jak učinit z neviditelného viditelné?“

„Většina lidí na internetu dělá neškodné a dobré věci,“ pokračoval, „žijí tam ale i parazité, a my tak odstraníme jejich schopnost využívat internetu proti nám – a uděláme tak ze světa lepší místo.“

Omezení toho Divokého Západu na Internetu – ať už jde o ilegální aktivity nebo ne – to je jasně v rámci možností jeho možné použitelnosti.

Leslie Stahl: A proč DARPA pátrá po sexuálním podloudnictví?

Chris White (vynálezce Memexu): „Vidíme to na obchodech s lidmi, ten druh skupin, které se dopouští obchodu s lidmi, často využívá v tomto dosaženého pokroku k tomu, aby financoval jiné věci, které jsou v rozporu se zájmy naší národní bezpečnosti. A často zjišťujeme, že ti lidé, kteří jsou ochotní pašovat ženy, jsou ochotní i  manipulací s drogami, se zbraněmi a s dalšími druhy kontrabandu.

Chris White: „Internet je daleko, daleko větší než si lidé myslí. Podle určitých odhadů nám Google, Microsoft Bing a Yahoo poskytují přístup jen k asi 5% obsahu Webu.“

Spisovatel Cassius Methyl vznášel otázku o zlověstném potenciálu těchto tajných projektů pro budoucnost internetové svobody s poznámkou, že by to nejspíš „mohlo dělat daleko více, než říkají, že je to schopno.“

Jak uvedl Scientific American, DARPA o Memexu zatím řekla velmi málo. Co to říká o osobě, o skupině osob, o programu, když utajují a operují v temnotách? Jak se může takovému uskupení lidí tak benevolentně dovolit pracovat na takovýchto činnostech? Myslím, že udržování takových projektů pod pokličkou pomocí DARPA má kritickou důležitost. Právě tam totiž začínají ty nejmocnější a nejnehoráznější válečné zbraně, které se vyvíjí.

Všímá si článku o Memexu v Scientific American:
„DARPA o Memexu řekla jen velice málo a o jeho využívání orgány prosazování zákona a prokurátory k vyšetřování podezřelých zločinců.“ A  uvedla, že „Memex“ je z kombinace slov „memory“ (paměť) a „index“, které bylo poprvé použito v roce 1945 v článku The Atlantic – a v současnosti do ní patří osm open-source na browserech založených vyhledávačů, programy k analýze a vizualizaci dat stejně jako servery v zázemí, software, který provádí komplexní výpočty a datové analýzy.

Přeložil: Miroslav Pavlíček