Finanční válka: USA chtějí vyvolat vlnu bankrotů ruských podniků a dodávat Ukrajině zbraně

24. 2. 2015      zdroj
USA drasticky zostří sankce proti Rusku : Ministr zahraničí USA John Kerry řekl o víkendu v Londýně, že Rusko „ nese vinu na závažném porušení příměří v Minsku.“ Kerry řekl, že „Rusko zaútočilo na město Děbalcevo, podporuje paramilitaristické bojovníky v regionu a stahuje nové jednotky v blízkosti Mariupolu.“ Dále uvedl:“ Je to porušení příměří. Myslím to vážně: Budou další opatření, taková, která ruskému hospodářství, které je již beztak pod tlakem, připraví další bolesti.“


Kerry: „ Existuje vážná diskuze mezi námi a našimi evropskými spojenci o tom, jaké sankce to budou a kdy vstoupí v platnost. S důvěrou očekávám, že budou učiněna další opatření jako odpověď na různá porušování příměří.“

Britský ministr zahraničí Phillip Hammond se plně připojil k vyjádřením Kerryho. Před několika měsíci vysvětloval viceprezident USA Joe Biden , jak v otázce strategie proti Rusku přivedly USA Evropskou unii do jedné linie. Zdá se, že po prvním konfliktu probíhá spolupráce nyní již hladčeji.

Také na úrovni EU se politici zjevně již dlouho nemohou stavět na odpor tlaku Američanů. Jak informoval EU Observer, jsou podle více nejmenovaných úředníků EU další sankce nevyhnutelné.EU Observer také cituje vysoce postaveného úředníka USA, který vysvětluje strategii Američanů.Zda se přitom jedná o Daniela Frieda, který koordinuje sankce mezi USA a EU, není známo.

Američané poté doufají, že další krok by mohl mít pro ruské hospodářství zničující následky. Důsledkem by mohla být vlna bankrotů, protože mnoho podniků riskuje insolvenci, když v příštím roce nebudou moci splatit své dluhy, nominované v dolarech.

Aby bylo dosaženo tohoto cíle, chce vláda USA sáhnout k technickému triku a zkrátit dobu platnosti dluhopisů a úvěrů, které mají ruské banky, energetické firmy a zbrojní podniky u evropských a amerických bank. Oficiální činitel USA řekl EU Observeru: „ Když budeme chtít, postaráme se, aby skutečně trpěli. Neschopnost získat nový kapitál je bude bolet nejvíce – neexistuje žádná alternativa k americkým a evropským finančním trhům.“

Další kontaktní osoba USA řekla na dobře informované webové stránce, že se stále intenzívněji diskutuje o vyloučení Ruska z platebního styku SWIFT. Američané se o tento krok, jehož se Rusové obzvlášť obávají, před několika měsíci přímým tlakem na SWIFT již pokusili, ten ale ztroskotal, protože nezávislá organizace odepřela vyhovět intervenci Washingtonu. Tím by mohl být podvázán hotovostní tok ruským podnikům. Rusko se právě pokouší instalovat alternativní systém, aby se omezily následky pro vnitřní ruský platební styk.

Americké ratingové agentury již zostření sankcí zohlednily a označily ruské státní dluhopisy za brak. To znamená, že některé americké penzijní fondy jsou právně zavázány se zbavit svých ruských státních dluhopisů.

EU Observer kromě toho také informuje, že Američané chtějí již brzy dodávat Ukrajině zbraně. To je další krok, který je stanoven v nedávno schváleném zákoně v USA.

Porušování příměří, jak tvrdí Američané, je další v řadě přinášení důkazů.

Je zcela nevyjasněno, kdo skutečně střílel na Majdanu.

Sestřelení civilního letadla MH 17 není objasněno ani v náznacích.

Zavraždění civilistů v Oděse je neobjasněno.

Od koho pocházela střelba na Mariupol, je neobjasněno.

Kdo stojí za raketovým útokem na autobus, není jasné.

Každá z těchto událostí se pro Američany stala v minulých měsících podnětem pro uvalení ještě ostřejších sankcí.

Není známo, zda existuje ze strany Západu nějaká reakce na oznámení Pravého sektoru : Extrémně pravicové, paramilitaristické milice sdělily, že nebudou dodržovat Minské dohody. Kromě toho založily generální štáb, a nechtějí již své vojenské akce proti rebelům koordinovat s oficiální ukrajinskou armádou.

K jednání pravicových extrémistů na Ukrajině není doposud známé žádné stanovisko, které by zaujaly EU nebo Američané.

Deutsche Wirtschaftsnachrichten , 23.2. 2015: Finanzkrieg: USA wollen Pleitewelle von russischen Unternehmen auslösen

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová