Graham Phillips ohrožen. Velká Británie je znepokojena.

23.2.2015 blog Strelkova (-22.2.15 – 9.21hod.)

Reportér Graham Phillips ohrožen. Velká Británie je znepokojena. Novináři Grahamu Phillipsovi ‘velmi doporučují’ opustit Donbas. Britský novinář Graham Phillips, který se stal národním hrdinou v Novorossii po zranění, které utrpěl nedaleko Doněcka, zveřejnil nedávno dopis, který obdržel od Ministerstva zahraničních věcí Spojeného království. 


„Obdrželi jsme upozornění ohledně vašich četných publikací na sociálních sítích, které vyvolávají otázky o vaší přítomnosti na Ukrajině jako novináře,“ – je uvedeno v dopise.  „Konkrétní znepokojení vyvolávají vaše uveřejněné fotografie, na kterých jste zachycen v uniformě s rozlišovacími znaky separatistů a se zbraní. Jsme velmi znepokojeni, že se těmito počiny vystavujete riziku. Mohou být považovány za překročení hranice mezi žurnalistikou a aktivní účastí v konfliktu.”

Dále pracovník ministerstva znovu opakuje, že Ministerstvo zahraničních věcí Spojeného království nedoporučuje britským státním příslušníkům pohybovat se na území Krymu, doněckého a luganského regionu, jakož i v oblasti Charkova. „Jak jsme již o tom s vámi diskutovali dříve, doporučujeme britským občanům opustit tyto oblasti.“

Graham Phillips připravil odpověď, kterou také zveřejnil na sociálních sítích. Ve svém dopise je vyjádřena jemná evropská zdvořilost a diplomacie spolu s již jasně ruskou přímočarostí a ‘novorossijskými’ názory.

“Potvrzuji, že moje práce se může zdát neobvyklá,“ – píše britskému ministerstvu zahraničí – “ale to je pochopitelné – já oblékám kamufláž, když pracuji na frontě, aby nedošlo k přilákání nežádoucí pozornosti k mé osobě nebo na ty, kteří jsou se mnou. Ukrajinské armádě je jedno, na koho střílí, na novináře nebo na vojáky.”

Britský novinář vysvětluje britským diplomatům své politické postavení, které jej  v očích evropských a kyjevských úřadů ve skutečnosti staví na stejnou úroveň se separatisty.

“Ve skutečnosti já nepobývám na Ukrajině, jsem v Novorossii, která odhlasovala svoje vystoupení ze svazku s Ukrajinou dne 11. května loňského roku po násilné revoluci nazývané Euromajdan, která přivedla k moci nevolenou, extrémně pravicovou vládu,” – objasňuje Graham.

“Oblékám si ‘rozlišovací znaky separatistů’, protože považuji Novorossii za krásnou zemi. Zúčastnil jsem se střeleckých cvičení, abych zlepšil své zkušenosti a dovednosti válečného zpravodaje.”

“Jsem vděčný za podporu diplomacie mé země a doufám, že moje práce tady na místě ukazuje mým krajanům reálnou situaci na rozdíl od překroucených skutečnosti neodpovídajících informací, které, bohužel, nabízí většina britských médií a chybné pozice britské vlády,“ – píše Graham Phillips.