Jak to bude se stížností na Stížnostech?

napsal PP
24.2.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/
 

Včera si kosíři mohli přečíst několik základních informací o mém projektu, tedy o vytvoření stránky, na které budou postupně zveřejňovány jednotlivé části stížnosti, kterou mám v plánu podat na ČT.
Nemá patrně cenu prodlužovat tento text úvahami, nakolik má taková stížnost šanci uspět a zda má vůbec nějaký smysl. Kdo smysl vidí, toho přesvědčovat nemusím. Kdo ne, toho jedním stručným článkem nepřesvědčím.

Leč není sporu, že dosavadní přístup nepřinesl žádné hmatatelné výsledky. Jak již bylo na Kose několikrát napsáno (na Nové republice jakbysmet – pozn.redakce NR), dosud předložené stížnosti byly buď příliš obecné, což vedlo k obdobně vágním reakcím ze strany Rady ČT. Nebo byly konkrétní, ale upozorňovaly jen na jeden problémový případ, což vedlo k odpovědím typu „Ano, chybička se možná vloudila, ale jinak děláme všechno skvěle. Takže jako co?“

Rozhodl jsem se tedy sepsat stížnost, která bude jednak primárně zaměřená na konkrétní případy, jednak bude natolik rozsáhlá, aby nad ní Rada ČT nemohla jen tak mávnout rukou.

Dnes vychází prvních několik stran z únorové části stížnosti (ovšem nutno zdůraznit, že tato první část neobsahuje zas tak zásadní pochybení jako následující části). Ve středu, čtvrtek a pátek budou zveřejněny další části. Příští pondělí vyjde první část března. A tak dále. Konečným datem bude patrně 30. prosinec tohoto roku. Stránku naleznete na adrese:

https://stiznost.wordpress.com/

V tuto chvíli mám sepsáno 130 stran, s nimiž jsem víceméně spokojen. Dalších 40 stran zabírají stručné poznámky k měsícům, které musím teprve zpracovat. Samotná kvantita však mnoho nezmůže. Rada ČT již dala jasně najevo, co si o stížnostech myslí, tudíž i tuto shodí ze stolu, pokud ji k tomu dáme příležitost (nebo ji zamítne tak jako tak, ale proč jí to ulehčovat, že?).

Mimo kvantity a konkrétnosti je tedy třeba zajistit, aby ve stížnosti bylo co nejméně chyb. Právě záměr minimalizovat množství chyb skrze veřejnou kontrolu byl původním důvodem, proč jsem se rozhodl, že jednotlivé části stížnosti postupně zveřejním. Je však možné zasílat i návrhy na přidání dalšího obsahu.

Minimálně zpočátku budou pod jednotlivými částmi povoleny diskuze. Budu si je pročítat, leč kvůli nedostatku času nebudu na tamní příspěvky odpovídat. Případné doplňující návrhy či upozornění na chyby je tedy vhodnější zasílat na email, který je uveden na stránkách. Především v případě doplňujících návrhů je ovšem třeba, aby splňovaly určitá kritéria, která jsou na stránkách uvedena společně s emailem.

Tolik na úvod. Další informace jsou uvedeny na stránkách stížnostihttps://stiznost.wordpress.com/, případně je možné zasílat dotazy na email.

Každý, kdo má zájem hodit vidle do toho stroje na dezinformace, kterým se ČT (a spol.) stala, bude vítán.