… toho jsme Rusům sestřelili u Lvova

Vladimír Pelc
24.2.2015  Vaše věc

…byla slova pitomého poručíka Duba, když vojáky upozorňoval na sestřelený rakouský aeroplán, na jehož kovovém ráfu bylo zřetelně vyznačeno „Wiener Naustadt“. Na tuto pasáž z Haškova Švejka jsem si vzpomněl při čtení informace o tom, že v Kyjevě vystavovali ukořistěné ruské zbraně.

Sdělovací prostředky přinesly informaci, že „…pochodem důstojnosti … v Kyjevě vyvrcholily několikadenní připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a s tím souvisejícího masakru na náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů … ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po uvítací ceremonii s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem navštívil výstavu vojenské techniky ukořistěné v Donbasu, která podle ukrajinských úřadů pochází z Ruska…“.

A opět, jako v minulosti, žádný důkaz. Zkrátka „Rádio Porošenko“ – čili samé lži.

Existovalo Rádio Jerevan (rusky aрмянское радио, armjanskoje radio) – byla to fiktivní rozhlasová stanice fungující v dobách socialismu jako záminka pro vymýšlení vtipů. I politických. Ovšem s Rádiem Jerevan byla sranda. Byl to hlas humoru. S Rádiem Porošenko legrace není: Je to hlas války, neonacismu.

Nedávno jakýsi vrchní představitel Pentagonu opět vykládal, že se do oblastí Luhanské lidové republiky (LLR) a Doněcké lidové republiky (DLR) valí z Ruska tuny vojenské techniky, zbraní. Opět bez důkazu. A to v čase, kdy vesmírné špionážní družice „vidí“ předměty rozměru několika centimetrů. Proč Pentagon takový důkaz nepředloží?

Nepochybně proto, že neexistuje. Jde jen a jen o informační válku podněcující k vojenské konfrontaci.

Jaroslav Hašek o poručíku Dubovi napsal, že v městě, kde vyučoval, byl jedním z členů trojlístku největších pitomců a mezků, který se skládal z něho, okresního hejtmana a ředitele gymnasia.

Rádiu Porošenko snad u nás nevěří ani okresní hejtmani, ani ředitelé gymnázií. Pokud nejsou pitomci.