Jak to vidí v Německu – Spiegel: Proč nemůže Kyjev nad domobranci zvítězit?

 10. 2. 2015   zdroj a původní zdroj

Ukrajinská vláda stále více ztrácí podporu veřejnosti. Kyjev nemá šanci podmanit si vzpurný Donbas a může jenom prohrát v konfliktu s tak zvanými lidovými republikami, píše Der Spiegel. Vydání připomíná protestní akce, které uspořádalo před ministerstvem obrany v ukrajinském hlavním městě tři sta dobrovolníků praporu Národní gardy “Ajdar”. Protestující pálili pneumatiky, bubnovali na kovové sudy, blokovali cesty. Bojovníci protestovali proti případnému zrušení svého praporu.

Organizace na ochranu lidských práv, jako je Amnesty International, obviňují kontingent 5600 dobrovolníků, zapojených do speciální operace na jihovýchodě země, z únosů a vražd. Kyjevská vláda se však nechce vzdát služeb dobrovolných ozbrojených formací, protože vyžadují menší výdaje na své zaopatření a poskytují pravidelným vojskům podstatnou podporu; zvláště nyní, když je 8 tisíc ukrajinských vojáků v pasti v blízkosti města Děbalcevo, uvádí časopis.

Pokračování ozbrojené konfrontace je pro Ukrajinu zničující a prezident Petr Porošenko šel na krajní opatření, když přestat vyplácet důchody a sociální dávky na územích obsazených povstalci. Dokonce ani nemocnice již nic nedostávají. Toto tvrdé rozhodnutí hlava státu prezentovala jako záruku vítězství.

Jeho strategie ale selhala, poukazují noviny. Finanční blokáda vyvolala pobouření mezi obyvateli Donbasu a začali ještě více podporovat vládu samozvaných republik. Plus vděčnost k Rusku, které poslalo již více než deset humanitárních konvojů s potravinami. Vždyť se ukazuje, že Kyjev se snaží je mučit hladem a Moskva je živí.

“Vůdci” lidových republik” vystupují jako bojovníci proti “oligarchické moci” na Ukrajině. A tady se trefují do nejslabšího místa svých protivníků. Uplynul již přece rok od revoluce na Majdanu a v mnoha oblastech Ukrajiny je zachována neomezená moc pochybných oligarchů a zkorumpovaných klanů, jako je bankéř a Dněpropetrovsk gubernátor Igor Kolomojský, který financuje prapor “Ajdar”, píše Der Spiegel.

Obyvatelé zbytku Ukrajiny také nechtěl jít pod kulky a chránit zájmy oligarchů.V armádě je také pobouření, že “děti vysoce postavených úředníků” nejdou sloužit do armády, poznamenává německý časopis.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová