Média (nejen) o ukrajinském konfliktu 9.2.2015

vlk

Merkelová cestovala do Spojených států, referovat Obamovi o své iniciativě nějak utlumit konflikt… Výsledkem byla tisková konference.
Tam řečené mne nijak nepřekvapuje a zároveň nedává moc naděje.
Obama – pokud neuspěje diplomacie, budou následovat dodávky zbraní.


Konkrétně:

„Pracujeme dál na diplomatickém řešení, ale zároveň varujeme, že pokud Rusko bude pokračovat ve svém nynějším kurzu, který ničí ruské hospodářství, poškozuje ruský lid a má zároveň strašlivý dopad na Ukrajinu, izolace Ruska se jen prohloubí, a to politicky i ekonomicky,“

Merkelová:

„Spojenectví mezi Spojenými státy a Evropou zůstane pevné, i když spolu obě strany vždy nesouhlasí. Nebude-li diplomacie ve vztahu s Ruskem fungovat, budou muset Evropa a USA prozkoumat další možnosti.“

Prostě vyhrůžky a  naprostá neochota pochopit podstatu problému. Protože oba ještě dodali:

Obama:

„Jsme absolutně zajedno v názoru, že v 21. století nemůžeme nečinně stát a dopustit, aby se v Evropě překreslovaly hranice pod hlavněmi pušek.“

Merkelová:

„Pokud se zásady územní celistvosti vzdáme, neudržíme v Evropě mírový pořádek.“

Zdroj. 

Nemám problém, ohledně těch hranic, ani s výrokem prezidenta ani kancléřky. Zvláštní ovšem mi přijde, že to platí

1- až od 21. století, pro Kosovo to zjevně platit nemuselo.

Když už mluvíme o  Kosovu – šokující je pro mne tenhle link Focusu:

Píše se tam, že z Kosova utíká každý měsíc 30 000 emigrantů, kteří v té zemi nevidí žádnou další budoucnost a to do Německa. Letos lze prý počítat s  celkem 360 000 kosovských Albánců, což by měla být 1/5 obyvatelstva!!! Kvůli tamním katastrofálním poměrům!! S tímhle vědomím a  odstupem času můžeme říci, že operace Humanitární bombardování se „skutečně povedla“ !!! A protože Němci, tak jako dnes, v případě Ukrajiny, byli, vedle Spojených států, hlavními hybateli tehdejších událostí na Balkáně, mají, co si udělali a  zasloužili!

2 – kdyby byla dodržena loni v únoru dohoda, dojednaná mezi Majdanem a Janukovičem, ministry zahraničí Francie, Německa, Polska a také jimi garantovaná, nebyla žádná válka na Ukrajině a  také Krym byl dnes bezesporu ukrajinský!

Mimochodem – Merkelová, když mluví o té územní celistvosti Ukrajiny, stále opakuje, že tam patří i Krym! Jinými slovy – Moskva, ať udělá,co udělá, pokud nevzdá povstalce a k tomu ještě nevyklidí Krym, bude pod sankcemi a  tlakem. Kdyby náhodou některý šéf Ruska, současný nebo budoucí, toto chtěl uskutečnit, tak pokud by nebyl okamžitě smeten pro vlastizradu, způsobí okamžitou destrukci Ruska jako jednotného státu! Gerbačov s Jelcinem už to dvakrát předvedli. Nyní už by to bylo komplet! Konec centralizovaného státu a megachaos.

Rusko prostě nemá na vybranou! Takže sankční kolotoč bude pokračovat. A nevidím žádný způsob, jak ho nějak historicky rychle ukončit. Pokud

1- se Rusko ekonomicky nezhroutí. což není příliš pravděpodobné nebo

2 – pokud nenastane ve světě nějaká nová závažná situace, kdy bude Západ Rusko urgentně potřebovat, což se určitě někdy stane, jen nikdo neví kdy

nebo pokud

3 – nepřijde Západ k názoru, že sankcemi buď nic nezmohl nebo škodí sám sobě více než Rusku. Což není, v dohledné době, příliš pravděpodobné.

Řečeno s klasikem – tahle noc (zdravého rozumu), nebude krátká! A všichni si budeme moci gratulovat, když celá, naprosto nesmyslná, konfrontace skončí jen, více či méně ostrou studenou válkou! Viz konec dnešního článku!

A propos Krym. Mám zase skvělý materiál, kterým doplňuji Fakta o Ukrajině, svou už utěšenou a řekl bych velmi reprezentativní sbírku dokumentů k ukrajinské krizi. Jde o průzkum, organizovaný na Krymu zástupci těch, co touží po jeho návratu Ukrajině.

Průzkum byl proveden v rámci iniciativy Svobodný Krym, kterou spustil ukrajinský politolog a krymský rodák Taras Berezovec. Osloveno bylo v průběhu třetího lednového týdne prostřednictvím telefonu 800 obyvatel Krymu žijících ve městech s minimálně 20 000 obyvateli. Výsledky průzkumu však byly pro Berezovce ledovou sprchou. Plných 82 % respondentů uvedlo, že plně podporuje připojení Krymu k Rusku a dalších 11 % vyjádřilo tomuto kroku alespoň částečnou podporu. Pouhá 4 % oslovených obyvatel Krymu se vyjádřila proti.

Uvedly Parlamentní listy v překladu původního materiálu AGENTURY BLOOMBERG!!!!

Odkaz na český materiál je ZDE, na anglický originál ZDE.

Myslíte, že by si toho mohl všimnout někdo z poradců Merkelové? Že dávám hloupé otázky? Máte pravdu, už nebudu. Mají problém s těmi běženci z Kosova … Nemají čas.

Když jsme u Merkelové, byl jsem zvědav, co o jejím úsilí soudí německý tisk. Štěstím bylo, že první co jsem otevřel byl Focus, kde udělali souborný materiál názorů naprosto všech hlavních německých novin. Takže mi to dali na jednom místě, svázané ve šnůrkách..

K nalezení zde:

Nebudu překládat nebo popisovat každý jednotlivý příspěvek. To si mohou němčináři přečíst sami a já jim to opět velmi doporučuji.

Jen celkový souhrn hlavních premis

– Merkelové snaha jednat je správná,

– s Putinem se musí jednat tvrdě a  nekompromisně,

– Američané přenechali odpovědnost a  iniciativu naší kancléřce, která za ně dělá zahraniční politiku,

– význam Německa ve světě výrazně stoupá a  Merkelová je vlastně něco, jako světová kancléřka,

– rozpory mezi spojenci jsou nepřehlédnutelné.

Je tam toho více a je to obohacující čtení, koncentrované na jednom místě! Paráda.

Co mne ale totálně překvapuje je, že pokud Němci kvitují, že Merkelová dnes hraje jednu hlavních světových rolí, což ví každý soudný člověk i bez nich – viz můj minulý a předminulý komentář, že bez Němců nebude už v ukrajinské krizi nic, ani mír ani sankce, pak by měli mít daleko více sebereflexe, že oni, právě tou dohodou mezi Janukovyčem a opozicí, kterou vyjednával zejména Steinmeier a která byla dnešními demorkatůry z Kyjeva okamžitě zrušena, tuhle polízanici způsobili!!! Kdyby byli okamžitě přitlačili na nové vládce Ukrajiny, hned po převratu, kdy začali vyhlašovat zákazy ruštiny jako úředního jazyka, jinak smýšlející občany považovat za teroristy a táhli na ně s tanky a raketomety, tak válka na Ukrajině nikdy nebyla!

Německá sebestřednost a  nafukování ohledně neoddiskutovatelné role kancléřky mi přijde stejná, jako oslavování hospodyně, co v podroušeném stavu nechala rozbít sváteční sklo v obýváku, rozmlátit ho na množství ostrých střepů a  dnes řídí jejich sbírání, aby se obyvatelé domu nepořezali. Škoda je, pořezaní jsou, sváteční sklo už nelze koupit, atd. atd.

Pojďme zase dát něco normálního:

Hostem Interview ČT 24 byl včera opět Jan Petránek. Chytil jsem jen menší část. Zpovídala ho Tvarůžková. A to tedy byla zase síla. Píši tenhle sloupek dvě hodiny po konci toho pořadu a myslel jsem, že už bude dávno k disposici v archivu ČT…. Konstatují, že přesně včera v 21,00 tam ještě nebyl záznam dostupný. Jakmile se objeví, doplním. Tedy doufám, že se objeví! Ale jistotu rozhodně nemám. Kupodivu všechny pozdější pořady už tam k přehrání jsou

19:00 Události, 19:48 Sněhové zpravodajství, 20:00 Zprávy. No uvidíme. Je 23:08 a  ten rozhovor s Petránkem tam pořád není….. Je 23:38 a Petránek se přeci jen v archivu objevil!!!! K nalezení zde.

Takže mohu přidat jednu, pro mne neuvěřitelnou perličku – od kosíře JS (ZDE)

JS to okomentoval takto:

Konečně kloudné vysvětlení „kvality“ a nestrannosti zpravodajství České televize:
Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl v pátek v Ženevě zvolen do výkonného výboru Evropské vysílací unie (EBU). Stane se jednou z jedenácti evropských osobností, jejichž úkolem je hájit nezávislost veřejnoprávních médií.

Dodávám – tak to si vybrali skutečně pravého! Není divu, že Petránek schází pořád v archivu!!!!

Já vám vlastně slíbil něco rozumného… A teď tohle nadělení… No měl jsem v pácu toho Jana Petránka, kterého neustále cvičila Tvarůžková, další těžká snaživka ze stáje ČT. Asi četla můj koment o ambiciozní Zlatohlávkové, co se tlačí na její místo a  bude si na ní muset dát pozor, jestli chce být dál prestižní moderátorkou a vzala si to k srdci. Dávám si závazek, že příště se radši kousnu do jazyka, protože tahle novinářská rychlokvaška mi přišla místy až neuvěřitelná. Co jí chybí na znalosti materie a faktů, nahrazuje zvýšeným hlasem a agresivitou. Ale dost s ní, něco rozumného a z tuzemska …

Mám!! Petra Robejška v Parlamentních listech!!! Excelentní analýza příčin a vzniklých problémů! Podepisuji každé slovo! Věřte, že každý den vybírám jen to nejzajímavější, co na svém monitoru najdu. A dnes, z tohoto přehledu pokládám za vůbec nejtrefnější právě tenhle Robejškův rozhovor (zde). Těch 10 minut, co mu budete věnovat, za to stojí!!! Nic lepšího už vám dnes asi nenabídnu! Zejména jeho přečtení je žádoucí všem, co mají pochopení pro současnou ukrajinskou politiku Západu!!!! Jen dodávám, že Petr Robejšek je konzervativec a  byl dlouhá léta ředitelem Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství v Hamburku!!!

Vratmě se k Ukrajině a její situaci. Její hospodářská a finanční situace je katastrofální. Jakkoli a pro každého normálního člověka – kupodivu, je pořád ještě schopna financovat válku. Ačkoli, při každé vhodné i nevhodné příležitosti Porošenko s Jaceňukem žebrají o peníze. Před rokem jsem ve svých analýzách situace vzniklé na žlutomodré zemi psal, že peníze jsou to poslední, co bude Západ ochoten poskytovat. V E15 bylo včera tohle: zdroj zde.

Vybírám z článku:

Dárcovská konference pro Ukrajinu by se mohla uskutečnit v dubnu, míní evropský komisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn. Novinářům při příchodu na jednání s ministry zahraničí EU připomněl, že podmínkou jejího uspořádání je konkrétní plán reforem předložený vládou v Kyjevě ještě tento měsíc.

Mezinárodní dárcovská či investiční konference, která by měla pomoci Kyjevu získat dodatečné a potřebné finanční prostředky, se měla původně uskutečnit někdy loni na podzim. Přesné datum však nebylo nikdy stanoveno a stále se odsunuje.

Věřím, že kyjevští hlavouni z toho mají dokonalou třesavku! Kdyby měli stejnou babičku jako já, znali by přísloví – sliby se slibují, blázni se radují! A kdyby znali jistého Soudka, takto ve své době kapitána českého průmyslu, který byl tehdy největší a nejslavnější, tak by znali jeho rčení – Placení nemám rád, přicházím tím o peníze!

Současný Západ obě tyhle úsloví dokázal zkompletovat do jednoho rčení. Dárcovskou konferenci uděláme, někdy, nevíme kdy, ale Ukrajina před tím musí provést reformy!

Nikoho nezajímá, že je v pozici na smrt nemocného, který zoufale potřebuje dávky fatálně důležitého léku, aby mohl vůbec dýchat, ale ten je mu slíben až někdy a po splnění podmínky, že bude už v kondici, že dá Cooperův test alespoň průměrně! Ale opět – není to můj problém. Naštěstí.

Musím se vrátit ke svému výroku z předminulého přehledu, kde jsem si dovolil tvrzení, že vyhrožovat Rusům dodávkami amerických zbraní mi přijde jako vyhrožování papírovým čertem. Protože americké zbraně na Ukrajinu prostě stejně přijdou! Tak jako tak. Pro Rusy nestojí problém, zda tam budou, ale kdy tam dorazí. A vyhrožovat jim, že hned, tak to sotva může něco změnit na jejich postoji. Protože každá technika a  čím složitější, tím, více, potřebuje ke svému ovládnutí čas. A ten současná ukrajinská armáda prostě nemá. Za dva roky, v době míru to bude jiná káva. Nicméně, proto se k tomu výroku nevracím. Napsal jsem, že Rusové si určitě vzpomenou, že americké zbraně v poslední době získala také afghánská a  irácká armáda a  také syrské antiassdovské milice tzv. demokratické opozice. A výsledky jsou všem známé.

Na stejné téma vyšel článek opět ve Focusu, který velmi tvrdě bilancuje každý výše uvedený případ dodávek a pár navíc, které jsem opominul (zdroj zde).

Ale právě vidím další výstupy z té tiskovky Merkelová – Obama. A  americký prezident dostal také okamžitě otázky týkající se jejich užití a osudu. A je to čtení jak z Kulíkova humoristického kalendáře (vydával kdysi výrobce kávy firma Kulík, jako bonus, který rozdávali její obchodní zástupci odběratelům – pozn. vlk):

Obama se obává, že zbraně dodané na Ukrajinu by se mohl dostat do „špatných rukou“.

Na tiskové konferenci položil otázku, zda si mohou být Spojené státy jisté, že zbraně dodané Kyjevu budou použity v souladu s určením, že se nedostanou do cizích rukou nebo že jejich nasazení nevyvolá „nadměrně agresivní akce, jimž Ukrajinci nebudou schopni čelit“.

„Jakou reakci to vyvolá, nejen ze strany separatistů, ale i Ruska? To všechno jsou otázky, které musíme brát v úvahu,“ upozornil. „Měřítkem bude úvaha, zda je pravděpodobně, že to (dodávky zbraní) spíš bude účinné než nikoli. Tím se naše rozhodování bude řídit,“ (zdroj zde)

Takže dárcovská konference a prachy na svatého Dyndy (nebo někdy jindy – opět moje babička), ale zbraně hned? Zvláštní logika.

Ale když už u zbraní jsme a také u německého Focusu, tak u něj a  tématu smrtícího arsenálu zůstaneme až do konce: Je totiž proč.

Focus se blíže zaobírá probíhající zásadní modernizací ruských jaderných sil, kterou Putin nastartoval v roce 2010. Přebírá článek ze specializovaného časopisu „National Interest“, který se zabývá analýzou amerických zbrojních expertů ohledně ruského arzenálu. A vyjmenovává 5 ruských zbrojních systémů, kterých by se Západ měl obávat. K nalezení zde:

Dám sem ten přehled, bez jakýchkoli dalších dat:

1- ponorky třídy Borej – s dvaceti strategickými raketami, opatřenými vícenásobnými samostatně naváděnými atomovými hlavice.

2 – mezikontinentální strategická raketa RSM -56 Bulava, které tvoří výzbroj ponorem třídy Borej

3 – výceúčelová ponorka třídy Jasen – se strategickými raketami

4 – ruský arsenál taktických jaderných zbraní

5 – mezikontinentální strategická raketa RS 24- Jars

Proč tohle zmiňuji a předkládám vám? Jaký že to má význam? Proto, že ti američtí experti vybrali správně!!!! Ano, přesně tohle jsou ruské systémy – a  pár dalších, ačkoli jsou starší provenience, které jsou schopny v pár minutách zničit celý svět, jestli se to šílené dobrodružství vymkne z pod kontroly: Všechno to harašení zbraněmi a vyhlašování sankcí velmi snadno může vést k tomu, že tahle monstra mohou být nasazena k poslednímu použití.

Nejde o panikaření pomateného důchodce ze statutárního městysu! Jistě si vzpomenete, že je to sotva dva týdny, kdy vědci sdružení kolem Bulletinu atomových vědců, kteří od roku 1947 nastavují čas na tzv. atomových hodinách smrti, je znovu přestavili a ručičku posunuli na hodnotu za 3 minuty 12. Blíže Armagedonu byla jen jednou – v roce 1953!!!

Kosa tuhle zprávu už zveřejnila a je v archivu Faktů o Ukrajině. Takže link dávat nebudu. Je tam k nalezení.

A proč jsem tohle všechno odprezentoval, resp. znovu připomenul?

Protože Focus přinesl i srovnání kapacity ozbrojených sil USA a Ruska.

K nalezení zde:

A publikovaná zjištění?

Letectvo: USA mají o 10 000, slovy ‘deset tisíc’ bojových letadel všech druhů více. A modernějších. V tom počtu nejsou bojové vrtulníky, kterých mají USA 6000, což je 6x více než jejich ruský soupeř.

Námořnictvo – o poměru sil nejlépe mluví srovnání letadlových lodí. Jedna ruská proti 10-ti americkým.

Tanky: 15 000 ruských, což je 2x víc než amerických. Ovšem vyspělost Abramsů dohání Rusové až nyní projektem T14, jehož prvních 30 kusů dostává armáda na testy.

Celkový počet vojáků. 1,4 milionů amerických, včetně záloh proti 2,5 milionu mobilizovatelných Rusů.

Vojenský rozpočet – v roce 2013 to bylo 467 miliard Euro na straně USA proti 58 miliardám Euro na straně Rusů.

Tato čísla srovnání základních dat amerických a ruských válečných kapacit mluví jasnou řečí o tom, jestli si Rusové mohou nebo nemohou dovolit přímou válku s  Amerikou. Navíc je třeba k tomu připočítat potenciál amerických spojenců z NATO! Ještě někdo bude blábolit o tom, že se Rusko chystá k ozbrojené expanzi do Pobaltí nebo do střední Evropy a může současný západ vojensky ohrozit?!

Rusko drží se Spojenými státy krok v jedné jediné kategorii – u  atomových zbraních a jejich nosičích!

Rusko má na rozmístěných nosičích mají 1 643 jaderných hlavic, o jednu více než Spojené státy.

Američané „vedou“ na celkový počet nosičů 912 ku 911, na rozmístěné nosiče pak výrazněji, 794 ku 528.

Pro Rusko je to poprvé v 21. století, kdy dohnalo USA v počtu všech nosičů strategických jaderných zbraní. A symbol je to proto, že za studené války byla jaderná parita sovětským cílem: americká jaderná převaha totiž vyrovnávala sovětskou přesilu v konvenčních zbraních, například tancích.

(Zdroj)

Z toho lze učinit jediný možný závěr – v konvenční válce nemá Rusko sebemenší šanci. Pokud by k ní kvůli Ukrajině se Západem došlo. Nutně by musel následovat závěrečný gong – odpálení jaderného arzenálu. S dovětkem – užijte si svoje vítězství, jestli budete mít kde!!!

Tohle je pro mne ukrajinská krize od samého začátku! Tohle! Předpokládal jsem, že k občanské válce dojde. Nepředpokládal ovšem takovýhle rozsah a naprosto nesmyslné chování těch, co na Západě řídí politiku. Všechna čísla, co vám byla právě předložena, mají dávno k disposici. K tomu ještě obrovskou spoustu dalších. Jak to, že dosud z nich nejsou schopni vyvodit jediný rozumný závěr?

Odpověď je stejně jednoduchá, jako šílená. Oni prostě věří, že Rusko a Putin ten atomový knoflík, ani v největší nouzi, nezmáčkne. Že jim prostě ty absurdní hry na co největšího chlapáka – tvrďáka, projdou.

Neprojdou. Krym je jasným důkazem. Neprojdou. Bez ohledu na to, jestli je Putin autista nebo ne. Ale mi jsme v té hře také a momentálně ji zřejmě nejvíc ze všeho pohání blížící se prezidentské volby ve Spojených státech.

Obama končí. A Američané budou chtít dalšího svého tradičně oblíbeného svalovce. Nebo možná svalovkyni. Republikáni se tradičně činí a Obama musí pole připravit pro kandidáta Demokratů. Slabost se netrpí. Amerika do ukrajinského konfliktu investovala prestiž budoucích prezidentských kandidátů! Oni to mají jako součást volební kampaně. Aniž by brali ohled na to, že ty ruské rakety doopravdy existují a fungují! Oni to pojímají jako nějakou svou osobní speciální edici hry Medal of Honor!!!

Jdu se z té hrůzy, beznaděje a absolutního hlupství světových mocných, vyspat!

Tak zase zítra!

Dodatek:

Než jsem provedl redakci textu, ta přišly na ČT 24 zprávy ve 23 hodin. A tam referoval washingtonský zpravodaj o tom, že sněmovna reprezentantů právě v branném výboru koncipovala, s podporou jak republikánů, tak demokratů, návrh zákona, který prezidenta ZAVÁŽE(!!!) k povinným dodávkám zbraní Ukrajině!!!!

Světu vládnou šílenci!