“Kasperský” odhalil americký špionážní virus. Počítače ve 30 zemích jsou napadeny špionážními programy

18. 2. 2015   zdrojzdroj
Agentura pro národní bezpečnost USA (NSA ) se naučila skrývat spyware v oblasti pevných disků, které jsou chráněny před mazáním nebo formátováním. Jedná se o disky největších výrobců, což teoreticky umožňuje zpravodajské agentuře nepozorovaně číst data na většině počítačů ve světě, píše agentura Reuters.

Nový škodlivý program byl odhalen ruskou “Laboratoří Kasperského”. Tvůrce antivirových programů tvrdí, že odhalil počítače infikované touto metodou ve 30 zemích. V první řadě na tomto seznamu uvedl Írán, pak Rusko, Pákistán, Afghánistán, Čínu, Mali, Sýrii, Jemen a Alžírsko.

Cílem sledování, jak upřesnila laboratoř, byla vládní a vojenská zařízení, telekomunikační a energetické společnosti, banky, atomová výzkumná střediska, média a islámští aktivisté. I když iniciátoři špionáže mohli mít technicky přístup k mnoha počítačům, ve skutečnosti si vybrali za “oběti” omezený počet těch PC, které je bezprostředně zajímaly.

Podle analytiků napadne škodlivý program (spyware) firmware disku, což umožňuje, aby virus přežil, i když se odstraní všechny soubory a disk se zformátuje. Co do významu z pohledu hackera je tento způsob zavlečení viru na druhém místě, lepší je pouze napadení BIOSu.

Jak tvrdí analytici, vůči takovému škodlivému programu (viru) jsou zranitelné pevné disky více než desítky předních společností, které pokrývají prakticky celý trh. Jedná se o známé značky, jako je Western Digital, Seagate Technology, Toshiba, IBM, Micron Technology a Samsung Electronics.

Společnost přímo neuvedla, která země je zodpovědná za tuto špionáž, ale upřesnila, že tento systém je úzce spjat s virem Stuxnet, který byl na objednávku NSA použit k útoku na závod na obohacování uranu v Íránu.

Bývalý pracovník NSA potvrdil agentuře, že analýza “Laboratoře Kasperského” je správná. Další bývalý zpravodajský agent zase oznámil, že NSA skutečně vyvinula technologii pro úkryt spyware v pevných discích.

Problém státní kyberšpionáže ze strany USA se stal aktuálním poté, co bývalý zpravodajský pracovník USA Edward Snowden předal novinářům řadu tajných dokumentů o jejich činnosti.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová