Porošenko zakázal akreditaci ruských médií na Ukrajině. Kyjev pokračuje v “čištění” informačního prostoru Ukrajiny.

18. 2. 2015   zdrojzdroj
Prezident Ukrajiny Petr Porošenko podepsal dekret o pozastavení akreditace novinářů a pracovníků ruských médií na Ukrajině. 17.února o tom informovala tisková služba Nejvyšší rady Ukrajiny… Ministerstvo zahraničí Ruské federace považuje toto rozhodnutí ukrajinské moci za otevřeně diskriminační. Je uvedeno, že ukrajinské orgány pokračují v politice čistky informačního prostoru Ukrajiny, v němž není místo pro alternativní názory.


Dané prohlášení bylo zveřejněno 17.února tiskovou službou ruského ministerstva zahraničí.

“Přijetí tohoto dokumentu na pozadí nedávného rozhodnutí vůdců “normandské čtyřky” o plnění minských dohod zpochybňuje zájem Kyjeva na mírovém urovnání situace,” je uvedeno v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Cílem ukrajinských úřadů je zbavit ruské novináře možnosti získávat informace “z první ruky” a zadávat kyjevským orgánům “nepohodlné” otázky, domnívají se v ruském diplomatickém rezortu.

Ruské úřady opakovaně upozorňovaly světové společenství na metody vlády Ukrajiny ohledně “regulace” informačního prostoru, které jsou v rozporu s přijatými mezinárodními závazky k zajištění svobody sdělovacích prostředků.

Specializované mezinárodní instituce včetně zástupce OBSE pro svobodu médií však nadále nic nepodnikají. Může to vést k vážným následkům pro svobodu projevu na území Ukrajiny a pro bezpečnost novinářů v této zemi, domnívá se ruské ministerstvo zahraničí.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová