Kyjev porušuje příměří na letišti v Doněcku. Ukrajinští ozbrojenci v Děbalcevě pálí “po všem živém”.

16. 2. 2015    zdroj
Vláda DLR upozorní SRN a Francii, že Kyjev porušuje příměří na letišti v Doněcku. V pondělí to oznámil DAN (Doněcké zpravodajské agentuře) oficiální zástupce DLR v kontaktní skupině Denis Pušilin. “Úřady DLR jsou vážně znepokojeny tím, že dnes v Doněcku na letišti ukrajinská armáda ostřelovala skupinu novinářů spolu s ministrem obrany DLR,” řekl.


“Žádáme, aby hlavy Francie a Německa věnovaly tomuto incidentu pozornost. Je to názorný a do očí bijící příklad toho, jak Ukrajina neomaleně porušuje první bod Minských dohod. Svědky této události bylo asi 30 novinářů,” prohlásil Pušilin DAN.
Doněck, 16. února, DAN

Ukrajinští ozbrojenci v Děbalcevě pálí “po všem živém”   zdroj
Ukrajinští ozbrojenci v oblasti Děbalceva bez váhání střílí po civilistech, řekl dnes na briefingu v tiskovém středisku DAN zástupce velitele sboru Ministerstva obrany DLR Eduard Basurin.

“V oblasti Děbalceva zahajují ukrajinští ozbrojenci palbu na všechno. Cílem je pro ně všechno živé: domobranci, novináři, zástupci OBSE. Vidí člověka, techniku, ihned, bez rozmyslu začínají střílet,” řekl Basurin.

“Apelujeme na novináře, pracovníky mezinárodních organizací, aby byli mimořádně opatrní, řekl zástupce velitele sboru. Žádné záruky bezpečnosti nemůžeme poskytnout a pro nacisty dobrovolnických praporů je potěšením zabít někoho na naší straně. Oni sami, to také vypovídá o mnohém, se kryjí civilisty. A určitě se chtějí krýt i pracovníky OBSE.”

Basurin se také znovu obrátil na ukrajinské vojáky, obklíčené v kotli u Děbalceva, aby složili zbraně a ustoupili. “Opakuji znovu a apeluji na ty, kteří jsou v kotli, a na ty, kteří sedí v kyjevských kancelářích: odložte zbraně a odejděte,” řekl zástupce ministerstva obrany.

Zástupce DLR v minské kontaktní skupině, místopředseda Lidové rady DLR Denis Pušilin řekl, že domobrana DLR a LLR je připravena otevřít “zelený koridor” pro odchod obklíčených ozbrojenců v případě, že budou připraveni složit zbraně a techniku. Nebude požadováno, aby se vzdali do zajetí.
Doněck, 16. února, DAN

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová