Senzace! Porošenko sňal z Putina odpovědnost a označil jako hlavní viníky občanské války na Ukrajině

Grigorij Michailovič

16. 2. 2015    zdroj
Obrat v zahraniční politice Kyjeva? Porošenko snímá odpovědnost za rozpoutání občanské války na Danbasu z Putina. Za viníky byli označeni A. Jaceňuk a Alexandr Turčinov. Porošenko prostřednictvím svého nejbližšího spolupracovníka poslance a generálního sekretáře vládní strany „Blok Petra Porošenka“ Sergjeje Kaplina označil hlavní viníky občanské války na jihovýchodě. Prohlášení generálního sekretáře strany je možno chápat tak, že hlavní viníci rozpoutání občanské války budou v nejbližší době pohnáni k odpovědnosti.

Sergjeji Kaplinovi je 35 let. Dlouho blízce spolupracuje s Petrem Porošenkem a proslýchá se, že jsou blízcí přátelé. Kaplin je kvalifikací technolog cukrářské výroby. Soudí se, že je pomocníkem prezidenta – oligarchy v jeho podnikání – ve výrobě bonbónů. Kromě toho je Kaplin osobní přítel a poradce kyjevského primátora Vitalije Klička. Ukrajinští analytici pokládají Kaplina za jednoho z nejvěrohodnějších a nejperspektivnějších budoucích kandidátů na prezidentský úřad na Ukrajině. 
V přímém přenosu hlavního televizního kanálu TV1 Kaplin připsal veškerou odpovědnost za rozpoutání války na Donbasu Arseniji Jaceňukovi a Alexandru Turčinovi (obvykle z toho ukrajinští političtí činitelé obviňují Vladimíra Putina.

Dále Kaplin řekl, že je snadné svalit vinu za rozpoutání bojových akcí na Donbasu na prezidenta Ruska, ale nastal čas říci lidu pravdu. Odpovědnými za ATO (antiteroristickou operaci) jsou ti, kteří byli u moci po svržení Janukoviče a titíž jsou dosud odpovědní za válku na Donbasu. Jsou to Jaceňuk a Turčinov.

Je velmi nepravděpodobné, že by Porošenko mohl výše uvedené pány pohnat k odpovědnosti, ale ve skutečnosti je začal označovat za viníky zločinů proti vlastnímu lidu.

přeložil Ivan David